in

Το παιχνίδι των ερωτήσεων που κάνει τους μπαμπάδες καλύτερους

Όσες ερωτήσεις προσθέσετε στη μέρα / και στη λίστα σας – τόσο το καλύτερο για εσάς και τα παιδιά!

Ένα διαδεδομένο παιχνίδι ερωτήσεων που τους αρέσει να παίζουν μεταξύ τους –ειδικά όταν προσπαθούν να γνωρίσουν κάποιον ή να κάνουν έναν νέο φίλο– είναι το «τι προτιμάς;».

Πώς παίζεται; Με ερωτήσεις δυαδικού τύπου –που βάζουν δηλαδή κάθε φορά ένα δίλημμα– και αυτός που απαντάει πρέπει να πει τι προτιμάει περισσότερο από τα δύο που κάθε φορά αναφέρονται στην ερώτηση.

Το παιχνίδι παίζεται εναλλάξ. Αυτός που απαντάει θέτει μετά την επόμενη ερώτηση και ούτω καθεξής..

Οι ερωτήσεις που μπορούν να γίνονται είναι άπειρες – κι είναι κυριολεκτικά ένα παιχνίδι που μπορεί να μην τελειώσει ποτέ.

Είναι ένας εξαιρετικά επιτυχημένος και διασκεδαστικός τρόπος για να μάθουν οι μπαμπάδες τα παιδιά και τα παιδιά τους μπαμπάδες!

Είναι ένα επίσης αποτελεσματικό εργαλείο επίλυσης συγκρούσεων, αλλά και επιτυχημένης επικοινωνίας.

Τα παιδιά θα σας εκπλήξουν με την ευρηματική τους φαντασία – τόσο ως προς τις απαντήσεις τους όσο και ως προς τις ερωτήσεις.

Μπορείτε να το εισάγετε σε σταθερή βάση στην καθημερινότητά σας και να βάλετε ένα όριο των 10 ερωτήσεων ο καθένας – γιατί καμιά φορά γίνεται εθιστικό.

Αλλά μπορείτε να το παίζετε κι όποτε θέλετε να το χρησιμοποιήσετε για συγκεκριμένο σκοπό: όπως να μάθετε τι συμβαίνει/ τι νιώθουν / τι τους έχει ενοχλήσει – όταν δεν έχουν διάθεση να πουν ευθέως ή μπορεί και τα ίδια να μην ξέρουν τι ακριβώς τους συμβαίνει.

Επίσης ως μπαμπάδες μπορείτε να τους κάνετε ερωτήσεις που αφορούν το κομμάτι της γονεϊκότητας.

Όπως: «τι προτιμάς να παίζουμε» «προτιμάς να παίξουμε σπίτι ή να πάμε βόλτα» «προτιμάς να μιλήσουμε τώρα ή αργότερα»

Το ίδιο παιχνίδι παίζεται επίσης με μια λίγο διαφορετική εκδοχή «αν ήσουν… τι θα ήθελες να είσαι» που επίσης είναι ανεξάντλητο και μπορεί να αφορά αστείες και διασκεδαστικές ερωτήσεις αλλά εξίσου μπορεί να επεκταθεί (διακριτικά) και σε πιο σοβαρά και ειδικά θέματα.

Είναι ένας τρόπος, ένα παιχνίδι, που ακριβώς επειδή στηρίζεται στις αρχές του παιχνιδιού, μπορεί να το αρχίσετε από όταν είναι ακόμα πολύ μικρά – όταν είναι στην ηλικία όπου απαντούν αυτόματα κι αυθόρμητα ή βάζουν τη φαντασία τους σε δράση. Αλλά μπορείτε να το εισάγετε ανά πάσα στιγμή.

Όσο πιο συχνά το χρησιμοποιείτε ωστόσο και όσο πιο νωρίς, θα βάλετε γερά θεμέλια στην επαφή και στην επικοινωνία της σχέσης σας.

(εννοείται ότι τα ίδια ισχύουν και για τις μαμάδες!)    

childit.gr

10 πράγματα που δεν πρέπει να πει ο μπαμπάς στη μαμά

Father: Το υπέροχο animation μικρού μήκους που υμνεί τη σχέση παιδιού και πατέρα