in

Βοήθησε τα παιδιά σου να διαχειριστούν αλλαγές στην οικογένεια

Μια αλλαγή στην οικογένεια δεν είναι απαραίτητα κάτι δυσάρεστο. Δεν είναι μόνο το διαζύγιο των γονέων, μια απώλεια, μια σοβαρή αρρώστια, η απώλεια της εργασίας του ενός γονέα ή κάτι τέλος πάντων κακό. Αλλαγή μπορεί να είναι και η μετακόμιση, η απόκτηση ενός ακόμη παιδιού ή ακόμα και μια αλλαγή στην καθημερινότητα και τις συνήθειες.

Δες παρακάτω τι έχει ανάγκη ένα παιδί όταν επέρχονται αλλαγές στην οικογένεια.

Έχει ανάγκη να υπολογίζεται σε αυτές

Τα παιδιά αγχώνονται ακόμα και για τις ευχάριστες αλλαγές. Πολλά παιδιά παρουσιάζουν ενδείξεις σοβαρού στρες με διατροφικές αλλαγές, αϋπνία ή και νεύρα ακόμα και με την αλλαγή σπιτιού. Εφόσον η μετακόμιση συχνά συνοδεύεται με αλλαγή περιβάλλοντος και σχολείου. Το παιδί έχει ανάγκη να γίνει μέρος των αλλαγών και να υπολογίζεται. Ένα παιδί στο οποίο δεν μιλάμε για το τι πρόκειται να ακολουθήσει, βγάζει τα δικά του αυθαίρετα συμπεράσματα και αυτό μόνο κακό μπορεί να είναι.

Έχει ανάγκη να ακουστεί

Το παιδί δεν είναι κάτι άλλο από μέλος της οικογένειας. Όταν λοιπόν επίκεινται οικογενειακές αλλαγές, δεν πρέπει απλώς να υπολογίζεται αλλά να μπορεί και να εκφράσει την άποψή του. Τα παιδιά είναι δημιουργικά. Κάπως έτσι δεν αποκλείεται ακόμη και εκεί που δεν το περιμένεις να εκφράσει μια άποψη πραγματικά χρήσιμη. Ωστόσο, ακόμα κι αν τίποτα «χρήσιμο» δεν έχει να πει, δεν παύει να είναι το παιδί της οικογένειας και πρέπει να λέει οτιδήποτε το απασχολεί και όχι να εσωτερικεύει σκέψεις που αργότερα θα γίνουν φωνές μέσα στο κεφάλι του… Πρέπει να παροτρύνεται για να εκφραστεί.

Έχει ανάγκη να διαφωνήσει

Πολλά παιδιά αντιδρούν στις αλλαγές αρνητικά και αυθόρμητα, χωρίς καθόλου να έχουν σκεφτεί γιατί στην πραγματικότητα αντιδρούν ή αν υπάρχει ουσιαστικός λόγος για κάτι τέτοιο. Είναι σαν να λέμε «στη φύση τους» και δεν πρέπει να τα εμποδίζουμε να το κάνουν. Αντιθέτως, καθόμαστε και τα ακούμε ακόμα και αν έχουμε να αντιμετωπίσουμε παραλογισμούς. Τα καθησυχάζουμε ότι έχουμε σοβαρά λάβει υπόψιν όσα είπαν και ότι θα επανέλθουμε να τα συζητήσουμε. Με αυτόν τον τρόπο δίνουμε χρόνο για να ξανασκεφτούν τα πράγματα. Τη δεύτερη φορά θα είναι πιο ήρεμα και πιθανόν θα έχουν κάνει στροφή των 180!

 

Πηγή

Ποια είναι η πιο διασκεδαστική ηλικία ενός παιδιού και ποια η λιγότερο;

5 συνηθισμένα ψέματα που λέμε στα παιδιά μας (και γιατί να τα αποφύγουμε)