Είστε ενθουσιασμένος που γίνατε μπαμπάς. Όμως γιατί αισθάνεστε επίσης συναισθηματικά πεσμένος;
Μετά από όσα έχετε περάσει, όλη τη χαρά, τον προγραμματισμό, τις δαπάνες, τη συγκίνηση, επιτέλους το μωράκι σας γεννήθηκε! Εσείς όμως νιώθετε όχι μόνο λίγο κατάθλιψη, αυτό οφείλεται και στην έλλειψη ύπνου, αλλά και λίγο απογοήτευση.
Καλώς ήρθατε στο club των μπαμπάδων που ξαφνικά συνειδητοποιούν ότι η περίοδος αυτή συχνά ακολουθείται από κατάθλιψη. Περίπου ένα 10% των νέων μπαμπάδων βιώνουν αυτή τη μελαγχολία, όμως υπάρχουν μία πληθώρα συναισθημάτων που μπορεί να διαρκέσει από μερικές εβδομάδες έως ένα έτος. Να είστε λοιπόν δυνατοί και έτοιμοι.
Θα χρειαστείτε την υπομονή ενός αγίου, την αντοχή ενός αθλητή και μία αίσθηση του χιούμορ για να μπορέσετε να ανταπεξέλθετε αυτό το χρονικό διάστημα της προσαρμογής.
Τι μπορείτε να κάνετε τώρα
Δημιουργήστε ένα νέο «φυσιολογικό»! Μάλλον, στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, περιμένατε με αγωνία να γεννηθεί το μωρό, για να γίνουν όλα όπως πριν. Ξεχάστε το. Αυτές οι ημέρες είναι πλέον παρελθόν, και ήρθε η ώρα να μάθετε την καινούργια καθημερινότητά σας. Ποιος θα ψωνίζει τώρα; ποιος θα βάζει πλυντήριο; Εσείς! Πότε θα τρώτε, πότε θα κάνετε μπάνιο; Για πρώτη φορά θα καταλάβετε τι ακριβώς σημαίνει που η ζωή σας έχει τόσο αλλάξει. Μην προσπαθήστε να το πολεμήσετε. Ακολουθήστε τη νέα ροή των πραγμάτων που είναι εύκολη για όλη την οικογένεια.
Συνηθίστε σε ένα ύπνο με διακοπές. Είναι δίκαιο, ο καθένας με τη σειρά του να σηκώνεται τη νύκτα αν το μωρό κλαίει. Αυτό θα είναι βέβαια πιο εύκολο όσο το μωρό κοιμάται δίπλα στο κρεβάτι σας. Ακόμη και αν πρέπει να το θηλάσει στις 3 το πρωί και δεν σας χρειάζεται, καλό είναι να τη βοηθήσετε στο άλλαγμα της πάνας. Άλλωστε, αυτές οι αγκαλιές στο μέσον της νύκτας είναι η πρώτη σύνδεση όλης της οικογένειας, μη τη χάσετε. Ακόμη και αν είστε κουρασμένος, αφήστε τη σύντροφό σας να κοιμηθεί λίγο. Μη ξεχνάτε ότι πρέπει να ανακτήσει τις δυνάμεις της μετά τον τοκετό και αν θηλάζει χρειάζεται όλη την ενέργεια της για να έχει γάλα.
Παρακολουθείτε τη διάθεσή της. Η μελαγχολία μετά τον τοκετό είναι φυσιολογική και συνήθως δεν κρατά πολύ, αλλά η αληθινή επιλόχεια κατάθλιψη είναι μία σοβαρή ιατρική κατάσταση που απαιτεί θεραπεία. Εάν η νέα μαμά εξακολουθεί να φαίνεται πραγματικά συγκλονισμένη αρκετές εβδομάδες μετά τον τοκετό, ή έχει κρίσεις με κλάμα, είναι πολύ ευερέθιστη και έχει διαταραχές ύπνου (όχι από το μωρό), πρέπει να μιλήσει στον ειδικό γιατρό γι’ αυτό. Μην το αφήσετε έτσι, αν εκείνη αρνείται. Ίσως δεν μπορεί να αναγνωρίσει τα σημάδια της κατάθλιψης. Πηγαίνετε μαζί της στην επόμενη επίσκεψη και αναγκάστε τη να πει στο γιατρό τι ακριβώς συμβαίνει. Στη συνέχεια βεβαιωθείτε ότι ακολουθεί τη θεραπεία που συνέστησε ο γιατρός για να γίνει καλά.
Να είστε καλά με τον εαυτό σας. Και οι δικές σας ορμόνες βρίσκονται σε αναταραχή. Και είναι φυσικό σε συνδυασμό με τον ερχομό του μωρού, το άγχος των τελευταίων εννέα μηνών και της νέας αίσθησης της ευθύνης που έχετε τώρα. Στην πραγματικότητα ένας στους τέσσερις νέους μπαμπάδες βιώνουν την πατρική επιλόχεια κατάθλιψη. Προσπαθήστε να κρατάτε το επίπεδο της ενέργειά σας ψηλά με σωστή διατροφή και ξεκούραση όταν μπορείτε. Εάν νομίζετε ότι το έχετε ανάγκη, μιλήστε με τη σύντροφό σας, τον έμπιστο φίλο σας ή ακόμη και με το γιατρό σας. Είναι καλό για τη δική σας υγεία και ευεξία όπως και για το μωρό σας.
Γιορτάστε μαζί της. Καλέστε τους φίλους σας στο σπίτι για να γιορτάσετε όλοι μαζί τον ερχομό του μωρού. Απλά φροντίστε να μην αργήσουν πολύ να φύγουν, σερβίρετε εσείς τα ποτά και τους μεζέδες και τακτοποιήστε το σπίτι όταν φύγουν!
Να είστε καλός μαζί της. Πάρτε πάνω σας το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς στο σπίτι. Αν μπορείτε να έχετε μία οικιακή βοηθό θα είναι πάρα πολύ καλό, γιατί θα έχετε χρόνο και ενέργεια για να ασχοληθείτε με το μωρό και ο ένας με τον άλλο. Ετοιμάστε ένα σνακ όταν εκείνη θηλάζει, τρίψτε τους ώμους της μετά και μην ξεχνάτε να την αγκαλιάζετε συχνά, έτσι χωρίς κανένα λόγο!
Να είστε 50/50 πατέρας. Όταν υπάρχουν δύο γονείς στην οικογένεια, είναι μία δουλειά για δύο. Μοιραστείτε τη φροντίδα του μωρού, το μπάνιο του, την αλλαγή της πάνας. Μην ανησυχείτε ότι δεν έχετε τα προσόντα. Κανείς δεν έχει γεννηθεί ξέροντας πώς να φροντίζει ένα μωρό! Σιγά – σιγά θα μάθετε και οι δύο.
Να είστε σίγουροι ότι και οι δύο θα σας έχουν για πάντα ανάγκη. Και απλά πρέπει να ξέρετε ότι πολύ γρήγορα θα μάθετε να είστε μπαμπάς.
Δείξτε υπομονή όταν πρόκειται για σεξ. Μπορεί να είναι το τελευταίο πράγμα στο μυαλό σας αυτή τη στιγμή, ή το τελευταίο πράγμα που αντέχετε να κάνετε. Αλλά αν πράγματι το θέλετε, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να έχετε κατά νου. Κατ’ αρχήν θα χρειαστείτε το πράσινο φως από το γυναικολόγο. Όμως αυτό μπορεί να έρθει πολύ πριν από τη συγκατάθεση της συντρόφου σας! Μην ξεχνάτε την ταλαιπωρία που έχει περάσει ιδίως αν ο τοκετός ήταν φυσιολογικός. Αν και εκείνη το θέλει, πρέπει να είστε πολύ προσεκτικός. Ζητήστε να σας λέει τι αισθάνεται, αν πονέσει ή αν δεν αισθάνεται καλά. Επικεντρωθείτε στα ερωτικά παιχνίδια για κείνη και περιμένετε μέχρι να είναι καλά «ζεσταμένη». Μην ξεχνάτε ότι οι αλλαγές στις ορμόνες της την έχουν κάνει ιδιαίτερα στεγνή. Και μην εκπλαγείτε αν αισθανθείτε γάλα στα μάτια σας. Απλά γελάστε.
Τέλος η τακτική επιβίωσης είναι:
Το μοναδικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε για το υπόλοιπο της ζωής σας: Να αγαπάτε τη μητέρα!!!