in

Μπαμπά μου υποσχέθηκες ότι…

Σύμφωνα με τον γκουρού του μάνατζμεντ Τομ Πίτερς, το μυστικό της επιτυχίας είναι να υπόσχεσαι λιγότερα και να παραδίδεις περισσότερα. Μάλλον αυτό το μυστικό βρίσκει εφαρμογή και στα παιδιά εκτός από τις επιχειρήσεις!

Για τα παιδιά είναι πολύ σημαντικό να τηρούμε αυτό που υποσχόμαστε. «Σήμερα δεν μπορώ να σου διαβάσω παραμύθι αλλά αύριο θα διαβάσουμε δύο». Και αύριο κάτι συμβαίνει, μία καθυστέρηση στη δουλειά, το μαγείρεμα ή απλά η κούραση της ημέρας και δεν τηρείτε την υπόσχεσή σας.

Μπορεί τέτοιου είδους υποσχέσεις να φαίνονται ασήμαντες αλλά οι λέξεις και πολύ περισσότερο οι πράξεις (ή οι μη πράξεις στην προκειμένη περίπτωση) των γονιών έχουν σημασία και επηρεάζουν τα παιδιά.

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα πάτε να υποσχεθείτε κάτι στο παιδί σας ή θα είστε έτοιμη, πολύ πιθανόν και για σημαντικό λόγο, να αθετήσετε μία υπόσχεσή που του δώσατε να λάβετε υπόψη σας τα εξής:

1. Όταν αθετείτε υποσχέσεις «μαθαίνετε» στα παιδιά να μην σας εμπιστεύονται. Πολλά παιδιά αναζητούν συνέπεια ανάμεσα στα λόγια και τις πράξεις των γονιών τους και όταν αυτή επανειλημμένα δεν υπάρχει μπορεί να χάσουν την εμπιστοσύνη αλλά και το σεβασμό προς τους γονείς τους.

2. Χαμηλή αυτοεκτίμηση. Όταν συνεχώς δεν τηρείτε τις υποσχέσεις σας ένα παιδί μπορεί να αισθανθεί ότι δεν είναι σημαντικό. Αντίθετα όταν κάνετε αυτό που έχετε υποσχεθεί είναι σαν να λέτε στο παιδί «είσαι πολύ σημαντικός/-ή για μένα».

3.«Εκπαιδεύετε» τα παιδιά ώστε στο μέλλον να αθετούν και αυτά τις υποσχέσεις τους.Με το να αθετούν τις υποσχέσεις τους οι γονείς άθελά τους «μαθαίνουν» στο παιδί ότι το να τηρείς το λόγο σου δεν έχει και τόση αξία.

Αν κι εσείς είστε «ένοχοι» γιατί πολλές φορές υποσχεθήκατε κάτι στο παιδί σας και δεν τηρήσατε το λόγο σας μην ανησυχείτε. Είναι απλό το να κερδίσετε και πάλι την εμπιστοσύνη του παιδιού ή να μειώσετε τις αρνητικές επιπτώσεις.

Περιορίστε τις υποσχέσεις σε πράγματα που είστε όσο το δυνατόν πιο σίγουροι ότι μπορείτε να τηρήσετε. Ακόμα όμως και αν παρόλα αυτά δεν καταφέρετε να τηρήσετε μία υπόσχεση, γιατί και οι μαμάδες είναι άνθρωποι και κάνουν λάθη υπάρχει λύση. Παραδεχτείτε το λάθος σας στο παιδί και εξηγήστε του ειλικρινά το λόγο που δεν μπορέσατε να κάνετε αυτό που υποσχεθήκατε και ότι θα προσπαθήσετε να μην ξανασυμβεί. Και να θυμάστε, τα παιδιά ακολουθούν το δικό σας πρότυπο. Αν κρατάτε, όσο είναι ανθρωπίνως δυνατόν, το λόγο σας, το ίδιο θα κάνει και το παιδί σας όταν μεγαλώσει!

 

Πόση ζημιά κάνει η τηλεόραση στο παιδί;

6 πράγματα που κάνουν οι υπέροχοι μπαμπάδες