Το παιδί σας έχει αλλάξει χαρακτήρα, και όχι προς το καλύτερο, κατά τη γνώμη σας. Πιστεύετε ότι δεν φταίει μόνο η εφηβεία, αλλά και οι «κακές παρέες» του. Αυτό μπορεί να σημαίνει πολλά: ότι οι φίλοι του ντύνονται «παράξενα», πως δεν διστάζουν να γίνουν αγενείς απέναντί σας και, κυρίως, πως για κάποιο λιγότερο ή περισσότερο συγκεκριμένο λόγο, δεν σας εμπνέουν εμπιστοσύνη. Ποια στάση πρέπει να κρατήσετε σε μια τέτοια περίπτωση;
«Εκτός αν υποπτευθείτε ότι οι φίλοι του παιδιού σας είναι μπλεγμένοι σε παράνομες ή βίαιες δραστηριότητες, δεν πρέπει να αναμειχθείτε εμφανώς στις επιλογές του», συμβουλεύει η Jan Yager, Phd, συγγραφέας του βιβλίου «Φίλοι για πάντα;». Εξετάστε καταρχήν για ποιο λόγο δεν συμπαθείτε τις παρέες του παιδιού σας.
Αν δεν σας αρέσουν για καθαρά υποκειμενικούς λόγους, για παράδειγμα επειδή ντύνονται «παράξενα» ή ακούνε «σκληρή» μουσική, αλλά δεν θεωρείτε ότι θέτουν σε κίνδυνο το παιδί σας, πρέπει να… κάνετε την καρδιά σας πέτρα και να το αποδεχτείτε. «Η φιλία του δίνει τη δυνατότητα να εξερευνήσει και να γνωρίσει, πέρα από τα πρόσωπα της οικογένειάς του, ένα ευρύτερο φάσμα ατόμων με διαφορετικές προσωπικότητες και ιδιοσυγκρασίες», εξηγεί η συγγραφέας. Μπορείτε φυσικά να επισημάνετε στο παιδί σας κάτι που σας ενοχλεί σε κάποιο φίλο του, αλλά χωρίς να απαιτήσετε να διακόψει τη σχέση του μαζί του.
Αν οι παρέες του εκθέτουν το παιδί σας σε κίνδυνο, όχι μόνο έχετε δικαίωμα αλλά πρέπει να παρέμβετε. Μερικές ενδείξεις για κάτι τέτοιο, κατά τη συγγραφέα; «Συλλαμβάνετε τον εαυτό σας να προσπαθεί να δικαιολογήσει πολλές ενέργειες του φίλου του παιδιού σας με τις οποίες “κάτι δεν σας πηγαίνει καλά” επειδή είναι σκληρές, απάνθρωπες, παράνομες, παράξενες ή απλά προσβλητικές, ο φίλος του παιδιού σας είναι παθολογικός ψεύτης ή κλέφτης, εμπλέκεται σε βίαιες συμπεριφορές ή κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών».
Τότε, είναι θεμιτό να επιβάλετε στο παιδί σας περιορισμούς. Ταυτόχρονα όμως προσπαθήστε να καταλάβετε, στις συζητήσεις μαζί του, τι το έχει ωθήσει στην επιλογή μιας τέτοιας φιλίας, αν χρειαστεί και σε συνεργασία με κάποιον ειδικό. Σε ακραίες περιπτώσεις, ίσως κληθείτε ακόμη και να αλλάξετε σχολείο ή να μετακομίσετε σε άλλη περιοχή, όπου το παιδί σας θα κάνει ένα νέο ξεκίνημα, αφού φυσικά αντιμετωπίσετε τα βαθύτερα αίτια που το οδήγησαν σε αυτές τις παρέες.