Κι όμως υπάρχουν τρόποι που θα σας βοηθήσουν να μεγαλώσετε ένα παιδί με αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση.
Η ικανότητα ενός γονέα να βοηθήσει στην οικοδόμηση της αυτοπεποίθησης του παιδιού είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορεί να κάνει για εκείνο.
Πώς θα καταλάβετε ότι τα παιδιά σας έχουν αυτοπεποίθηση;
Τα παιδιά με αυτοπεποίθηση εμπιστεύονται τη δική τους κρίση, δεν φοβούνται να δοκιμάσουν νέα πράγματα ακόμα κι αν αποτύχουν, είναι πιο αποτελεσματικά, επικοινωνιακά και βρίσκουν σχετικά γρήγορα λύση σε ένα πρόβλημα. Προκειμένου να βοηθήσετε στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησης του παιδιού σας, πρέπει να έχετε ενεργή συμμετοχή στη ζωή του. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να προσέχετε, να παρατηρείτε και να επαινείτε το παιδί σας όταν πρέπει.
Τι άλλο μπορείτε να κάνετε για να τονώσετε την αυτοπεποίθηση του παιδιού σας; Ορίστε μερικοί αποτελεσματικοί τρόποι:
1. Τα παιδιά σας θα πρέπει να είναι η προτεραιότητά σας ακόμη και αν είστε απασχολημένη
Βρείτε χρόνο και περάστε τον με τα παιδιά σας. Ξέρουμε όλοι πολύ καλά ότι είμαστε αρκετά πολυάσχολοι αλλά το παιδί μας, μας χρειάζεται. Δείξτε ενδιαφέρον σε ό,τι και αν σας λέει. Βρείτε χρόνο, ασχοληθείτε μαζί του, δώστε του προσοχή, ρωτήστε το «πώς ήταν η μέρα σου;». Δείξτε τους ότι πραγματικά νοιάζεστε, πείτε το τους να το ξέρουν.
Με το να δείχνετε στα παιδιά σας ότι τους δίνετε προσοχή, τα κάνετε να νιώθουν σημαντικά και αναγνωρίζουν ότι είναι η προτεραιότητά σας.
2. Παινέστε τα
Πώς θα μάθουν ότι τα εκτιμάτε αν δεν τους το λέτε. Όταν λοιπον σας δείχνουν μια ζωγραφιά, μια κατασκευή ή σας ρωτούν κάτι για 300η φορά, πείτε τους ότι τα κατάφεραν μια χαρά. Θα σας πάρει μόνο μερικά δευτερόλεπτα να κοιτάξετε αυτό που σας δείχνει και να πείτε τον «καλό λόγο» περιμένουν να ακούσουν απο τα χείλη σας.
3. Τα παιδιά λάμπουν μολίς τους πείτε κάτι θετικό
Αν το παιδί σας παιδεύεται με κάτι που προσπαθεί να φτιάξει, πείτε του «μπράβο» μόλις δείτε ότι προσπαθεί. Τονώστε του το ηθικό, παρακινήστε το να συνεχίσει μέχρι τέλους. Δείξτε του ότι δεν πρέπει να τα παρατάει με την πρώτη δυσκολία. Διδάξτε του ότι όλα μπορεί να τα καταφέρει αρκεί να το θέλει πραγματικά και να μην παρατάει την προσπάθεια. Ένα παιδί πρέπει να μάθει «να σηκώνεται όταν πέφτει».
4. Η αξία των επιλογών
Αφήστε το παιδί σας να κάνει τη δική του επιλογή. Μόνο έτσι θα μάθει να εμπιστεύεται την κρίση τους. Αφήστε το να διαλέξει μόνο του ρούχα, ακόμη και αν εσάς δεν σας φαίνονται ταιριαστά.
Δώστε του επιλογές. Για παράδειγμα: «Θα ήθελες τοστ ή ένα κρουασάν για απογευματινό;», «Θα ήθελες να κάνεις μπάνιο πριν ή μετά το βραδινό;», «Θα ήθελες να διαβάσουμε παραμύθι ή να φτιάξουμε ένα παζλ πριν κοιμηθείς;»
5. Αφήστε τα να «αποτύχουν»
Αυτό είναι ίσως το πιο δύσκολο κομμάτι, γιατί θα πρέπει να αφήσετε το παιδί σας να κάνει λάθη, να παλέψει, να πληγωθεί. Μπορεί το ένστικτό σας να μην σας μην το επιτρέπει αυτό αλλά θα πρέπει να σφίξετε τα δόντια και να το κάνετε. Να ξέρετε ότι με το να κάνετε όλα τα χατίρια του παιδιού σας δεν δίνετε λύση στο πρόβλημά του.
Το παιδί σας θα πρέπει να μάθει και την αποτυχία. Θα πρέπει να ξέρει πως είναι να αποτυγχάνει κανείς και το πιο σημαντικό το πώς αντιμετωπίζουμε μια αποτυχία. Αυτό που θα μάθει μέσα από αυτή, θα ενισχύσει την ανθεκτικότητα, την επιμονή και θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη στο να γνωρίζει ότι οι θρίαμβοι συχνά έρχονται μέσα από σκληρό αγώνα.