in

Tο παιδί μου παραπονιέται για τον διπλανό του στο σχολείο- Να μιλήσω στη δασκάλα;

Ο δάσκαλος του παιδιού σας έχει αποφασίσει να ορίσει εκείνος το πώς θα κάθονται οι μαθητές του στην τάξη και δεν τους δίνει «το ελεύθερο» να καθίσουν με όποιον φίλο ή φίλη τους θέλουν.

Αυτό πιθανόν να σας προβληματίζει γιατί ακούτε το παιδί σας να γκρινιάζει συνεχώς για το πόσο δεν συμπαθεί τον διπλανό του ή γιατί θα ήθελε να είναι κοντά στο φίλο ή τη φίλη του.

Και εσείς αναρωτιέστε πώς θα “επιβιώσει” με αυτές τις συνθήκες, αλλά και πως θα τα βγάλετε πέρα με την καθημερινή γκρίνια.

Πιθανόν να νιώθετε ότι πρέπει να μιλήσετε στον δάσκαλο ή στην δασκάλα του, όμως καλό είναι να μην επέμβετε στην διαπαιδαγώγηση του.

Πολλοί δάσκαλοι μπορεί να κάνουν πράγματα που δεν μας ικανοποιούν πλήρως ως γονείς, ούτε φυσικά τα παιδιά μας, αλλά είναι στο χέρι μας να τα βοηθήσουμε να αντιμετωπίσουν όποια δυσκολία μπορεί να έχουν καθημερινά χωρίς να επέμβουμε στις αποφάσεις του δασκάλου του.

Άλλωστε δεν μπορούμε συνεχώς να απομακρύνουμε τα εμπόδια που συναντά το παιδί μας στη ζωή του, ούτε να έχουμε τον έλεγχο για τα πάντα.

Όμως μπορούμε να είμαστε κοντά του και να το βοηθάμε να αντιμετωπίζει κάθε δυσκολία του επικοινωνόντας μαζί του.

Αν για παράδειγμα δεν αρέσει στο παιδί σας ο διπλανός του, μπορείτε να συζητήσετε μαζί του και να καταλάβετε τι είναι πραγματικά αυτό που το ενοχλεί. Μπορεί να μην είναι ο χαρακτήρας του διπλανού το υ που το ενοχλεί τόσο, όσο το πώς το αντιμετωπίζει το ίδιο σας το παιδί.

Αν έχετε ένα ντροπαλό παιδί για παράδειγμα που κάθεται δίπλα σε ένα πολύ εξωστρεφές και ζωηρό παιδί, πιθανόν να νιώθει πως πιέζεται κοντά του.

Έχει όμως πολλά να μάθει δίπλα του. Και το παιδί σας και ο/η διπλανός/ή του. Ο ένας μπορεί να πάρει και να δώσει στον άλλον πράγματα και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την κατανόηση. Συζητήστε με το παιδί σας για την διαφορετικότητα και για την ανάγκη για επικοινωνία .

Εξηγήστε του πως πολλές φορές χρειαζόμαστε χρόνο για να μάθουμε καλύτερα κάποιον και δεν βγάζουμε αμέσως το σωστό συμπέρασμα. Τονίστε του την αξία της δεύτερης ευκαιρίας και της υπομονής και πιθανότατα να το δείτε με τον καιρό πιο ήρεμο και πιο ευχαριστημένο.

Πηγή

5 τρόποι να νιώθεις ό,τι νιώθει το παιδί σου

Ένα νέο σχολικό πρότυπο αναδύεται στην Καλιφόρνια. Μήπως να το επισπεύσουμε και εμείς;