in

“Μαμά… Μπαμπά… Κάνετε σεξ”;

Δεν είναι λίγες οι φορές που τα παιδιά μας έφεραν σε αμήχανη θέση! Οι περισσότεροι γονείς τρέμουν μόνο και μόνο στην ιδέα πως μία μέρα θα κληθούν να δώσουν απαντήσεις, στο παιδί τους, σχετικά με το σεξ. Γι’ αυτό καλό θα ήταν να είστε σε ετοιμότητα. Δείτε τι ρώτησαν κάποιοι γονείς τον Δρ. Θάνο Ασκητή! 

Το παιδί ρωτάει αν η μαμά και ο μπαμπάς κάνουν σεξ… Τι να του πω;

Θα πρέπει φυσικά να είστε ειλικρινείς. Το παιδί δεν πρέπει να βλέπει την σεξουαλική ζωή των γονιών του, αλλά η ιδέα ότι η μαμά και ο μπαμπάς αγαπιούνται και κάνουν σεξ, αποτελεί μια όμορφη εικόνα του γάμου και του προσφέρει ασφάλεια και σιγουριά για την οικογενειακή σταθερότητα. Είναι σημαντικό να εξηγήσετε τι σημαίνει σεξουαλική ζωή ανάμεσα σε δύο ανθρώπους που αγαπιούνται. Χρειάζεται να προσαρμόζετε τον λόγο σας ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, με λέξεις που να καταλαβαίνει, χωρίς ντροπή ή αμηχανία. Μην ξεχνάτε πως η στάση σας θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό και την στάση του παιδιού σας απέναντι σε θέματα σεξουαλικότητας.

Επιτρέπεται να κυκλοφορούμε γυμνοί μπροστά στο παιδί;

Η συστηματική έκθεση του γυμνού σώματος των γονέων δεν αποτελεί θετική εικόνα για την ψυχοσεξουαλική ανάπτυξη του παιδιού. Το παιδί παρατηρεί, συγκρίνει τα γεννητικά του όργανα με των ενηλίκων, γεγονός που μπορεί να το αγχώσει ή να το προβληματίσει. Αν βέβαια τύχει κάποια στιγμή να σας δει γυμνούς, π.χ. αν μπει στο δωμάτιο την ώρα που ντύνεστε, δεν χρειάζεται να αντιδράσετε υπερβολικά. Μπορείτε να του ζητήσετε να βγει από το δωμάτιο μέχρι να ντυθείτε, δίνοντας βάση στο μήνυμα πώς δεν πρέπει να εισβάλλει απρόσκλητο στον προσωπικό σας χώρο.

Η δασκάλα της 6χρονης κόρη μας, μας είπε ότι αγγίζει συνέχεια τα γεννητικά της όργανα κατά τη διάρκεια του μαθήματος… πως να το χειριστούμε;

Αυτό μπορεί να οφείλεται σε αρνητικά συναισθήματα που βιώνει το παιδί, άγχος και ένταση. Μπορεί να είναι και ένας τρόπος να τραβήξει την προσοχή, ιδιαίτερα αν η σχέση σας με τον σύντροφό σας είναι συγκρουσιακή. Μιλήστε στο παιδί σχετικά με το πώς αισθάνεται, γιατί το κάνει και κατά πόσον νομίζει πως αυτό είναι σωστό. Προσπαθήστε να μην την ενοχοποιήσετε, ενημερώστε την για το που και πότε επιτρέπεται να αγγίζει τα γεννητικά της όργανα (μόνο στον προσωπικό της χώρο και χωρίς την παρουσία άλλων). Θα πρέπει επίσης να διερευνηθεί η σχέση των γονέων ή άλλες συνθήκες που πιθανόν να δημιουργούν ένταση στο παιδί.

Ο 4χρονος γιος μου φίλησε στο στόμα τον φίλο του. Πως να το διαχειριστούμε;

Τα παιδιά έχουν αυξημένη σωματική περιέργεια και ανάγκη να έρθουν σε επαφή ως μέσο επικοινωνίας. Το φιλί μπορεί να είναι ένας τρόπος να εκφράσει τα θετικά του συναισθήματα, την αγάπη και την τρυφερότητα που νιώθει για τον φίλο του ή μπορεί να μιμείται κάτι που είδε στην τηλεόραση. Σε κάθε περίπτωση, το φιλί σε αυτή την ηλικία δεν έχει σεξουαλικό χαρακτήρα. Μην αντιδράσετε αρνητικά με θυμό, φωνές και τιμωρία και φυσικά μην κατηγορήσετε το άλλο παιδάκι ότι «παρέσυρε» το δικό σας, ούτε να τους απαγορεύσετε να κάνουν παρέα. Εξηγείστε γιατί δεν θα πρέπει να φιλάει τους άλλους ανθρώπους στο στόμα και πως αν θέλει να εκφράσει την συμπάθειά του, μπορεί να το κάνει με μια αγκαλιά ή ένα φιλί στο μάγουλο.

 

Με τη συνεργασία του Δρ. Θάνου Ασκητή, Νευρολόγου-Ψυχιάτρου, Διδάκτωρα Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Προέδρου του Ιατρικού Κέντρου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας & της Θέκλας Βασιλείου, Ψυχολόγου – Ψυχοθεραπεύτριας στο Ιατρικό Κέντρο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας Δρ. Θάνου Ασκητή.

Δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας
Τηλέφωνο 77.77.28.77
www.askitis-cy.com / Facebook 

Γιατί οι γονείς δεν πρέπει να «διαλέγουν» παιδιά

Τα οφέλη της παιδικής χαράς για τα παιδιά