in

Τι γίνεται όταν δεν εγκρίνουμε τους φίλους του;

Οι φίλοι σε κάθε ηλικία είναι μία καθαρά προσωπική μας επιλογή. Τι γίνεται λοιπόν, όταν το παιδί μας έχει φίλους για τους οποίους δε νιώθουμε πολύ καλά; Όταν βλέπουμε συμπεριφορές που δεν τις θεωρούμε σωστές, πως μπορούμε να το χειριστούμε;

Αρχικά, δεν πρέπει να έρθουμε σε αντιπαράθεση με το παιδί μας. Σίγουρα θα τους υποστηρίξει, καθώς πρόκειται για μία επιλογή του και κρίνοντάς εμείς αυτή την επιλογή, θα το εκλάβει πως εκφράζουμε ανησυχίες και αρνητικότητα για το ίδιο. Χρειάζεται να του δείξουμε εμπιστοσύνη και σεβασμό.

Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να συζητήσουμε ήρεμα μαζί του ποια στοιχεία των φίλων του εκτιμά, τι του αρέσει σε αυτούς και τι όχι. Έτσι, θα μπορέσουμε να εκφράσουμε τις δικές μας ανησυχίες και να έχουμε μία πιο σφαιρική εικόνα για τους φίλους του. Συζητήστε μαζί του για τους φόβους ή κάτι που τον πληγώνει σε εκείνους, ώστε να μπορέσει να κρίνει μόνο του την επιλογή του, χωρίς να το κάνουμε εμείς για εκείνο. Είναι σημαντικό να εξηγήσουμε με λογικά επιχειρήματα τις ανησυχίες μας και να μην υψώσουμε τον τόνο της φωνής μας για κανέναν λόγο. Άλλωστε, τα παιδιά δεν είναι δικό μας αντίγραφο, αλλά έχουν δικά τους κριτήρια και οι επιλογές του μπορεί να είναι πολύ διαφορετικές από τις δικές μας.

 

Πηγή

Πρώτη στον κόσμο η Ελλάδα στις καισαρικές τομές

Δύο στα τρία παιδιά δεν είναι ασφαλή όταν βρίσκονται σε παιδικό κάθισμα