Μια επίσκεψή μου αυτές τις μέρες σε δημοτικό σχολείο όπου τα παιδιά είχαν μασκαρευτεί για τις Απόκριες με έφερε για άλλη μια φορά σε επαφή με τον ευφάνταστο και χιουμοριστικό τρόπο με τον οποίο τα παιδιά φιλτράρουν ή ενημερώνονται για ό,τι συμβαίνει γύρω τους. Έτσι δεν ήταν τόσο μεγάλη η έκπληξή μου όταν ανάμεσα στις στολές εντόπισα και μερικά ντυμένα κορονοϊό…
Έχοντας επισκεφτεί το σχολείο στα πλαίσια ενός σεμιναρίου δημιουργικής γραφής που συνδύαζε και τη ζωγραφική, διαπίστωσα ότι η τεχνοτροπία των κόμικς είναι αγαπητή ήδη σε τόσο μικρές ηλικίες.
Όταν λοιπόν μου έστειλαν να δω το κόμικς που έφτιαξε η Malaka Gharib στα πλαίσια του National Public Radio, προκειμένου να μιλήσει στα παιδιά για τον κορονοϊό, σκέφτηκα ότι ήταν καλή ιδέα να το μοιραστώ μαζί σας, ακόμα κι αν είναι γραμμένο στα αγγλικά, καθώς αποτελεί έναν έξυπνο τρόπο που θα καθοδηγήσει τους γονείς να μιλήσουν στα παιδιά τους με ψυχραιμία και χωρίς πανικό.
Το πρώτο εξηγεί το όνομα και μας συστήνει τον νέο ιό.
Το δεύτερο αναφέρει τα συμπτώματα και κυρίως τονίζει ότι τα παιδιά ακόμα και αν κολλήσουν θα το περάσουν σε ήπια μορφή.
Η συνέχεια τονίζει ότι ο ιός είναι πιο επικίνδυνος για άτομα που αντιμετωπίζουν ήδη προβλήματα υγείας.
Στη συνέχεια τονίζεται η σημασία της σωστής ενημέρωσης από επαγγελματίες υγείας ή ως προς τα παιδιά να απευθύνονται σε ανθρώπους που εμπιστεύονται και να μην αντλούν πληροφορίες από αναξιόπιστες πηγές – και το σημαντικότερο να πλένουν καλά και συχνά τα χέρια τους. Επίσης, υπάρχει η επεξήγηση ως προς τη χρήση της μάσκας, ότι τη φοράνε είτε για να μην κολλήσουν (όσοι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο) αλλά και για να μην τη μεταδώσουν σε περίπτωση που κάποιος έχει νοσήσει.
Εκτός από το να πλένουν συχνά τα χέρια τους, δίνεται η σύσταση στα παιδιά να μη βάζουν τα χέρια τους στο στόμα και στη μύτη τους αλλά επίσης να μη βάζουν άλλα πράγματα στο στόμα τους, όπως το μολύβι τους. Παράλληλα, δίνεται η εξήγηση ότι τον ιό μπορούν να κολλήσουν όλοι οι άνθρωποι, άσχετα από το φύλο τους ή τη χώρα προέλευσής τους.
Το κόμικς της Malaka Gharib δημοσιεύτηκε στο npr.org
Εδώ θα βρείτε τις οδηγίες του ΕΟΔΥ
childit.gr