in

«Πάρε 1 ευρώ, να ψωνίσεις από το κυλικείο!» Εσείς το λέτε αυτό στο παιδάκι σας;

Το λέμε συχνά στο παιδί μας, υπάρχουν όμως υγιεινές επιλογές στο κυλικείο του σχολείου; Μάλιστα, ένα από τα πιο θέματα που απασχολούν κάθε χρόνο τους γονείς είναι η λειτουργία κυλικείου στο σχολείο. Πρόκειται για μια «πονεμένη» ιστορία, και επειδή δεν μπορούμε να τα αποκλείσουμε μπορούμε να γνωρίζουμε τους κανονισμούς της λειτουργίας τους ώστε να ασκούμε ποιοτικό έλεγχο – δικαίωμα που βέβαια έχουμε ως γονείς, ίσως όχι μεμονωμένα αλλά μέσω του Συλλόγου Γονέων.

Μια ασφαλής λύση, βέβαια, είναι να δίνουμε στο παιδί κολατσιό που ετοιμάζουμε εμείς, κάτι που όμως δεν είναι πάντα δυνατό, όχι μόνο ελλείψει χρόνου, αλλά κυρίως λόγω της πίεσης που ασκεί το παιδί στους γονείς του όταν βλέπει τους συμμαθητές του να ψωνίζουν από το κυλικείο ό,τι τους αρέσει. Αυτό που σίγουρα ισχύει είναι πως η αυστηρή απαγόρευση απλώς επιτείνει το σύνδρομο του «απαγορευμένου καρπού», έτσι η συζήτηση και η σωστή ενημέρωση των παιδιών αποτελούν σημαντικά στοιχεία.

Εκπαιδεύοντας παιδιά και γονείς
Η λύση της «αστυνόμευσης» των κυλικείων δεν είναι πάντα αποτελεσματική και σίγουρα δεν προσφέρει μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Έτσι, πέρα από τους αφορισμούς για την ποιότητα των «πλαστικών» τροφών που προσφέρονται στα παιδιά μας ίσως θα έπρεπε να ξεκινήσουμε μια εκστρατεία ισορροπημένης διατροφής από το σπίτι, κατανοώντας εμείς πρώτοι τη σημασία της σωστής διατροφής για τη σωματική και πνευματική ανάπτυξη των παιδιών μας. Το δεύτερο βήμα θα ήταν να αλλάξουμε αν χρειάζεται τις διατροφικές συνήθειες όλης της οικογένειας και «εκπαιδεύοντας» μικρούς και μεγάλους προς πιο σωστή και υγιεινή διατροφή και επιλογές.

Βιολογικά στα κυλικεία
Μια λύση σχετικά με τις αμφιβολίες για την ποιότητα των τροφίμων που παρέχονται στα σχολικά κυλικεία θα ήταν να πωλούν βιολογικά προϊόντα, τα οποία υπόκεινται έτσι κι αλλιώς σε αυστηρούς ελέγχους πιστοποίησης και ποιότητας. Και παρότι διανύουμε δύσκολες οικονομικά εποχές, η επιβάρυνση θα ήταν πολύ μικρή σχετικά με το όφελος για την υγεία των παιδιών.

Ενδεικτικός κατάλογος επιτρεπόμενων ειδών που διατίθενται στα σχολικά κυλικεία σε ατομικές συσκευασίες ή σε γραμμάρια που αντιστοιχούν σε μία μερίδα:
Φρέσκα φρούτα-λαχανικά ανάλογα με την εποχή καλά πλυμένα και συσκευασμένα.
Αποξηραμένα φρούτα (πχ βερίκοκα, δαμάσκηνα, σύκα, σταφίδες, μπανάνες κλπ) χωρίς προσθήκη ζάχαρης.
Φυσικός χυμός φρούτων ή και λαχανικών που παρασκευάζεται εντός των κυλικείων . Δεν επιτρέπεται η προσθήκη σακχάρων ή άλλων γλυκαντικών ουσιών.
Συσκευασμένοι φυσικοί χυμοί φρούτων και ομοειδών προϊόντων, χωρίς συντηρητικά και χωρίς προσθήκη ζάχαρης.
Γάλα τυποποιημένο, πλήρες και ημιαποβουτυρωμένο (1,5%-1,8% λιπαρά).
Σοκολατούχο γάλα με χαμηλά λιπαρά (max. 1,8%).
Γιαούρτι τυποποιημένο (έως 5% λιπαρά) χωρίς πρόσθετα.
Τυριά πολύ σκληρά, σκληρά, ημίσκληρα, μαλακά τυριά, κατά προτίμηση παραδοσιακά και ελληνικά Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Απλά αρτοπαρασκευάσματα ή αρτοσκευάσματα όπως κουλούρι, κριτσίνια, φρυγανιές, κράκερς ολικής άλεσης ή λευκά.
Αρτοσκευάσματα όπως μουστοκούλουρα, σταφιδόψωμο, μπισκότα απλά χωρίς γέμιση.
Μπάρα δημητριακών ολικής άλεσης.
Τυρόπιτες, πίτσα, πίτες λαχανικών με συγκεκριμένες προδιαγραφές.
Σάντουιτς/τοστ με γαλοπούλα, τυρί, λαχανικά, αβγό.
Κρέμα και ρυζόγαλο.
Χαλβάς, παστέλι, μέλι.
Σοκολάτα υγείας και γάλακτος σε ατομική μερίδα έως 30γρ.
Ξηροί καρποί χωρίς προσθήκη αλατιού ή ζάχαρης.
Εμφιαλωμένο νερό και αφεψήματα, ενώ ο καφές επιτρέπεται μόνο για το προσωπικό.

 

Πηγή

7 πράγματα που θα σας λείψουν όταν τα παιδιά δεν θα είναι πια μικρά

Πώς θα δίνετε σωστές συμβουλές στο παιδί