Όταν το παιδί δεν συμπαθεί τη νέα σας σύντροφο, τότε καλείστε να ισορροπήσετε τις ανάγκες σας με τις ανάγκες του παιδιού σας. Η ειδικός Jennifer Wolf (Διαπιστευμένη εκπαιδεύτρια γονέων και Υποστηρίκτρια μονογονέων) δίνει μέσα από την ιστοσελίδα Single parents την αλήθεια γύρω από την αποδοχή ή μη της νέας συντρόφου. Η κυρία «Χάλια» όπως θα την έλεγε ένα παιδί μπορεί να είναι καλός άνθρωπος και να τα αγαπάει, δεν παύει όμως να είναι μια ξένη για αυτό!
4 Χρυσές Συμβουλές διαχείρισης
Σίγουρα θα αναρωτιέστε τι μπορείτε να κάνετε όταν το παιδί φέρεται άσχημα ή αντιδρά έντονα και γενικότερα κάνει τα πάντα για να δείξει πόσο πολύ δεν θέλει τη νέα σας σύντροφο. Να, λοιπόν, ποιες είναι οι επιλογές σας!
1. Ξεκαθαρίστε την πραγματικότητα
Πολλοί άνθρωποι θα σας πουν ότι αν το παιδί σας δεν συμπαθεί τη σύντροφό σας, τότε θα πρέπει αυτόματα να χωρίσετε. Όμως ένα παιδί ηλικίας π.χ. 9 ετών, είναι σε θέση να αντιληφθεί ότι η νέα σχέση του γονέα σημαίνει απόσπαση χρόνου και προσοχής από εκείνο. Επομένως ο πιο γρήγορος και εύκολος τρόπος είναι να απορρίψει το πρόσωπο με το οποίο βγαίνετε. Είναι, λοιπόν, σημαντικό να ξεκαθαρίσετε αν το παιδί σας έχει τουλάχιστον έναν λόγο που ενδεχομένως εσείς να μην αναγνωρίζετε ή αν το παιδί σας πρέπει να καταλάβει ότι ενώ είναι για εσάς η νούμερο ένα προτεραιότητα, δεν μπορεί να έχει λόγο σε κάθε σας απόφαση.
2. Συζητήστε μαζί του
Εάν νομίζετε ότι το παιδί σας δεν συμπαθεί τη σύντροφό σας σε μία προσπάθεια να κυριαρχήσει στη ζωή σας, θα σας προτείναμε να καθίσετε και να συζητήσετε μαζί του για τη σχέση σας. Εάν σκέφτεστε μάλιστα να παντρευτείτε κάποια στιγμή με αυτόν τον άνθρωπο, πείτε το στο παιδί σας και σε περίπτωση που θεωρείτε ότι πρέπει να ειπωθεί, ενημερώστε το ότι είστε απογοητευμένοι που η σχέση σας με τον άλλον γονέα δεν μπορεί να ξαναφτιαχτεί αλλά ακριβώς γι΄ αυτό νιώθετε και έτοιμοι να προχωρήσετε. Θυμίστε στο παιδί σας ότι το αγαπάτε απεριόριστα και πως ελπίζετε ότι θα στηρίξει την ευτυχία σας. Επιπλέον, ρωτήστε το αν υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε για να διευκολύνετε τη μετάβασή του, στη νέα κατάσταση!
3. Δημιουργήστε ευκαιρίες
Μετά τη συζήτηση, μπορείτε να δημιουργήσετε ευκαιρίες ώστε το παιδί σας και η σύντροφός σας, να συναντηθούν με έναν τρόπο που να μην φαντάζει «απειλητικός». Για παράδειγμα, προσπαθήστε να βγείτε όλοι μαζί και να πάτε κάπου που θα περάσετε καλά ώστε να δείτε πως επιδρά στη σχέση τους, η ευκαιρία για παιχνίδι και διασκέδαση.
4. Μιλήστε στη σύντροφό σας
Επικοινωνήστε τις ανησυχίες σας στη σύντροφό σας. Εάν αισθάνεστε ότι είναι λίγο σκληρή με το παιδί σας ή έχει μη ρεαλιστικές προσδοκίες από αυτό, πρέπει να το της το πείτε. Πηγαίνοντας τη σχέση σας ένα βήμα παραπέρα, χωρίς προηγουμένως να έχετε λύσει τέτοια σημαντικά ζητήματα, το μόνο που θα καταφέρετε είναι να αμβλύνετε τις διαφορές τους. Τέλος, κάντε μία ειλικρινή προσπάθεια να είστε αρκετά ευαίσθητοι με το παιδί σας. Το να βγαίνει ο γονιός με μία νέα σύντροφο, είναι πολύ δύσκολο για ένα παιδί να το αποδεχτεί. Ενδεχομένως το παιδί να μην αντιπαθεί τη σύντροφό σας αλλά να είναι δυσαρεστημένο γιατί αισθάνεται ότι εξαιρείται ή αντικαθίσταται.