Υπάρχει μια άρρηκτη σχέση εξάρτησης ανάμεσα στο παιδί και την τεχνολογία, η οποία αν καταχραστεί μπορεί να έχει αρνητικά αποτελέσματα. Θα σου δείξω πως να αποφύγεις την αλόγιστη χρήση των smartphones και tablets, έτσι ώστε να μπορέσει να μεγαλώσει το παιδί με όσο το δυνατόν λιγότερες αρνητικές επιρροές.
Το Ίντερνετ και η ελεύθερη πρόσβαση σε αυτό από παιδιά, μπορεί να έχει επιπτώσεις στην καθημερινότητα του παιδιού, από έξαρση βίας, μέχρι αλλοπρόσαλλες συμπεριφορές. Πάμε να δούμε τους λόγους που συμβαίνει αυτό, και πως να τα αποφύγεις.
Πως επηρεάζει τη συμπεριφορά του παιδιού
Η συμπεριφορά ενός παιδιού, μπορεί να αλλάξει σε πολύ μεγάλο βαθμό, αν στην καθημερινή του ζωή αντικρύζει σκηνές από καρτούν που δεν είναι ενδεδειγμένα για την ηλικία του, καθώς οι βίαιες, τρομαχτικές σκηνές διαστρεβλώνουν την άποψη του για τον κόσμο. Αυτό σημαίνει περισσότερους εφιάλτες, λιγότερη ανεξαρτησία, καθώς ο φόβος θα μπει στη ζωή του και περισσότερη ανασφάλεια γενικότερα.
Προτίμησε να επιβλέπεις πάντα τα καρτούν που βλέπει και αυτό να γίνεται όσο το δυνατόν λιγότερο χρονικό διάστημα μέσα στη μέρα/εβδομάδα. Οι γιατροί συνιστούν για τα παιδιά, να βλέπουν τηλεόραση μετά την ηλικία των 4 μέχρι 2-3 ώρες τη μέρα. Πριν από αυτήν την ηλικία απαγορεύεται ή δεν συστήνεται, καθώς οι έντονες εναλλαγές χρωμάτων και σκηνών μπορεί να βλάψουν την σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου.
Όχι στην καθημερινή χρήση
Εφόσον το παιδί είναι εξαρτημένο από συσκευές όπως το τάμπλετ, είναι υποχρέωση του γονιού να ελαχιστοποιήσει τη χρήση τους. Δοκίμασε να δίνεις όσο το δυνατόν λιγότερο διάστημα τη συσκευή και απασχόλησε το παιδί με άλλους τρόπους όπως βόλτες, ψώνια, παιχνίδια, παραμύθια, εκμάθηση. Σιγά σιγά θα δεις πως το παιδί θα ανταποκρίνεται στα ερεθίσματα που του δίνεις και δεν θα του λείπει το τάμπλετ ή το κινητό.
Επιπλέον αυτό που λατρεύουν όλα τα παιδιά είναι να διαβάζετε βιβλία μαζί. Αγόρασε ή δανείσου από τη τοπική βιβλιοθήκη παραμύθια για την ηλικία του και δες πόσο πολύ απολαμβάνει να σε ακούει να του λες ιστοριούλες. Έρευνες δείχνουν ότι τα παραμύθια βοηθάνε τα παιδιά να λαμβάνουν τα σωστά ερεθίσματα και επίσης τα μαθαίνουν πως να αντιμετωπίζουν τη ζωή γύρω τους με αγνό και σωστό τρόπο. Δες εδώ 10 όμορφα παραμύθια που βρήκα!
Συναναστροφή με συνομήλικους
Η συναναστροφή με άλλα παιδιά, είναι ότι καλύτερο για αυτά καθώς αποζητούν την προσοχή και το παιχνίδι μαζί τους. Αν δεν είναι σε ηλικία για σχολείο, μπορείς να επιλέξεις κάποια προγράμματα για παιδιά που διοργανώνουν οι Δήμοι ή οι βιβλιοθήκες και να πάτε εκεί για να μπορεί να έρθει σε επαφή το παιδί με συνομηλίκους του. Ακόμα και στο πάρκο η συναναστροφή είναι μεγάλη και σίγουρα ωφέλιμη. Θα είναι πολύ εύκολο να προσαρμοστεί μαζί τους και θα δεις πως θα του αρέσει πολύ και με τον καιρό θα το ζητάει από μόνο του.
Επισκέψεις σε συγγενείς/φιλικά πρόσωπα
Αν μπορείς να αφήνεις το παιδί για λίγη ώρα σε παππούδες ή συγγενείς, αυτό θα του κάνει πολύ καλό, αφού να έρχεται σε επαφή με άλλους ανθρώπους που το αγαπούν και θα μάθει να ανεξαρτητοποιείται από εσένα. Αυτό θα το βοηθήσει επίσης να προσαρμοστεί πιο γρήγορα και στο σχολείο, αφού θα ξέρει πως θα μείνει για λίγο μαζί τους, αλλά εσύ θα είσαι μετά εκεί για να επιστρέψετε μαζί στο σπίτι. Το να νιώθει ανεξάρτητο, ότι δηλαδή μπορεί να μείνει μόνο του, αλλά και ότι θα είσαι πάντα εκεί όταν σε χρειαστεί, είναι από τα πιο σημαντικά μαθήματα που πρέπει να μάθει.
Τα παιδιά είναι εύπλαστα και εσύ μπορείς να τα διαπαιδαγωγήσεις από πολύ μικρή ηλικία. Η έκθεση τους σε οθόνες τα κάνει πιο εύθραυστα και επιρρεπή σε ανάρμοστες συμπεριφορές. Προσπάθησε να αποφύγεις αυτή τη σχέση εξάρτησης από τα smartphones/tablets, προσφέροντας του ενασχόληση με παιχνίδι, ζωγραφική, βόλτες και θα δεις πως και το παιδί δεν θα το ζητάει από μόνο του. Αυτός είναι ο στόχος σου και αυτό είναι που πρέπει να μάθει και το παιδί.