in

Πόσο ασφαλή είναι τα παιχνίδια που διαλέγουν οι γονείς

Τι κινδύνους κρύβουν για τα μάτια του

Αν και η ασφάλεια είναι η βασική προτεραιότητα για τους γονείς όταν διαλέγουν παιχνίδια για το παιδί, πολλές φορές θέλοντας να το ευχαριστήσουν «υποκύπτουν»αγοράζοντάς του κάποιο παιχνίδι που δεν είναι για την ηλικία του και ενδεχομένως κρύβει κινδύνους, όπως για παράδειγμα πολύ μικρά κομματάκια ή προϊόντα τεχνολογίας που είναι ακατάλληλα για πολύ μικρά παιδιά.

Πρόσφατα, η Επιτροπή Ασφάλειας Καταναλωτικών Προϊόντων (Consumer Product Safety Commission) των ΗΠΑ, ανακοίνωσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία 3 στα 1.000 παιδιά τραυματίζονται κάθε χρόνο από τα παιχνίδια τους, με το 35% των τραυματισμών να αφορούν παιδιά ηλικίας κάτω των 5 χρόνων και τους μισούς τραυματισμούς να συμβαίνουν στο πρόσωπο και στο κεφάλι.

Μάλιστα, ειδικά για τα μάτια, πρόσφατη έρευνα και πάλι στην Αμερική έδειξε ότι 4 στους 10 γονείς που συμμετείχαν απάντησαν ότι «σπανίως» ή «ποτέ» δεν διαλέγουν παιχνίδια για τα παιδιά τους με γνώμονα και την ασφάλειά των ματιών τους, ενώ το 54% είπε ότι «σίγουρα» θα έχουν τα παιδιά τους παιχνίδια που μπορεί να βλάψουν τα μάτια τους.

Όπως δήλωσε πρόσφατα ο καθηγητής Οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Διαθλαστικής Χειρουργικής (ISRS) Δρ. Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, οι τραυματισμοί στα μάτια από παιχνίδια είναι πολύ συνηθισμένοι και συμπεριλαμβάνουν από επώδυνες μικροαμυχές στον κερατοειδή χιτώνα του ματιού έως και πολύ σοβαρά προβλήματα, όπως είναι τα έλκη κερατοειδούς, ο τραυματικός καταρράκτης, η αιμορραγία στο εσωτερικό του ματιού ή ακόμα και η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς που βρίσκεται στο πίσω μέρος του.

Μιλώντας για τα παιχνίδια που μπορεί να είναι επικίνδυνα, ο Δρ.Κανελλόπουλος είπε ότι πιο πιθανό είναι να τραυματιστεί ένα παιδί με παιχνίδια που εκτοξεύουν κάποιο αντικείμενο, όπως σφεντόνες, τόξα, όπλα. Κι αυτό γιατί ακόμα και αν το αντικείμενο που εκτοξεύεται είναι φτιαγμένο από μαλακό υλικό, όπως αφρολέξ, η ταχύτητα εκτόξευσης είναι συχνά τέτοια που μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό.

Επίφοβα είναι ακόμα παιχνίδια με αιχμηρά εξαρτήματα και άκαμπτες άκρες, όπως ραβδιά, ξίφη, καλάμια, και παιχνίδια με αεροζόλ, αφού τα χημικά μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό στα μάτια.

Φακοί με λαμπτήρες LED και λέιζερ πόιντερς που μπορεί να τα χρησιμοποιούν τα παιδιά ως όπλα ή «φωτόσπαθα» μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στα μάτια, οι οποίες ειδικά στην περίπτωση των λέιζερ κινδυνεύει να είναι και μόνιμη.

Εξίσου σημαντικό είναι να διαλέγουμε παιχνίδια που είναι κατάλληλα για την ηλικία του παιδιού, για να μην περιλαμβάνουν μικρά κομμάτια ή να μην κινδυνεύει να σπάσει και να τραυματίσει το παιδί. Επίσης, θα πρέπει οι γονείς να είναι πολύ προσεκτικοί όταν διαλέγουν για δώρο κάποιο τεχνολογικό gadget, όπως tablet ή ακόμα και τα ολοένα και πιο δημοφιλή drones που μπορεί να ξεφύγουν και να κτυπήσουν τα ίδια τα παιδιά ή τους φίλους τους.

«Είναι προφανές ότι στα μικρά παιδιά δεν πρέπει να δίνουμε παιχνίδια με αιχμηρά τμήματα που προεξέχουν, ούτε τόξα, βέλη και οποιοδήποτε παιχνίδι εκτόξευσης, ούτε καν το πέιντμπαλ», λέει ο Δρ. Κανελλόπουλος. «Αν θέλουμε να δώσουμε κάτι τέτοιο στο παιδί, αφενός πρέπει να έχει την κατάλληλη ηλικία και ωριμότητα, αφετέρου πρέπει να του αγοράσουμε και το κατάλληλο προστατευτικό ματιών. Πολύ σημαντικό είναι επίσης να επιβλέπουμε το παιδί όταν παίζει, ώστε να του εφιστούμε την προσοχή όταν πάει να κάνει λάθος».

 

Πηγή

Συμβουλευτική Γονέων: Χρειάζονται οι γονείς ψυχολογική και συμβουλευτική βοήθεια στο μεγάλωμα των παιδιών τους;

«Ε και τί έγινε που καταργήθηκε το τελικό (v);» – πολλά που ίσως δεν ξέρουμε