Κάθε γονιός ονειρεύεται να μεγαλώσει ένα παιδί που να πατάει στα πόδια του, να είναι ανεξάρτητη προσωπικότητα, όμως ασυναίσθητα δε βοηθούν όλοι προς αυτή την κατεύθυνση. Πάμε να δούμε τι μπορείτε να κάνετε για να μη γίνει άβουλο το μικρό σας:
- Αποφύγετε να λειτουργείτε υπερπροστατευτικά. Επιτρέψτε στο παιδί σας να αποφασίζει μόνο του για όσα θέματα μπορεί και μόνο όταν αντικειμενικά δεν έχει τη δυνατότητα να το κάνει, πάρτε εσείς μια απόφαση για εκείνο.
- Αφήστε το παιδί σας να κάνει λάθη για να μάθει. Ξεπερνώντας τις δυσκολίες και την απογοήτευση θα μπορέσει να γίνει ένας συνειδητοποιημένος και ανθεκτικός ψυχικά ενήλικος.
- Μη φορτώνετε με τύψεις και ενοχές το παιδί σας για εκείνες τις φορές που θα κάνει του κεφαλιού του. Δεν πρέπει να νιώθει ότι δίνει εξετάσεις ή να πασχίζει να μη σας απογοητεύσει. Πρέπει να το μεγαλώσετε με τρόπο τέτοιο που να φέρεται σωστά για να δικαιώνει τον εαυτό του και τις δυνατότητές του.
- Θα πρέπει το παιδί να μπορεί να εκφράζει τη γνώμη του, χωρίς να φοβάται την αντίδρασή σας. Όσο λάθος και να σας φαίνεται, είναι απαραίτητο να νιώθει ότι είναι πρωταγωνιστής στη ζωή του και όχι μαριονέτα.
- Μην τάζετε δώρα και άλλα ανταλλάγματα για να «εξαγοράσετε» την υπακοή του σε κάθε σας επιθυμία, γιατί έτσι το παιδί σας θα γίνει άβουλο και απόλυτα εξαρτημένο από τα υλικά αγαθά.
- Σε καμία περίπτωση μη συγκρίνετε τα επιτεύγματά του ή τις δεξιότητές του με άλλων παιδιών. Για να αποκτήσει ισορροπημένη και ανεξάρτητη προσωπικότητα, θα πρέπει να χαράξει τη δική του πορεία στη ζωή, με βάση τα δικά του θέλω και επιθυμίες. Λειτουργήστε λοιπόν υποστηρικτικά στο να ανοίγει σταδιακά τα φτερά του.