in

Όταν το παιδί μας ξαφνικά.. αλλάζει λεξιλόγιο

Είστε τόσο περήφανοι για την έκρηξη λεξιλογίου του αγγέλου σας – μέχρι να ακούσετε λέξεις όπως “ηλίθιο”, “βλαμμένο”,”κακά” και πολύ χειρότερα ακόμα. Τα περίεργα λόγια είναι όλα γύρω από το παιδί σας: Ακούνε μεγάλους να βρίζουν στην κυκλοφορία, χυδαία γλώσσα από την τηλεόραση, το σχολείο, τους φίλους τους, ακόμα και από τα αδέρφια. Τέτοιες λέξεις ή φράσεις γίνονται φαβορί, επειδή είναι διασκεδαστικός ο τρόπος που ακούγονται. Ο πιο γρήγορος τρόπος για να κάνετε αυτό το είδος της γλώσσας να εξαφανιστεί είναι να το αγνοήσετε. Αν το κάνετε θέμα, θα τους δείξετε απλώς πόσο ισχυρές είναι ορισμένες λέξεις, πράγμα που κάνει τα παιδιά να θέλουν να τις λένε συνέχεια.

Απαιτήσεις από ένα δίχρονο

Μέχρι τώρα μπορούσατε να ντύνετε το παιδί σας με αυτά τα αξιολάτρευτα ρουχαλάκια της επιλογής σας και εφ’ ‘όσον δεν αποφασίσει να γδυθεί επιτόπου, τελείωσε το θέμα. Τώρα φαίνεται να έχει απόψεις για τα πάντα που φοράει: Αυτό το πουκάμισο είναι πολύ “τραχύ” ή “θέλω το μπλε φούτερ (πάλι).” Αυτό ήταν, έχετε πλέον έναν εκκολαπτόμενο fashionista. Μην σκάτε, είναι απλώς ένα τυπικό καπρίτσιο της προσχολικής ηλικίας όπου το παιδί αρχίζει να ασκεί την ανεξαρτησία του.

Προσπαθήστε να μην επηρεάζεστε από το πώς θέλει το παιδί σας να ντύνεται, ακόμα και αν το αποτέλεσμα είναι κάπως.. περίεργο. Εκτός και αν πρόκειται για μία επίσημη φωτογράφηση, δεν αξίζει να δώσετε μάχη για αυτό. Σε μία πιο δύσκολη κατάσταση, το παιδί σας θα αρνηθεί να φορέσει ένα παλτό στο κρύο. Αντί να επιμείνετε, δοκιμάστε να δώσετε στο παιδί σας λίγο χώρο: “Εντάξει, εγώ θα το πάρω μαζί μας μήπως και χρειαστεί.” Εάν κάνει πραγματικά κρύο έξω, θα το βάλει μόνο του. Αν δεν το φορέσει, θα κρυώσει και θα αναγκαστεί να φύγει νωρίτερα από την παιδική χαρά – ένα φυσικό επακόλουθο για τη συμπεριφορά του. Αν τώρα πρόκειται για κακές καιρικές συνθήκες, απλώς θα πρέπει να κάνετε το σωστό ντύσιμο για έξω απαράβατο κανόνα: «Δεν πρόκειται να βγούμε έξω να παίξουμε στο χιόνι (ή με τα πόδια στη βροχή), χωρίς τα παλτά.”

 

Πηγή

Κηποπαιδεία: Τα παιδιά μας στη «χώρα των θαυμάτων»

Σχολικός εκφοβισμός στην προσχολική ηλικία