Όντας νέος γονιός, η πρώτη ενστικτώδης αντίδραση είναι να εκπληρώσεις την επιθυμία του μικρού σου και να το κάνεις χαρούμενο. Στην πορεία, όμως, σίγουρα έρχεται μια μέρα που ξυπνάς και συνειδητοποιείς πως ξαφνικά το σπίτι σας είναι πολύ… μικρό για τα παιχνίδια που έχετε μαζέψει! Και κάπου εκεί έρχονται πολλαπλές έρευνες να επιβεβαιώσουν το φόβο σου: τα πολλά παιχνίδια που απασχολούν τα παιδιά για αρκετή ώρα κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι ένας διαφημιστικός μύθος! Στην πραγματικότητα, όταν μιλάμε για παιδικά παιχνίδια, ο μινιμαλισμός είναι πάντοτε καλύτερη επιλογή! Και κάπως έτσι, όλο και περισσότεροι γονείς στρέφονται στην ιδέα των λιγότερων, πιο δημιουργικών και σίγουρα πιο “οργανικών” παιχνιδιών, ακολουθώντας τις προτροπές των ειδικών, αλλά και το κλίμα της εποχής που θέλει λιγότερες φανφάρες και περισσότερη ποιότητα! Γιατί, όμως, τα λιγότερα παιχνίδια είναι πιο ωφέλιμη αξία για τα παιδιά;
Παρακάτω, λοιπόν, μπορείς να δεις τέσσερις λόγους για τους οποίους τα λιγότερα, κυρίως χειροποίητα και πιο καλαίσθητα, παιχνίδια είναι πιο εποικοδομητικά για τα παιδιά!
♦ Προωθούν την ανάπτυξη της φαντασίας
Για το μεγαλύτερο μέρος της παιδικής ηλικίας, οι γονείς είναι εκείνοι που αναλαμβάνουν να “πλάσουν” και να διηγηθούν ιστορίες στα παιδιά τους. Από τα βρεφικά βιβλιαράκια και τα νανουρίσματα, μέχρι τα προσχολικά βιβλία, οι ιστορίες που οι γονείς λένε στα μικρά τους είναι εκείνες που τα βοηθά να αναπτύξουν το λεξιλόγιό τους και να “ανοίξουν” τον κόσμο τους. Ταυτόχρονα, η τεχνολογία διαδραματίζει αντίστοιχο ρόλο, παρέχοντας στα παιδιά το κατάλληλο γνωσιακό πλαίσιο, μέσα από το οποία μαθαίνουν να μιλούν και να αλληλεπιδρούν. Καθώς, όμως, τα παιδιά μεγαλώνουν, θα πρέπει σταδιακά να κατορθώσουν να “αρθρώσουν” τις δικές τους ιστορίες, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί μέσα από τα παιχνίδια τους. Εφόσον, λοιπόν, οι γονείς παρέχουν στα παιδιά τους υψηλής ποιότητας παιχνίδια, με διαδραστικό χαρακτήρα, τα μικρά τους θα καταφέρουν να δημιουργήσουν τις δικές τους εικόνες και να χρησιμοποιήσουν τη φαντασία τους με μεγαλύτερη ευκολία.
♦ Μειώνουν το στρες
Πέρα από τα οφέλη των λιγότερων παιχνιδιών στις ζωές των παιδιών, σίγουρα προσφέρουν και μεγαλύτερη ικανοποίηση στους γονείς! Σύμφωνα με έρευνες, η παρατεταμένη ακαταστασία “πυροδοτεί” την έκκριση κορτιζόλης στον εγκέφαλο, οδηγώντας στην αύξηση του στρες. Κατ’ επέκταση, όλο αυτό το στρεσάρισμα των γονιών μόνο αρνητικά αποτελέσματα μπορεί να έχει στα παιδιά! Επιλέγοντας, όμως, να προσφέρεις λιγότερα παιχνίδια στα μικρά σου, θα καταφέρεις να πετύχεις την απαραίτητη ισορροπία στο σπίτι, η οποία θα μειώσει και τα επίπεδα του στρες στην καθημερινότητά σου. Ταυτόχρονα, θα καταφέρεις να προωθήσεις ένα περισσότερο ήρεμο και συγκεντρωμένο παιχνίδι για τα παιδιά.
♦ Βοηθούν στη συγκέντρωση
Σκέψου πώς είναι να προσπαθείς να μιλήσεις στο τηλέφωνο για ένα σημαντικό θέμα της δουλειάς και την ίδια στιγμή τα μικρά σου να φωνάζουν μεταξύ τους, η τηλεόραση να ακούγεται σε όλη τη γειτονιά και μερικά λούτρινα ζωάκια να προσγειώνονται στο κεφάλι σου. Ανέφικτο, έτσι δεν είναι; Κάπως έτσι, λοιπόν, μοιάζει και η προσπάθεια του παιδιού όταν θέλει να παίξει με ένα από τα… 8000 παιχνίδια του. Ένας ήχος από το πλαστικό παιδικό laptop ή μερικά φωτάκια που αναβοσβήνουν από το τηλεκατευθυνόμενο αυτοκινητάκι είναι ικανά να διακόψουν τον ειρμό του και να εμποδίσουν το παιχνίδι του. Γι’ αυτό και όσο λιγότερα είναι τα παιχνίδια του, τόσο πιο συγκεντρωμένο θα είναι όταν προσπαθεί να χρησιμοποιήσει κάποιο από αυτά, αυξάνοντας έτσι και τη δημιουργικότητά του!
♦ Αυξάνουν την εφευρετικότητα
Παρέχοντας στα παιδιά παιχνίδια υψηλής κατασκευαστικής και αισθητικής ποιότητας, που δεν είναι αναγκαστικά διαχωρισμένα σε ηλικιακά γκρουπ, αλλά ταυτόχρονα προέρχονται και από πολλά διαφορετικά περιβάλλοντα, χωρίς να ταξινομούνται σε μία θεματική κατηγορία, τους δίνεις την ευκαιρία να εξερευνήσουν τα επίπεδα της δημιουργικότητάς τους. Κάπως έτσι θα τους προσφέρεις παιχνίδια με μεγάλη χρονική διάρκεια, τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πολλές διαφορετικές περιστάσεις. Με αυτό τον τρόπο, θα βοηθήσεις τα παιδιά να εξελιχθούν σε πιο επινοητικά άτομα, με μεγάλη εφευρετικότητα και δημιουργικότητα!
tlife.gr