in

Γονείς, αρωγός στην ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης ενός παιδιού.

Η αυτοεκτίμηση είναι ο βαθμός στον οποίο σεβόμαστε, εκτιμούμε και αποδεχόμαστε τον εαυτό μας. Ξεκινάει να αναπτύσσεται από τα παιδικά χρόνια και συγκεκριμένα από τη στιγμή που το βρέφος αρχίζει να ξεχωρίζει τον εαυτό του από τη μητέρα και αναγνωρίζει πως είναι ξεχωριστή οντότητα. Η αυτοεκτίμηση λοιπόν αρχίζει από την ηλικία των 12 μηνών και φτάνει μέχρι το τέλος της εφηβείας. Επομένως αφού ξεκινάει να αναπτύσσεται από τόσο μικρές ηλικίες, υπεύθυνοι για τη σωστή της εξέλιξη είμαστε –πάνω από όλους- εμείς οι γονείς.

Αποτελούμε τους ‘’σημαντικούς άλλους’’ στη ζωή του παιδιού, ιδιαίτερα τα πρώτα χρόνια καθώς όσο μεγαλώνει η επιρροή που του ασκούμε μειώνεται διότι παράλληλα έχει επιρροές και από εξωγενείς παράγοντες (π.χ. σχολείο, φίλοι κλπ). Οφείλουμε λοιπόν για τη σωστή ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης του παιδιού μας να επικοινωνούμε μαζί του και να είμαστε διαλλακτικοί. Θα πρέπει, ακόμη και αν κάποια πράγματα που κάνει ή οι επιλογές του, δεν μας αρέσουν, να το κατανοούμε, να το στηρίζουμε, να του δείχνουμε τρυφερότητα, υπομονή και να το κάνουμε να νιώθει ότι είμαστε εκεί γι’ αυτό, ότι είναι η προτεραιότητά μας ότι και να του συμβεί. Με αυτήν την άνευ όρων αποδοχή εκ μέρους μας το παιδί ή ο έφηβος σχηματίζει μία θετική εικόνα για τον εαυτό του.

Όσο περισσότερο σεβόμαστε τα συναισθήματά, τις ανάγκες, τις επιθυμίες  και την προσωπικότητα του παιδιού μας και όσο περισσότερο αποδεχόμαστε και πιστεύουμε στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του χωρίς να το επιπλήττουμε και να το κρίνουμε για τις επιλογές του τόσο περισσότερο το παιδί μας θα αγαπήσει τον εαυτό του και θα έχει ισχυρή πεποίθηση για τις δυνατότητές του.  Για να γίνει αυτό όμως θα πρέπει και εμείς, οι γονείς του, να είμαστε σωστό πρότυπο για το παιδί μας και να έχουμε και εμείς υψηλή εκτίμηση για τον εαυτό μας και να ανταποκρινόμαστε σωστά στο ρόλο μας ως γονείς.

Έτσι λοιπόν αν ανταποκρινόμαστε όσο το δυνατόν καλύτερα στις ανάγκες και στα αισθήματά του, θα το βοηθήσουμε να χτίσει την αυτοεκτίμηση του και την αυτοπεποίθησή του και στην πορεία θα γίνει ένας ισορροπημένος, συγκροτημένος και ψυχικά υγιής και ώριμος ενήλικας.

Γράφει ο Ψυχολόγος-Οικογενειακός Σύμβουλος Γιάννης Ξηντάρας 

Πηγή

Βιώνοντας το Πένθος Μπροστά στα Παιδιά

20+11 παιδικά βιβλία για τη διατροφή