in

Πρωτάρης στο Δημοτικό

Όταν το πρώτο σου παιδί πηγαίνει στην πρώτη τάξη του Δημοτικού, δεν είναι το μόνο πρωτάκι. Σ’ αυτή την συνωμοταξία περιλαμβάνεσαι κι εσύ, ο γονιός, που ποτέ δεν είχες παιδί στο Δημοτικό πριν και – με το συμπάθειο – δεν ξέρεις την τύφλα σου σχετικά με το τι συμβαίνει στο καινούριο σχολείο, τι ακριβώς θα κάνει το παιδί, αλλά και τι θα κάνεις κι εσύ, ως γονιός. Με λίγα λόγια, δεν ξέρεις τι σε περιμένει, γι’ αυτό ορίστε μερικά tip.

Μαθαίνεις πότε ανοίγουν τα Δημοτικά και η εμπειρία σου λέει πως ετοιμάζεσαι για τον αγιασμό την πρώτη μέρα και τίποτα παραπάνω. Μέγα λάθος φίλε γονιέ, γιατί την πρώτη μέρα, εάν δεν σ’ έχει ήδη προειδοποιήσει κάποιος συγγενής ή φίλος, πρέπει να ξέρεις πως τα παιδιά πιθανά να παραλάβουν ΟΛΑ τα βιβλία της σχολικής χρονιάς, τα οποία είναι πολλά. Πάρε λοιπόν μαζί σου τσάντα κι όχι όποια τσάντα να ‘ναι, την τσάντα του σχολείου. Α, κάνοντας ένα βήμα πίσω φαντάζομαι πως θα έχεις ήδη πάρει στο παιδί μια απ’ τις μεγάλες, τις τσάντες «για το Δημοτικό» που θα σου πουν και οι πωλητές. Μη τυχόν και δεν την πάρεις, άντε να χωρέσουν όλα αυτά τα βιβλία αλλού.

Επιπλέον, την πρώτη μέρα, ακριβώς μετά τον αγιασμό και πριν φορτωθείς, εσύ, που να τα κουβαλήσει όλα αυτά το παιδί, συνηθίζεται να γίνεται μια πρώτη ενημέρωση από τον/την δάσκαλο/α. Γι’ αυτό το λόγο φρόντισε να μην έχεις κάτι να κάνεις αμέσως μετά τον αγιασμό, γιατί θα χρειαστεί παραπάνω χρόνος. Η πρώτη ενημέρωση, ειδικά στην Α’ Δημοτικού όπου πολλοί γονείς είναι «πρωτάρηδες», συνήθως δεν κρατάει πολύ, αλλά και πάλι καλό είναι να πάρεις μια ιδέα.

Εάν αγχώνεσαι για το ποια, πόσα και τι είδους τετράδια θα πρέπει ν’ αγοράσεις για το βλαστάρι σου, τώρα που θα ξεκινήσει να μαθαίνει πως γράφεται το «κότα», «πίτα», κ.ο.κ., πίστεψέ με, δεν υπάρχει λόγος. Εάν ο/η δάσκαλος/α είναι οργανωμένος, όπως οφείλει να είναι, θα σου δώσει λεπτομερή λίστα απ’ την πρώτη κιόλας μέρα. Εκεί θ’ αναγράφονται τα τετράδια, μικρά, μεγάλα, με γραμμές, με κουτάκια, τα μπλοκ ζωγραφικής, οι ξυλομπογιές και οι μαρκαδόροι, τα ψαλίδια, οι διαφάνειες κι ό,τι άλλο θα χρειαστεί ο εκπαιδευτικός για να δουλέψει με την τάξη ώστε να μάθουν όλα τα μικρά να γράφουν και να διαβάζουν.

Και πήγες λοιπόν την πρώτη μέρα με την τσάντα, όχι σαν μερικούς μερικούς που το παίξαν έξυπνοι και κουβαλούσαν στα χέρια ή ψάχνανε σακούλες μετά (όχι εγώ, ένας φίλος μου), ενημερώθηκες, πήρες τη λίστα, ψώνισες και λες «εντάξει, μπήκαμε σε μια σειρά». Και πάλι κάνεις μέγα λάθος. Γιατί καλή η μισή σελίδα με τα μπαστουνάκια και ημικύκλια, αλλά σιγά σιγά, οι ασκήσεις για το σπίτι θ’ αυξάνονται.

Αρχικά, έχε το νου και οργάνωσε σύστημα ενημέρωσης από τον/την δάσκαλο/α από νωρίς, ώστε να μη βασίζεσαι μόνο στο μικρό σου. Το πόσο αυτή η ενημέρωση έχει σημασία θα το καταλάβεις όταν βρεις αντίσταση στην εκπλήρωση των αυξανόμενων υποχρεώσεων του πρωτακίου. Σε περίπτωση που υπάρχει κι άλλο, μικρότερο παιδί στο σπίτι, το οποίο θα συνεχίσει όλη μέρα να παίζει αμέριμνο, η αντίσταση θα είναι και με τρανταχτό το επιχείρημα «γιατί εγώ κι όχι αυτός/η;».

Θέλει λοιπόν υπομονή κι επιμονή, όπως πάντα άλλωστε, για να δώσεις στο παιδί να καταλάβει πως οι εργασίες στο σπίτι, αλλά και η συμμετοχή στο σχολείο είναι πλέον μέσα στις υποχρεώσεις του. Άλλωστε, δεν είναι δύσκολο να δώσεις κίνητρο στο παιδί για τα καλά της μάθησης. Για παράδειγμα, αρκεί η φράση «Δε θέλεις να μπορείς να διαβάσεις τις οδηγίες στο Clash of the Clans παιδάκι μου;» για να γίνει το μικρό ο πιο ενθουσιώδης μαθητής αγγλικής.

Κι αν νομίζεις πως ο μόνος που θα χρειαστεί χρόνο προσαρμογής είναι το βλαστάρι, λάθος για μιαν ακόμα φορά γονιέ. Μη ξεχάσεις πως όλοι οι άνθρωποι δεν είναι ίδιοι. Δεν θα ταιριάξεις και δε χρειάζεται να ταιριάξεις με όλους τους γονείς της τάξης. Πολλοί απ’ αυτούς θα νομίζουν πως είστε πάλι στο Λύκειο και πιθανά να κάνουν ξεχωριστές παρέες, στις οποίες δε θα σε συμπεριλάβουν. Επειδή όμως έχεις, αρκετά, χρόνια που τέλειωσες το Λύκειο, μη σε απασχολεί, καλή διάθεση να υπάρχει και θα συνεννοηθείτε στις πολλές υποχρεώσεις που θα έχετε κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

Γιατί, νέε γονιέ πρωτακίου, εκτός από τις συνεχείς αιτήσεις από το σχολείο για υλική ή άλλου είδους βοήθεια, σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς που ζούμε, συνεχής θα είναι και η ανάγκη φυσικής παρουσίας, είτε σε γιορτές, πάρτυ, εκδηλώσεις του σχολείου, είτε σε περιπτώσεις που πρέπει να βοηθηθεί ο/η εκπαιδευτικός στην προετοιμασία κοστουμιών κι άλλων βοηθημάτων για παραστάσεις, εκδηλώσεις και κάθε είδους εργασίες κατά τη διάρκεια της χρονιάς.

Έσο έτοιμος λοιπόν γι’ αλλαγές, προσαρμογές και συγκρούσεις σ’ αυτή τη νέα, ενδιαφέρουσα και τρομακτική σχολική χρονιά που σε περιμένει. Να έχεις πάντα από κοντά τον/την εκπαιδευτικό γιατί θα χρειαστεί τη συνεργασία σου, ώστε η εισαγωγή του πρωτακίου στη γραφή, ανάγνωση, αριθμητική κι όλα τ’ άλλα να είναι πετυχημένη. Να είσαι έτοιμος για «υγιή» ανταγωνισμό με τα άλλα παιδιά, ή ακόμα και τους άλλους γονείς. Πάνω απ’ όλα, να είσαι εκεί, δίπλα τους.

Καλή σχολική χρονιά!

 

Πηγή

Η οικογένεια δεν είναι εξ ορισμού πάντα στήριγμα

Υπέροχες φωτογραφίες μπαμπάδων με τα μωρά τους