Είναι γεγονός πώς όλοι οι άνθρωποι αντιμετωπίζουμε φοβίες από τις νεαρότερες έως τις πιο μεγάλες ηλικίες. Η αγωνία που προκαλεί ο φόβος δεν είναι ποτέ μία όμορφη κατάσταση. Αντίθετα μία φοβία που διαρκεί μπορεί να προκαλέσει χρόνιο άγχος και άλλες σοβαρές διαταραχές. Παρόλα αυτά οι περισσότερες φοβίες του παιδιού είναι φυσιολογικές και απαραίτητες.
Το άγχος είναι μία κατάσταση που συμβαίνει χωρίς να υπάρχει άμεση απειλή στην ασφάλεια και την υγεία ενός ανθρώπου. Όταν μιλάμε για λίγο άγχος, μιλάμε για μία κατάσταση που βοηθάει τον άνθρωπο να βρίσκεται σε επιφυλακή και συγκεντρωμένος. Τα παιδιά έχουν άγχη και φοβίες που στις περισσότερες περιπτώσεις τα βοηθά να συμπεριφέρονται με έναν ασφαλή τρόπο.
Πως να διαχειριστείς τις φοβίες του παιδιού σου!
Ποιες είναι οι φοβίες των παιδιών
Όσο ένα παιδί μεγαλώνει κάθε του φόβος εξαφανίζεται ή αντικαθίσταται από κάποιον άλλο. Τα μωρά έχουν το άγχος των ξένων όταν δεν αναγνωρίζουν κάποιον άνθρωπο. Τα νήπια έχουν το άγχος του αποχωρισμού από τους γονείς τους. Αυτό που συμβαίνει στα παιδιά 4 έως 10 ετών είναι ότι έχουν φοβίες για πράγματα που δεν υπάρχουν όπως παράδειγμα τα φαντάσματα. Στις ηλικίες 7 έως 12 ετών όμως έχουν φοβίες για πράγματα που είναι αληθινά και ίσως τους έχουν συμβεί.
Ποια είναι τα σημάδια του άγχους
Τα σημάδια του άγχους είναι η νευρικότητα, τα προβλήματα ύπνου, η ναυτία και οι πονοκέφαλοι, οι στομαχόπονοι, οι ιδρωμένες παλάμες κ.α. Ένας γονιός μπορεί πάντα να διακρίνει πότε το παιδί του δεν αισθάνεται καλά με κάτι. Οι φοβίες του παιδιού καθώς και το άγχος μπορούν να μειωθούν αν συζητήσεις μαζί του και ακούσεις τι έχει να πει για ότι του συμβαίνει και ότι αισθάνεται.
Πως επηρεάζει το μέλλον του παιδιού μία φοβία
Το άγχος του αποχωρισμού συχνά ξεκινάει όταν τα παιδιά αρχίζουν το σχολείο. Έτσι ως έφηβοι μπορεί να γίνουν αγχώδεις ως προς την κοινωνική αποδοχή και τους βαθμούς τους στο σχολείο. Μάλιστα αν το άγχος επιμείνει μπορεί να επηρεαστεί η αίσθηση ασφάλειας του παιδιού.
Όταν οι φοβίες του παιδιού το οδηγούν να αποφεύγει την κοινωνικότητα για να μην το απορρίψουν, το παιδί μπορεί να μην μάθει σημαντικές κοινωνικές δεξιότητες και έτσι να απομονωθεί. Άλλωστε πολλοί ενήλικες βασανίζονται από φοβίες που προέρχονται από την παιδική τους ηλικία.
Πως θα βοηθήσεις το παιδί σου
Για να βοηθήσεις το παιδί σου να διαχειριστεί τις φοβίες του θα πρέπει πρώτα να αναγνωρίσεις πως ο φόβος του είναι αληθινός. Το παιδί σου όντως φοβάται κάτι και ανάλογα την ηλικία του είτε φοβάται κάτι πραγματικό είτε κάτι φανταστικό. Αν μιλήσεις για τις φοβίες του παιδιού με το ίδιο το παιδί αμέσως θα το βοηθήσεις να εκφραστεί γι αυτό και έτσι ο φόβος του θα λιγοστεύσει.
Βέβαια η τακτική που έχουν αρκετοί γονείς σχετικά με τους φόβους είναι να τους υποτιμούν. Αν για παράδειγμα πεις “μη λες χαζομάρες, δεν υπάρχουν τέρατα στην ντουλάπα σου”, ο φόβος θα συνεχίσει να υπάρχει. Από την άλλη αν ένα παιδί φοβάται τα σκυλιά και για να μην φοβάται τα αποφεύγεις μαζί του, τρέφεις και δυναμώνεις τον φόβο του.
Μία καλή τακτική είναι να μάθεις στο παιδί να βαθμολογεί τον φόβο στην κλίμακα από το 1 έως το 10. Έτσι το παιδί μπορεί να καταλάβει ότι η φοβία του δεν είναι και τόσο σοβαρή όσο φαντάστηκε. Είναι σημαντικό το παιδί να έχει υποστηρικτικό και ήρεμο περιβάλλον. Οι γονείς πρέπει να συζητούν μαζί του όταν εμφανίζει άγχος ή και φοβίες. Είναι σημαντικό να μην επηρεαστεί το μέλλον του από αυτές.