Το Θεραπευτικό Ινστιτούτο Ίσιδα δίνει πολύτιμες συμβουλές για χωρισμένους μπαμπάδες και πως να διαχειριστούν τη σχέση τους με τα παιδιά τους.
1. Να είστε το παράδειγμα
Τα παιδιά κάθε Σαββατοκύριακο αλλάζουν συνήθειες. Αυτό είναι λογικό να τους δημιουργεί αναστάτωση. Για να τους διδάξετε όσα θέλετε κάντε το με το παράδειγμα και όχι με τον λόγο, τα καλοπιάσματα, τους εκβιασμούς, τις υποσχέσεις, τα δώρα και τα ανταλλάγματα. Τα παιδιά μαθαίνουν καλύτερα μέσω παραδείγματος, οπότε είναι καλύτερο να κάνετε αυτά που θα θέλατε να κάνουν και τα παιδιά σας. Δείξτε τους με το παράδειγμά σας πόσο οργανωμένοι και υπεύθυνοι είστε. Αναπτύξτε μια ρουτίνα και ακολουθήστε την. Τα παιδιά θα αισθάνονται ασφαλή γνωρίζοντας ακριβώς τι να περιμένουν. Κρατήστε το σπίτι οργανωμένο, καταναλώνετε υγιεινά γεύματα, σχεδιάστε μια οικογενειακή περιπέτεια μαζί τους.
2. Κρατάτε την ψυχραιμία σας
Μπείτε για λίγο στη θέση των παιδιών σας και φανταστείτε πώς μπορεί να είναι, κάθε Σαββατοκύριακο να είναι αναγκασμένο να ξεσπιτώνεται, να προσαρμόζεται για μία μέρα, δύο μέρες, μερικές ώρες, να αλλάζει σπίτι, δωμάτιο, κρεβάτι, συνήθειες, ατμόσφαιρα, φαγητό, ρυθμούς και αγκαλιά. Όλο αυτό σαφώς και δημιουργεί αναστάτωση στα παιδιά, απόσταση και ανεπιθύμητη συμπεριφορά. Δεν χρειάζεται να θυμώνετε γι’ αυτό. Όταν τα παιδιά σας βλέπουν να αντιδράτε με θυμό, είναι λιγότερο πιθανό να κατανοήσουν αυτό που τους λέτε και να έρθουν πιο κοντά σε εσάς. Είναι πολύ καλύτερο να κατεβείτε στο επίπεδο τους και να τους εξηγήσετε με τρόπο που μπορούν να κατανοήσουν τις οδηγίες σας. Έτσι, δεν θα εισπράττεται την άρνηση του παιδιού σας ούτε θα φοβάστε ότι το χάνετε.
3. Μη δημιουργείτε ενοχές στο παιδί
Εσείς χωρίσατε αλλά το παιδί αγαπάει και τους δύο γονείς του (αυτό ισχύει σχεδόν πάντα, ακόμη και αν οι σχέσεις με τον πατέρα ήταν πολύ κακές). Μη βάζετε στις διαφωνίες σας τα παιδιά στη μέση προσπαθώντας να βρείτε σύμμαχο. Στην καλύτερη των περιπτώσεων το μόνο που θα καταφέρετε είναι να του δημιουργήσετε ενοχές βάζοντας το στην άσχημη θέση να αναρωτιέται ποιος έχει δίκιο και ποιος όχι.
4. Διασκεδάστε
Η διασκέδαση είναι ό,τι θέλουν τα παιδιά περισσότερο. Όταν δεν έχουν με κάτι να παίξουν και να ασχοληθούν, περπατούν γύρω γύρω στο σπίτι με τα κεφάλια κάτω, γκρινιάζοντας για το πόσο βαρετά είναι. Ο καλύτερος τρόπος για να χτίσετε ισχυρούς οικογενειακούς δεσμούς είναι να κάνετε διασκεδαστικά πράγματα μαζί. Οργανώστε παιχνίδια στο σπίτι ή στην παιδική χαρά και απολαύστε το! Από την άλλη πλευρά, προσπαθήστε να δημιουργήστε μια ισορροπία μεταξύ εργασίας και ζωής, ώστε να μπορείτε να συμμετέχετε σε δραστηριότητες για ενηλίκους.
5. Μη φοβάστε να ζητήσετε βοήθεια
Αν και σε μόνους και χωρισμένους μπαμπάδες αυτό μπορεί να φαίνεται δύσκολο, σχεδόν κανείς δεν θέλει να ζητήσει βοήθεια από κανέναν, παραδεχτείτε: είμαστε άνθρωποι και κανείς δεν μπορεί να σταθεί με επιτυχία μόνος του. Αυτό είναι σημαντικό για όσους μπαμπάδες μεγαλώνουν παιδιά μόνοι τους και σίγουρα θα υπάρξει μέρα που θα χρειαστεί κάποιος να τα πάει σχολείο όταν το αυτοκίνητο δεν ξεκινά. Αφήστε το εγώ και ζητήστε βοήθεια, φιλική ή επαγγελματική. Ένας ψυχολόγος-οικογενειακός σύμβουλος θα σας βοηθήσει δίνοντάς σας τις κατάλληλες συμβουλές για το πώς να χειριστείτε τις καταστάσεις.