Η δουλειά σου σίγουρα είναι σημαντική για την οικογένειά σου αλλά και η σχέση σου με το παιδί σου είναι απαραίτητη
Είναι φορές ή και μέρες που σε έχει απορροφήσει η δουλειά και ξεχνιέσαι μέχρι να ακούσεις μια φωνή να λέει «Μπαμπά, θα έρθεις να παίξουμε;». Μια φράση που μπορεί να την έχει πει και δέκα φορές μέσα σε μία εβδομάδα και εσύ απλά να έχεις απαντήσει με ένα ξερό «σε λίγο, έχω δουλειά» χωρίς τελικά να έχεις παίξει ποτέ.
Και κάπως έτσι έρχεται αυτό που λέμε αποσύνδεση. Εξαρτάται απο εσένα τώρα για πόσο καιρό θα το αφήσεις να υπάρχει ή θα ήθελες να κάνεις κάτι για να το αλλάξεις. Η δουλειά σου σίγουρα είναι σημαντική για την οικογένειά σου αλλά και η σχέση σου με το παιδί σου είναι απαραίτητη προκειμένου να έχει μια υγιή και ισορροπημένη ανάπτυξη.
Ίσως λοιπόν να θέλεις να συνδεθείς με κάποιο τρόπο μαζί του αλλά δεν γνωρίζεις ακριβώς τον τρόπο και κάθε φορά κάτι προκύπτει και τελικά άλλη μια μέρα ή άλλο ένα Σαββατοκύριακο πήγε χαμένο.
Μερικές προτάσεις επανασύνδεσης λοιπόν και σύνδεσης γενικότερα είναι οι παρακάτω:
1. Βόλτα μετά το φαγητό. Ναι, μπορεί να κάνει κρύο ή να είσαστε κουρασμένοι αλλά μία βόλτα οι 2 σας, έστω το γύρο του τετραγώνου, με αργό βηματισμό και κουβεντούλα πάντα αρέσει στα παιδιά και όλο και κάτι θα υπάρχει να σου πει ή να του πεις που θα σας φέρει λίγο πιο κοντά. Αν έχεις δύο παιδιά, κατά προτίμηση να βγαίνεις κάθε φορά με το ένα για να έχετε αυτή την δυαδική επικοινωνία και χρόνο μόνοι σας. Είναι σημαντικό να περνάς μεμονωμένα χρόνο με το κάθε παιδί ξεχωριστά. Επίσης, αν έχετε σκύλο θα μπορούσατε να συνδυάσετε τη βόλτα του σκύλου με τη βόλτα που περιγράφουμε.
2. Επιτραπέζια παιχνίδια. Όσο τα παιδιά μεγαλώνουν τόσο πιο εύκολα μπορείς να παίξεις μαζί τους επιτραπέζια παιχνίδια. Από την ηλικία των 4 μπορείτε να ξεκινήστε με ένα πολύ απλό bingo, twister, memory,τρίλιζα και σιγά σιγά να φτάσετε σε πιο δύσκολα παιχνίδια όπως τάβλι, σκάκι και άλλα. Στην αγορά υπάρχει μεγάλη ποικιλία για όλες τις ηλικίες και μπορείτε να πάτε μαζί να διαλέξει. Εκτός από το κομμάτι της διασκέδασης, η διαδικασία του επιτραπέζιου παιχνιδιού σε φέρνει κοντά με το παιδί, μαθαίνει να λειτουργεί με κανόνες και να ακολουθεί μια σειρά, παρατηρεί τον τρόπο που παίζουν οι μεγάλοι και μαθαίνει να σκέφτεται στρατηγικά. Μαθαίνει από τους μεγάλους ότι «δεν έγινε και τίποτα» αν χάσει ένα παιχνίδι και παράλληλα μαθαίνει να απολαμβάνει την διαδικασία όσο εσύ απολαμβάνεις το ίδιο σου το παιδί!
3. Παραμύθια. Ναι, πόσο τους αρέσει να καθίσεις μαζί τους και να ακούσουν το αγαπημένο τους παραμύθι απο τη δική σου φωνή. Μπορεί να το έχουν διαβάσει άπειρες φορές ή να το ξέρουν απ ‘έξω αλλά έχει άλλη ομορφιά όταν ο μπαμπάς τους πει «Διαλέξτε ένα παραμύθι και πάμε στο κρεβάτι να το διαβάσουμε». Είναι μια πολύ σημαντική στιγμή γιατί έρχεσαι κοντά με το παιδί σου απλά και μόνο που κάθεσαι δίπλα του και σε ακούει. Ηρεμεί κοντά σου και του αναπληρώνεις τόσες στιγμές έλλειψής σου χαρίζοντάς του στιγμές ασφάλειας και σύνδεσης.
4. Δείξε την «τρελή» σου πλευρά. Όλοι έχουμε μια τρελή πλευρά, όπου βγαίνουμε από το σοβαρό ρόλο του γονέα και γινόμαστε αυθόρμητοι και αστείοι με το παιδί μας. Κάνε αστεία και πλάκες μαζί του, σκαρώστε μια πλάκα στη μαμά, διηγήσου του αστείες ιστορίες ή σκανδαλιές σου από όταν ήσουν παιδί. Γελάστε, γελάστε, γελάστε και προσθέστε χιούμορ σε ό,τι κάνετε. Κάνε του γκριμάτσες εκεί που δεν το περιμένει. Τραγούδησε μαζί του με αστεία φωνή. Βγάλε από το μυαλό σου ένα αστείο τραγούδι και τραγούδησέ το παράφωνα. Τσαλάκωσε την εικόνα σου μπροστά στο παιδί σου!
5. Σπάσε τους κανόνες. Μερικές φορές μπορείς να τους κάνεις έκπληξη με το να σπάσεις ο ίδιος τους κανόνες σας. Μια Κυριακή πρωί σέρβιρε παγωτό αντί για πρωινό, αγόρασε μια βλακεία παιχνίδι από το περίπτερο κι ας ξέρεις ότι είναι χαζομάρα, βγες έξω για να βραχείτε μαζί στη βροχή, κέρασέ τους ξαφνικά ένα αγαπημένο τους γλυκό. Όλα αυτά τα αναπάντεχα, αυθόρμητα που μπορεί να σκεφτείς θα τους ξαφνιάσουν όμορφα και θα νιώσουν αμέσως ότι αυτή είναι μια ιδιαίτερη στιγμή μαζί σου. Άλλαξε τη συνηθισμένη διαδρομή με το αυτοκίνητο και πήγαινε κάπου αλλού που θα τους ξαφνιάσει.
6. Άγγιγμα. Μπορεί να κάνεις χίλια δύο με το παιδί σου για να επανασυνδεθείτε αλλά τίποτα από αυτά δεν έχει αξία αν δεν υπάρχει το πιο σημαντικό συστατικό για την ανάπτυξη ενός παιδιού: το άγγιγμα. Άγγιξε το παιδί σου, αγκάλιασέ το, μύρισε το, ελάτε πιο κοντά, ο χρόνος περνάει και τα παιδιά μεγαλώνουν τόσο γρήγορα. Το άγγιγμα είναι η έκφραση της αγάπης και της ζεστασιάς, το μήνυμα μας ότι “εδώ είμαι, σε βλέπω, σε νιώθω”. Ακόμα κι αν κοιμάται και εσύ έχεις αργήσει από τη δουλειά, μπες στο δωμάτιο του και δώσε του ένα φιλί , ένα χάιδεμα στο κεφάλι. Να είσαι σίγουρος ότι θα το νιώσουν παρ’ όλο που κοιμούνται.
7. Δείξε το πρόσωπο σου. Κοίταξε το παιδί σου στα μάτια όταν σου μιλάει, άφησε το να σε κοιτάξει και εκείνο. Κατέβα στο επίπεδό του για να του μιλήσεις και να νιώσει ότι ναι, είσαι εκεί και τον ακούς σε ό,τι σημαντικό έχει να σου πει. Είναι κομμάτι σου και είσαι κομμάτι του, καιρός να κοιταχτείτε ουσιαστικά εξωτερικά και εσωτερικά.
8. Πείτε “σ’αγαπώ”. Μπορεί να ακούγεται μελό ή δραματικό και σίγουρα το αγαπάς το παιδί σου αλλά μερικές φορές δεν φτάνει να το ξέρει αλλά χρειάζεται και να το ακούει. Αμέσως αλλάζει η όψη του με το άκουσμα του «σ’αγαπώ» από τον μπαμπά του και σίγουρα μαθαίνει την σημαντικότητα του να εκφράζεις αυτό που αισθάνεσαι για τις μελλοντικές του σχέσεις.
*Όπου μπαμπάς –σύντροφος, κηδεμόνας, αγαπημένο πρόσωπο
Σαμπά Ναταλί
Παιδοψυχολόγος-Παιγνιοθεραπεύτρια