in

Όταν το παιδί είναι εξαρτημένο από το κινητό

Έχουν αλλάξει οι εποχές και πλέον τα παιδιά απολαμβάνουν να ασχολούνται με τις ώρες με το κινητό σας. Θα πρέπει όμως να βάλετε όρια και κανόνες σε αυτή τη συνήθεια για να καταπολεμήσετε φαινόμενα εξάρτησης του μικρού σας από μια οθόνη:

  • Επειδή δεν είναι ρεαλιστική η προσδοκία που πιθανόν έχετε, να μην ασχολείται δηλαδή καθόλου με αυτό, ενώ οι φίλοι του το κάνουν και με το παραπάνω, το πρώτο μέτρο που μπορείτε να πάρετε είναι να συμφωνήσετε μαζί του για το χρόνο που μπορεί να αφιερώνει παίζοντας με το κινητό. Και φυσικά καμία παρέκκλιση δεν πρέπει να γίνεται από τα συμφωνηθέντα!
  • Από εκεί και πέρα, τις ώρες που ασχολείται με το κινητό σας, βεβαιωθείτε ότι έχει πρόσβαση μόνο σε περιεχόμενο με εκπαιδευτικό ή ψυχαγωγικό χαρακτήρα. Αφού λοιπόν δεν μπορεί να αποφευχθεί η ενασχόλησή του με αυτό, εξασφαλίστε ότι θα πιάσει τόπο ως προς το περιεχόμενο.
  • Μην αφήνετε το παιδί σας να ασχολείται με το κινητό και σχεδόν να αποκόβεται από το περιβάλλον. Φροντίστε να αλληλεπιδράτε μαζί του παράλληλα και ταυτόχρονα να το βοηθάτε να εξερευνά χρήσιμες για εκείνο δυνατότητες που προσφέρει το κινητό.
  • Όταν το παιδί έχει καταπιαστεί με κάτι άλλο, κάντε του σαφές ότι δεν μπορεί να παίζει με το κινητό σας, ούτε φυσικά να επισπεύδει όπως-όπως την ολοκλήρωση της ασχολίας του για να το πάρει στα χέρια του. Ξεκαθαρίστε στο παιδί ότι προέχουν οι υποχρεώσεις του και μόνο αν μένει χρόνος θα παίζει με το κινητό. Σε διαφορετική περίπτωση θα το κάνει άλλη στιγμή που θα είναι εφικτό.
    • Τέλος, θα πρέπει να δώσετε το καλό παράδειγμα στο παιδί, το οποίο καλό είναι να σας βλέπει να ασχολείστε με το κινητό σας ελάχιστα και μόνο όταν θέλετε να επικοινωνήσετε με κάποιον. Αφήστε την ενασχόλησή σας με το κινητό για ψυχαγωγία όταν το παιδί δεν είναι μπροστά.

Μεγαλώνοντας χαρούμενα παιδιά!

Τελικά τα χρήματα «αγοράζουν» ή όχι την ευτυχία;