in

Όταν η γιαγιά και ο παππούς επιμένουν να δίνουν συμβουλές…

Πολλά παιδιά στην Ελλάδα έχουν την τύχη να μεγαλώνουν με την παρουσία των γιαγιάδων και των παππούδων τους, είτε γιατί οι γονείς δουλεύουν και κάποιος πρέπει να μένει μαζί τους είτε γιατί μένουν κοντά και διατηρούν στενή σχέση με τα παιδιά και τα εγγόνια τους.

Τα παιδιά κερδίζουν πολλά από την παρουσία της γιαγιάς και του παππού στη ζωή τους: αγάπη, τρυφερότητα, προσοχή, σοφία αλλά και διασκέδαση.

Κάποιες φορές ωστόσο η προσπάθειά τους να βοηθήσουν στο μεγάλωμα του παιδιού μπορεί να προκαλεί «αναταράξεις» στην οικογένειά σας ή στη σχέση με το σύντροφό σας. Μπορεί να μην συμφωνούν με τους κανόνες που βάζετε, να θεωρούν ότι κάνετε συνέχεια λάθη στον τρόπο που μεγαλώνετε/ταΐζετε/κοιμίζετε/κρατάτε το παιδί. Κι όμως. Δεν χρειάζεται να τσακωθείτε με τους γονείς σας ή με τους γονείς του συντρόφου σας. Υπάρχουν τρόποι να αποφύγετε τη «σύρραξη»:

Να θυμάστε ότι έχουν καλές προθέσεις
Όταν οι γονείς σας προσπαθούν να σας συμβουλέψουν για το πώς να φροντίσετε το μωρό σας προσπαθούν να βοηθήσουν και όχι να σας πείσουν ότι δεν ξέρετε τι κάνετε. Είναι το ένστικτό τους ως γονείς να θέλουν να σας στηρίξουν και σίγουρα έχουν κάποια εμπειρία παραπάνω, ειδικά αν πρόκειται για το πρώτο σας παιδί. Να θυμάστε ότι μπορεί να μην καταλαβαίνουν ότι ξεπερνούν τα όρια ή ότι μπορεί να κάνουν κάποιο λάθος. Έχουν καλές προθέσεις και θέλουν απλά να σιγουρευτούν ότι το εγγόνι τους δέχεται την καλύτερη δυνατή φροντίδα.

Κοινό μέτωπο με το σύντροφό σας
Είναι σημαντικό να έχετε μία κοινή γραμμή με το σύντροφό σας για την ανατροφή του παιδιού και να διατηρείτε ένα κοινό μέτωπο όταν σας αμφισβητούν οι γονείς σας, οι γονείς του, οι φίλοι ή οι δάσκαλοι. Αποφασίστε μαζί πώς θα αντιμετωπίσετε ένα πρόβλημα που προκύπτει με τους παππούδες. Αν πρόκειται για τους δικούς του γονείς, μπορεί η «εύκολη» λύση να είναι να τους μεταφέρει ο σύντροφός σας την άποψή σας αλλά ίσως θα είναι καλύτερα να τους μιλήσετε μαζί. Έτσι, δεν θα φανεί ότι τον πιέζετε να ακολουθήσει τη δική σας άποψη και μπορείτε να τους εξηγήσετε ότι ακόμα και αν διαφωνείτε, θέλετε να είναι στη ζωή σας και να σας στηρίζουν.

Ψυχραιμία και χαμόγελο
Ακόμα και αν ο παππούς και η γιαγιά νιώθουν την ανάγκη να σας συμβουλεύουν για το παραμικρό, από το αν πρέπει να φάει καρότα το παιδί μέχρι τι ώρα πρέπει να κοιμηθεί, μείνετε ψύχραιμη. Δεν υπάρχει λόγος να θυμώσετε, ειδικά αν είναι μπροστά και το εγγόνι τους. Ακούστε τη συμβουλή και απαντήστε ευγενικά, λέγοντας, για παράδειγμα «ευχαριστώ, θα το σκεφτώ». Εξάλλου, επειδή κάποιος, ακόμα και αν είναι η μαμά σας, σας δίνει μία συμβουλή δεν σημαίνει ότι πρέπει να την ακολουθήσετε. Συζητήστε το με τον σύντροφό σας και αποφασίστε μαζί αν θα κάνετε ό,τι σας συμβούλεψαν ή όχι.

Μιλήστε ξεκάθαρα όταν ξεπεραστούν τα όρια
Συχνά ο παππούς και η γιαγιά κάνουν πράγματα με τα οποία οι γονείς δεν συμφωνούν ή δεν επιτρέπουν. Κάτι τέτοιο μπορεί να φαίνεται αθώο όταν το παιδί είναι μικρό, όσο μεγαλώνει όμως μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα. Καθίστε μαζί τους, όταν το παιδί δεν είναι παρόν, και συζητήστε. Εξηγήστε τους ότι παρόλο που καταλαβαίνετε ότι το κάνουν από αγάπη και ενδιαφέρον, είναι σημαντικό να στηρίζουν τις αποφάσεις που παίρνετε εσείς και ο σύντροφός σας, αφού εσείς είστε υπεύθυνοι για το παιδί σας. Δείξτε ότι θέλετε να βρείτε μαζί μία λύση στη διαφωνία σας, όχι να συγκρουστείτε.

Διαλέξτε τις «μάχες» σας
Είναι λογικό ο παππούς και η γιαγιά να θέλουν να «καλομάθουν» το εγγόνι τους, ίσως και να το θεωρούν σχεδόν «καθήκον» τους. Σκεφτείτε ποια πράγματα κάνουν που δεν κάνετε εσείς και κατά πόσο βλάπτουν το παιδί. Αν επιμένουν ότι το νεογέννητο παιδί σας πρέπει να πιει νερό, ενώ ξέρετε ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς, επιμείνετε στη θέση σας. Αν, όμως, πρόκειται για κάτι που δεν είναι επιβλαβές για την υγεία του, μπορείτε αν θέλετε να το επιτρέψετε. Αν δεν δημιουργείται πρόβλημα στην ανατροφή του παιδιού, δεν είναι απαραίτητο να τους στερήσετε την απόλαυση του να του φέρονται σαν πριγκηπόπουλο και να απολαμβάνουν την αγάπη και το θαυμασμό του.

Να θυμάστε ότι η βοήθειά των γιαγιάδων και των παππούδων είναι δώρο και η συμμετοχή τους στο μεγάλωμα του παιδιού δεν πρέπει να θεωρείται αυτονόητη. Κρατήστε το μυαλό σας ανοιχτό σε συμβουλές που μπορεί να είναι χρήσιμες, ειδικά όταν προέρχονται από ανθρώπους που σίγουρα μεγάλωσαν με επιτυχία τουλάχιστον από ένα παιδί, εσάς και το σύντροφό σας!

 

Πηγή

«Εγώ Φταίω!» Ένα συγκλονιστικό κείμενο που πρέπει να διαβάσουν ΟΛΟΙ οι γονείς!

Όταν οι γονείς ζητούν συγγνώμη… – Τι διδάσκονται τα παιδιά;