Υπό αμφισβήτηση θέτει νέα έρευνα την πεποίθηση ότι η παιδική παχυσαρκία είναι μόνο θέμα πολύ φαγητού και σωματικής αδράνειας.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Ιβόν Κέλι του Τμήματος Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας του University College του Λονδίνου (UCL) κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι για να γίνει ένα παιδί παχύσαρκο, υπεισέρχονται και άλλοι παράγοντες, οι οποίοι μάλιστα παίζουν σημαντικό ρόλο.
Μετά την ανάλυση στοιχείων για παιδιά που γεννήθηκαν από 19.244 οικογένειες, οι Βρετανοί επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά που κάνουν ακανόνιστο ύπνο και όταν ξυπνάνε, δεν τρώνε πρωινό, έχουν περισσότερες πιθανότητες να παχύνουν.
Ο ακανόνιστος ύπνος και η έλλειψη πρωινού αυξάνουν την όρεξη την υπόλοιπη μέρα και την τάση για κατανάλωση τροφίμων και ποτών με πολλές θερμίδες.
Η μελέτη βρήκε, επίσης, ότι αν ένα παιδί γεννήθηκε από υπέρβαρη ή παχύσαρκη μητέρα, τείνει να αποκτά παραπανίσια κιλά και το ίδιο.
Το ίδιο, επίσης, συμβαίνει αν γεννιέται από μητέρα που καπνίζει.
Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό “Pediatrics” της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής.
Τι ώρα πρέπει να κοιμούνται τα παιδιά
Σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα, τα παιδιά να πηγαίνουν για ύπνο πριν από τις 8 το βράδυ, αφού καθυστέρηση μόλις μίας ώρας συνδέεται με διπλάσιες πιθανότητες παχυσαρκίας στην εφηβεία.
Η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Δρ Σάρα Άντερσον, δηλώσε πως τα ευρήματα τόσαν τη σημασία του σταθερού προγράμματος στον ύπνο για τα μικρά παιδιά. Η Άντερσον αναφέρε πως ο καλός ύπνος ωφελεί επίσης την κοινωνική, συναισθηματική, συμπεριφορική και γνωστική ανάπτυξη του παιδιού.
Προκειμένου να εξετάσουν τη σχέση ύπνου και παχυσαρκίας στις μικρές ηλικίες, οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν 977 παιδιά, από την ηλικία των 4,5 έως την ηλικία των 15 ετών.
Τι διαπίστωσαν:
– Από τα παιδιά που πήγαιναν για ύπνο στις 8 ή και νωρίτερα, ποσοστό μόνο 10% έγινε παχύσαρκο στην εφηβεία.
– Από τα παιδιά που πήγαιναν για ύπνο μεταξύ 8 και 9, ποσοστό 16% έγινε παχύσαρκο στην εφηβεία.
– Από τα παιδιά που πήγαιναν για ύπνο μετά τις 9, ποσοστό 23% έγινε παχύσαρκο στην εφηβεία.