in

Τα «μυστικά» μιας παιδικής ζωγραφιάς

Γραμμές και ακαθόριστα σχήματα είναι οι πρώτες καλλιτεχνίες του παιδιού σας και σιγά σιγά οι μουτζούρες μεταμορφώνονται σε σπίτια, δέντρα, θάλασσες και ανθρώπους. Τι μαρτυρούν όμως οι ζωγραφιές για τον χαρακτήρα του παιδιού σας;

Το σπίτι

Από τα πρώτα και εύκολα σχήματα που μαθαίνει να ζωγραφίζει ένα παιδί είναι το σπίτι. Εάν το σπίτι είναι μεγάλο, ο «ζωγράφος» χαρακτηρίζεται από εξωστρέφεια. Αντίθετα τα παιδιά που είναι πιο εσωστρεφή και κλεισμένα στον εαυτό τους, συνήθως ζωγραφίζουν μικρά σπίτια με παράθυρα. Σημαντικό στοιχείο σε ένα ζωγραφισμένο σπίτι είναι η σκεπή. Οι ψυχολόγοι λένε ότι η πλάγια σκεπή υποδηλώνει την πίεση που νιώθει το παιδί από το οικογενειακό περιβάλλον, ενώ η ίσια σκεπή εκπέμπει ισορροπία και αρμονία. Η καμινάδα και ο καπνός μαρτυρούν την ύπαρξη ουσιαστικής επικοινωνίας με την οικογένεια, ενώ η απουσία καπνού δηλώνει έλλειψη συναισθηματικής σχέσης.

Οι ανθρώπινες φιγούρες

Ο χώρος που πιάνει μία ανθρώπινη φιγούρα στο χαρτί, έχει μεγάλη σημασία. Μία μικρή φιγούρα υποδηλώνει χαμηλή αυτοεκτίμηση, ενώ αν καλύπτει πάνω από το μισό χαρτί, το παιδί φαίνεται ότι έχει μεγάλη εμπιστοσύνη στον εαυτό του!

Τα δέντρα

Τα μικρά παιδιά έχουν μία προτίμηση στο να ζωγραφίζουν δέντρα και αν νομίζετε ότι είναι κάτι απλοϊκό κάνετε λάθος! Το κάθε μέρος ενός δέντρου δείχνει και κάποιο χαρακτηριστικό του παιδιού που το ζωγραφίζει. Ο κορμός συμβολίζει το ίδιο το παιδί. Όσο πιο λεπτός είναι, τόσο λιγότερη αντοχή δείχνει στις δυσκολίες. Οι ρίζες του δέντρου συμβολίζουν την οικογένεια. Όσο πιο πολλές και βαθιές είναι, τόσο πιο προσηλωμένο είναι το παιδί στην οικογένειά του, ενώ αν το δέντρο δεν έχει καθόλου ρίζες υποδηλώνει την απουσία της μητρικής φιγούρας. Επιπλέον, αν το δέντρο είναι ζωγραφισμένο στο κέντρο, τότε το παιδί βρίσκεται στο κέντρο της προσοχής!

Ο δρόμος

Αν στη ζωγραφιά του μικρού σας «ζωγράφου» υπάρχει ένα δρομάκι έξω από το σπίτι, σημαίνει ότι το παιδί είναι έτοιμο να βγει έξω από το οικογενειακό περιβάλλον και να ενταχθεί στην κοινωνία!
Όταν φέρνουμε στο μυαλό μας μία παιδική ζωγραφιά, φανταζόμαστε και πάρα πολλά χρώματα! Έρευνες έχουν δείξει ότι όσα περισσότερα χρώματα χρησιμοποιεί ένα παιδί, τόσο πιο πολλά συναισθήματα βιώνει. Η τυχόν προτίμηση στο μολύβι, μαρτυρά την έλλειψη θετικής ενέργειας.

 

Πηγή

To ισλανδικό «θαύμα» που σώζει εφήβους

«Μαμά… μπαμπά, τι κάνετε εκεί»;