Πατέρας και γιος: Μια σχέση μοναδική και ιδιαίτερη, που διαμορφώνει το χαρακτήρα του παιδιού.
Ποια είναι τα μυστικά της επιτυχημένης σχέσης μπαμπά και γιού;
Οι σχέσεις πατέρα και γιου έχουν κυριολεκτικά περάσει από 40 κύματα στη συνείδηση του κοινού. O ρόλος και η επίδραση του ανδρικού προτύπου στα αρσενικά παιδιά μιας οικογένειας είναι καταλυτικός, αν και συχνά η κοινή γνώμη καταλήγει σε δογματικές απόψεις για τη σχέση πατέρα και γιου, του τύπου «αν δεν υπάρχει πατέρας στην οικογένεια, το αγόρι δεν γίνεται άντρας»! Οι ψυχολόγοι και δη οι παιδοψυχολόγοι επισημαίνουν ότι η παρουσία και ο ενεργός ρόλος και των δύο είναι εξίσου σημαντικά για τη διαμόρφωση της προσωπικότητας των παιδιών. Βέβαια λόγω φύλου συχνά ο γιος ταυτίζεται με τον πατέρα και η κόρη με τη μητέρα. Ποια είναι τα μυστικά στη σχέση πατέρα και γιου;
Xρόνος, το μεγάλο ζητούμενο!
Το μεγάλο μυστικό για την ανάπτυξη καλών σχέσεων μεταξύ πατέρα και γιου, όπως και με κάθε παιδί, είναι η ενεργή ενασχόληση του πατέρα με αυτόν. Ακόμη και οι πλέον πολυάσχολοι μπαμπάδες πρέπει να βρίσκουν ποιοτικό χρόνο για να περνούν με τα παιδιά τους, είτε πρόκειται για τα Σαββατοκύριακα είτε για άλλες μέρες. Σε αυτόν το χρόνο πρέπει οι μπαμπάδες να είναι απόλυτα αφοσιωμένοι σε δραστηριότητες με το παιδί, που θα βοηθήσουν και τους δύο να γνωριστούν σε βάθος και να αναπτύξουν strong σχέσεις εμπιστοσύνης. Αυτή η σχέση οικοδομείται από τη νηπιακή ηλικία ώστε φθάνοντας στην εφηβική ηλικία ο γιος να αισθάνεται άνετα να απευθυνθεί στον πατέρα του για τα προβλήματα που τον απασχολούν και αφορούν την ανδρική του ταυτότητα.
Μπαμπάς, ο κουβαλητής του σπιτιού!
Είναι λογικό ότι ο πατέρας έχει ταυτιστεί με τον κουβαλητή του σπιτιού, που μονίμως απουσιάζει, αναθέτοντας την ανατροφή των παιδιών στη μητέρα. Μια τέτοια μόνιμη απουσία, όμως, δημιουργεί κενά στη μητέρα που συχνά σε μια ένδειξη παραπόνων «ξεσπούν» εκδηλώνοντας επιθετικότητα στη μητέρα ή δείχνοντας μεγάλη ανυπακοή. Οι σημερινές οικονομικές απαιτήσεις για τη δημιουργία οικογένειας είναι μεγάλες, όμως οι γονείς πρέπει να σκεφτούν σοβαρά το χρόνο που οφείλουν να διαθέσουν στα παιδιά τους, αν θέλουν να αναπτυχθούν ισορροπημένα παιδιά και με αγαπημένες σχέσεις μεταξύ των μελών της οικογένειας, όπως για παράδειγμα, μεταξύ μπαμπά και γιου.
Πατρικά βήματα
Yπάρχουν 4 σημεία για μια βαθιά και υγιή σχέση πατέρα-γιου:
1. Ενθαρρύνετε το αγόρι να μάθει να λύνει τα προβλήματά του. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, ειδικά στις πολύ μικρές ηλικίες, να διδάξει δηλαδή ο πατέρας τον γιο πώς να λύνει τα διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Μεταξύ 4 και 11 ετών ένας χρήσιμος τρόπος που ο πατέρας μπορεί να ενσταλλάξει αυτό το προσόν στον γιο του είναι το παιχνίδι ρόλων. Ο πατέρας είτε παίζοντας είτε διαβάζοντας παραμύθια, είτε με ερωτήσεις ζητά από το παιδί τη γνώμη του για το τι θα έκανε σε κάποιες περιπτώσεις και το μαθαίνει πώς να καταλήγει στην ορθότερη απόφαση για την επίλυση προβλημάτων.
2. Μην προσπαθήσετε να ξαναζήσετε τα νιάτα σας μέσα από το παιδί. Αυτό είναι ένα λάθος που πολλοί μπαμπάδες όσο και μαμάδες κάνουν με τα παιδιά, ειδικά σε ό,τι αφορά τα επαγγελματικά απωθημένα. Πόσες φορές δεν ακούμε μπαμπάδες ήδη από το μαιευτήριο να αναφωνούν με περηφάνια ότι ο γιος τους μια μέρα θα γίνει γιατρός ή ποδοσφαιριστής; Tο λάθος δεν είναι να θέλετε το παιδί σας να γίνει ένας επιτυχημένος επαγγελματίας, αλλά να προβάλετε σε εκείνο τις δικές σας, κρυφές επιθυμίες. Aν για παράδειγμα, ένας πατέρας θα γινόταν κάποτε μεγάλος αθλητής και διέκοψε για να αποκτήσει οικογένεια, είναι πιθανό να θελήσει και υποσυνείδητα να πιέσει τον γιο του να ακολουθήσει τα χνάρια του, παρά το γεγονός ότι τελικά ακόμη και ο προπονητής επισημαίνει ότι το παιδί δεν κάνει για πρωταθλητισμό! Υποστηρίξτε κάθε κλίση του παιδιού σας, όποιες κι αν είναι οι κρυφές σας επιθυμίες!
3. Αφήστε το παιδί να κάνει λάθη! Και με αυτό εννοούμε λάθη που προέρχονται από άγνοια. Το πάθημα γίνεται μάθημα και συχνά είναι καλό να αφήνει ο πατέρας τον γιο να παθαίνει (μέσα σε λογικά πλαίσια) για να μαθαίνει ότι κάθε πράξη έχει συνέπειες. Αυτή η τακτική είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στη νηπιακή και παιδική ηλικία προκειμένου τα παιδιά και ειδικά τα αγόρια να μάθουν να είναι υπεύθυνα.
4. Παίξτε με τον γιο σας! Δεν υπάρχει λόγος να είστε άτεγκτος ως πατέρας. Το να αφήσετε το παιδί να περάσει στιγμές χαλάρωσης μαζί σας είναι εξαιρετικά σημαντικό για την ψυχοσύνθεσή του. Γι’ αυτό βγάλτε από μέσα σας το παιδί, παίξτε άφοβα μπάλα με τον γιο σας και κυλιστείτε ανέμελα στο γρασίδι!
O μπαμπάς μου, το είδωλο μου!
Έχετε παρατηρήσει ότι τα παιδιά σε μικρές ηλικίες θέλουν να μοιάσουν στους γονείς τους; Ως παιδιά, οι γιοι έχουν την τάση να εξιδανικεύουν τον πατέρα τους και να πιστεύουν ότι μπορεί να κάνει τα πάντα. Kάτι δηλαδή σαν σούπερ ήρωας! Όταν ο πατέρας λείπει αρκετά, λόγω υποχρεώσεων, το είδωλό του γίνεται αντικείμενο λατρείας από τον γιο του. Έτσι συχνά τα αγόρια μιμούνται τον πατέρα για να τον ευχαριστήσουν και να κερδίσουν την αποδοχή του. Το στάδιο αυτό βρίσκεται μέσα στο φυσιολογικό πλαίσιο της συναισθηματικής ανάπτυξης του παιδιού, το οποίο αντιγράφει το γονεϊκό πρότυπο. Αργότερα, στην εφηβεία, το είδωλο καταρρίπτεται και ο έφηβος αναπτύσσει μια έντονη τάση αμφισβήτησης για τον πατέρα και τις απόψεις του.