in

Παιδίατρος: Τι ΠΡΕΠΕΙ να κάνετε αν το παιδί σας αρρωστήσει αυτές τις μέρες που Μένουμε Σπίτι λόγω κορονοϊού

Ο παιδίατρος και Πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, Κώστας Νταλούκας, με μια ανάρτησή του δίνει στους γονείς πολύτιμες συμβουλές για το πώς θα προστατευτούν οι ίδιοι και τα παιδιά τους από τον κορονοϊό και πώς θα δράσουν αν αντιληφθούν ότι το παιδί αρρώστησε και πρέπει να πάει στον παιδίατρο ή υποψιάζονται ότι πρόκειται για κρούσμα κορονοϊού.

Η ανάρτηση του παιδιάτρου είναι η εξής:

Για να μας βρίσκει η κάθε μέρα όλους μας υγιείς στην παρούσα κατάσταση ΠΡΕΠΕΙ:

1.Να μείνουμε περιορισμένοι στα σπίτια μας και ΚΥΡΙΩΣ να πείσουμε και να συγκρατήσουμε τα παιδιά μας να μείνουν με ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ μέσα.

2. Αν κάποιο παιδί αρρωστήσει να μην το πάρετε και το πάτε στον παιδίατρο χωρίς να του τηλεφωνήσετε προηγουμένως.

3. Αν σας πει ότι χρειάζεται να το εξετάσει θα το μεταφέρει στο ιατρείο ένας μόνο συνοδός και θα φορέσει μάσκα και αυτός και το παιδί.

4. Αναβάλλετε για μετά από ένα μήνα όλες τις μη επείγουσες επισκέψεις στον παιδίατρο,

όπως παρακολούθηση των βρεφών, αναμνηστικούς εμβολιασμούς, πιστοποιητικά υγείας κλπ.

5. Για κάθε πρόβλημα τηλεφωνήστε στον παιδίατρο και συνεννοηθείτε μαζί του για συμβουλές ή διάγνωση εξ αποστάσεως,

αν αυτό μπορεί να γίνει, χρησιμοποιώντας το διαδίκτυο πχ στέλνοντας φωτογραφίες ή με Skype εικόνα και λήψη ιστορικού του άρρωστου παιδιού.

6. Ακόμα και αν το παιδί σας παρουσιάσει λοίμωξη του αναπνευστικού με πυρετό, βήχα και συνάχι

και ο παιδίατρος σας προτείνει να το κρατήσετε στο σπίτι, εμπιστευτείτε τον και μην πάρετε το παιδί και τρέχετε στα ιατρεία και τα νοσοκομεία. Σε συνεννόηση μαζί του θα σας πει εκείνος αν και πότε χρειάζεται να το εξετάσει.

7. Αν το παιδί σας εμφανίσει βήχα και πυρετό δεν χρειάζεται να τρέχετε για να του κάνετε τεστ για τον κορονοιό.

ΠΡΕΠΕΙ να θυμάστε ότι με το να πάτε σε κέντρα ή νοσοκομεία για να του κάνετε το τεστ αυξάνετε τις πιθανότητες, αν δεν έχει κολλήσει τον ιό, να κολλήσει. Έτσι κι αλλιώς ακόμα και στην περίπτωση που το άρρωστο παιδί σας πάσχει από τον ιό η θεραπεία εφ όσον δεν έχει σοβαρά συμπτώματα είναι η απομόνωση στο σπίτι με οδηγίες.

8. Θεωρητικά μπορείτε να πάρετε τα παιδιά σας και να βγείτε μια βόλτα με τα πόδια στην γειτονιά, αλλά αν αυτό το κάνουν όλοι τότε αυξάνονται οι πιθανότητες συγχρωτισμού ακόμα και στον δρόμο.

Μπορείτε βέβαια να πάρετε το αυτοκίνητό σας και να πάτε στο εξοχικό σας ή μια βόλτα στο δάσος ή την παραλία ώστε τα παιδιά να μπορέσουν να παίξουν στο ύπαιθρο και εσείς να μπορέσετε να ξεχάσετε για λίγο το πρόβλημα.

9. ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ ότι αυτό που θέλουμε να αποφύγουμε και ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΣΗΜΑΣΙΑ για να σταματήσουμε τον εφιάλτη είναι η ΑΥΤΟΑΠΟΜΟΝΩΣΗ.

Αν πάμε σε ένα σούπερ μάρκετ γεμάτο από κόσμο τότε οι πιθανότητες για να κολλήσουμε ή να διασπείρουμε την νόσο, αν είμαστε φορείς, πολλαπλασιάζονται τρομακτικά. Φροντίστε να πάει μόνο ένας από κάθε οικογένεια και ημέρες και ώρες που η κίνηση είναι περιορισμένη. Για κάθε ενδεχόμενο φροντίστε να φορέσετε μάσκα και να μην φέρνετε τα χέρια σας στο πρόσωπό σας. Όταν βγείτε από το κατάστημα φροντίστε να περάσετε τα χέρια σας με απολυμαντικό.

10. ΜΗΝ ΠΕΣΕΤΕ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΝΙΚΟΥ.

Ο πανικός μπορεί να δημιουργήσει πολύ μεγαλύτερα προβλήματα από την ίδια την αρρώστια, όχι μόνο σε εσάς αλλά και σε όλο το οικογενειακό σας περιβάλλον, ιδιαίτερα στα μικρά παιδιά και τους εφήβους.

 

www.infokids.gr

Αυτά είναι τα παιδικά λάθη των γονέων

Ο πατέρας μέσα από τα μάτια του παιδιού