in

Πώς να αποφύγετε να μαλώσετε το παιδί σας

Τα 10 πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη σας

Το να μαλώσει ένας γονιός το παιδί του δεν είναι κάτι που το επιλέγει συνειδητά. Τις περισσότερες φορές αυτό συμβαίνει όταν ο ενήλικας χάνει την ψυχραιμία του, όταν είναι κουρασμένος ή όταν νιώθει απελπισμένος. Οι έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά που τα μαλώνουν οι γονείς τους συχνά ακολουθούν δύο κύριες τάσεις: 1) κλείνονται πολύ στον εαυτό τους και 2) τείνουν να εκφοβίζουν τα συνομήλικα ή τα μικρότερα παιδιά και γενικά να αποτελούν «μπελά» για τους δασκάλους τους.

Σύμφωνα με έρευνα που έχει γίνει στην Αμερική έχει βρεθεί ότι όσο πιο συχνά δέχεται ένα παιδί τις απειλές, τον εκφοβισμό και γενικά το μάλωμα από τους κηδεμόνες του, τόσο πιο μεγάλος είναι ο κίνδυνος να αναπτύξει αυτό το παιδί επιθετικότητα και άλλες αντικοινωνικές συμπεριφορές όπως το να λέει ψέματα, να φοβίζει ή να χτυπά άλλα παιδιά και να μην ακολουθεί τους κανόνες στα ομαδικά παιχνίδια. Τα παιδιά που μεγαλώνουν με τιμωρίες είναι πιο δύσκολο να ξεχωρίσουν το σωστό από το λάθος, είναι πολύ πιο πιθανό να αντιμιλούν στους γονείς τους και γενικά να μην πειθαρχούν.

Οι 10 καλύτεροι τρόποι για την διαχείριση ζητημάτων πειθαρχίας.

1.Να είστε σταθεροί στις απόψεις σας και ευγενικοί. Ένα παιδί είναι πολύ πιο πιθανό να σας ακούσει αν πείτε κάτι σε ουδέτερο τόνο.

2.Μην φοβάστε τη σιωπή. Δεν είναι κακό να πείτε «είμαι πολύ θυμωμένος / η για να το διαχειριστώ τώρα. Θα το συζητήσουμε αργότερα».

3.Διδάξτε τα παιδιά σας. Αντί να μαλώσετε το παιδί σας για την άσχημη συμπεριφορά του, δοκιμάστε να του «μάθετε» κάτι π.χ. «δεν μου αρέσει καθόλου να πετάς τα πράγματα σου στο χωλ όταν μπαίνεις. Την επόμενη φορά σε παρακαλώ να τα βάζεις στη ντουλάπα. Πώς μπορώ να σε βοηθήσω να το θυμάσαι;»

4.Να είστε θετικοί. Αντί να πείτε «πόσες φορές πρέπει να σου πω να πλύνεις τα δόντια σου;» πείτε «πες μου πότε θα έχεις πλύνει τα δόντια σου για να έρθω να σε σκεπάσω»

5.Να δίνετε εξηγήσεις και όχι απειλές. Δίνοντας στα παιδιά σύντομες εξηγήσεις γιατί πρέπει να κάνουν αυτό που τους λέτε, τους δίνετε ένα επιχείρημα για να υπακούσουν.

6.Αντισταθείτε στον θυμό. Αντί να εστιάζετε στην ανυπακοή του παιδιού, σκεφτείτε ότι κάθε σύγκρουση είναι μια ευκαιρία για να καθοδηγείτε τα παιδιά σας.

7.Δώστε κίνητρα. Εμπνεύστε το παιδί σας να συνεργαστεί μαζί σας.

8.Να είστε ευέλικτοι. Εάν έχετε το χρόνο κάντε έναν μικρό συμβιβασμό στις απαιτήσεις του παιδιού. Αυτός είναι ένας θαυμάσιος τρόπος για να μάθουν τα παιδιά την τέχνη της διαπραγμάτευσης.

9.Μην κάνετε επίδειξη ισχύος. Προτιμήστε να συζητήσετε με το παιδί σας για τον τρόπο επίλυσης μιας δυσκολίας. Τα παιδί είναι πολύ πιο πιθανό να συνεργαστεί αν βρει μόνο του τη λύση.

10.Να είστε έξυπνοι. Αν δείτε ότι μια τακτική δεν βοηθά τότε χρησιμοποιήστε μια άλλη. Είναι πολύ πιο εύκολο να αλλάξετε τακτική παρά να αλλάξετε το παιδί σας.

* Της Κωνσταντίνας Κότση – Ψυχολόγου

Πηγή

Έρευνα: Ποια παιδιά είναι πιθανότερο να αρχίσουν το κάπνισμα και το αλκοόλ πριν την εφηβεία;

Τι Έμαθα από τον Μπαμπά μου που Αυτοκτόνησε Έχοντας Κατάθλιψη