in

Όταν συγκρίνετε το παιδί σας με άλλα παιδιά

Σε κάποια πράγματα οι συγκρίσεις του παιδιού σας με άλλα παιδάκια είναι αναπόφευκτη, όμως σε κάποια άλλα σχεδόν καταστροφική για την ψυχολογία του. Πάμε να δούμε τι πρέπει να γνωρίζετε για το συγκεκριμένο λεπτό ζήτημα της ανατροφής:

  • Το να συζητάτε με άλλες μανούλες για θέματα που αφορούν τη σωματική ανάπτυξη των παιδιών τους για να αντιληφθείτε αν όλα είναι καλώς καμωμένα με το δικό σας, είναι έως ένα σημείο φυσιολογικό. Αν και το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να λύσετε τις απορίες σας με τον παιδίατρο που είναι ο καθ’ύλην αρμόδιος να δώσει απαντήσεις με υπευθυνότητα.
  • Από την άλλη, είναι εντελώς λάθος οι συγκρίσεις που έχουν να κάνουν με τις σχολικές επιδόσεις των παιδιών και τα αντίστοιχα υποτιμητικά σχόλια που κάποιες φορές λέγονται, ο βαθμός αποδοχής τους από τα υπόλοιπα παιδάκια, θέματα που άπτονται της εξωτερικής εμφάνισής τους και άλλα αντίστοιχα.
  • Εξίσου λανθασμένες είναι οι συγκρίσεις μεταξύ των δύο παιδιών σας και η συνακόλουθη διαφορετική αντιμετώπιση του καθενός με βάση τις δυνατότητες και τις δεξιότητές του. Τα αγαπάτε το ίδιο, θέλετε το καλύτερο για αυτά, οπότε το ζητούμενο είναι να τους παρέχετε τα δέοντα ώστε να μεγαλώσουν όπως πρέπει. Και μέσα σε αυτό το «όπως πρέπει» περιλαμβάνεται η επίγνωση ότι το καθένα είναι ξεχωριστή προσωπικότητα, με διαφορετικά θέλω, πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.
  • Για να αποφύγετε τις βλαπτικές συγκρίσεις, θα πρέπει να πιστέψετε πρώτοι εσείς στον εαυτό σας και το σύντροφό σας ότι μπορείτε να μεγαλώσετε το παιδί σας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Φυσικά και θα κάνετε λάθη και φυσικά το παιδί δεν ήρθε στη ζωή για να πραγματοποιήσετε μέσω αυτού δικά σας απωθημένα ή ανεκπλήρωτα όνειρα, αλλά για να χαράξει τη δική του πορεία.
  • Να έχετε πάντα στο μυαλό σας ότι αν η σύγκριση του παιδιού σας με άλλα παιδιά είναι στην ημερήσια διάταξη, όταν μεγαλώσει δε θα έχει καμία επίγνωση των δυνατοτήτων του, καθόλου αυτοπεποίθηση και θα γίνει φοβικό, γεμάτο ανασφάλειες. Και κάτι τέτοιο δε θα ήθελε κανένας γονιός…
  • Αποδεχόμενοι ότι το κάθε παιδί είναι ξεχωριστό και οι συγκρίσεις είναι περιττές και βλαπτικές, θα νιώσετε μεγαλύτερη ηρεμία και αίσθηση πληρότητας και δε θα κυνηγάτε συνεχώς φαντάσματα.
  • Εστιάστε στα προτερήματα του παιδιού σας και προσαρμόστε τις απαιτήσεις σας σε ρεαλιστικά επίπεδα με βάση τις πραγματικές του δυνατότητες. Με αυτόν τον τρόπο, τα πράγματα θα εξελιχθούν σίγουρα πολύ καλύτερα!

Συμβουλευτική Γονέων: Χρειάζονται οι γονείς ψυχολογική και συμβουλευτική βοήθεια στο μεγάλωμα των παιδιών τους;

Αδελφική ζήλεια και γονική διαχείριση