Κάθε αλλαγή έχει ιδιαιτερότητες και δυσκολίες, ιδιαίτερα για τα παιδιά. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να βοηθήσετε με τη στάση σας το μικρό σας να τη διαχειριστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο:
Το βασικό είναι να προετοιμάσετε το παιδί σας για την αλλαγή που προμηνύεται να συμβεί. Επειδή ακριβώς τα παιδιά δεν τα πάνε καλά με τις αλλαγές, αφού αναστατώνουν τη ρουτίνα τους, πρέπει να έχει εικόνα από πριν.
Αναλύστε με κάθε λεπτομέρεια τι περιλαμβάνει η αλλαγή που θα βιώσει και ιδιαίτερα ό,τι αφορά τη δική του καθημερινότητα.
Αν μιλάμε για μετακόμιση σε άλλο σπίτι, προγραμματίστε όσα πρέπει ώστε να γίνουν μεθοδικά και σταδιακά για να γίνει πιο εύκολη η συναισθηματική διαχείριση της επερχόμενης αλλαγής για το παιδί.
Δώστε στο παιδί το ελεύθερο να σας εκφράσει σκέψεις ή προβληματισμούς για όσα του διαμηνύσατε και δείξτε άπειρη κατανόηση. Φυσικά, θα πρέπει να του λύσετε οποιαδήποτε απορία με καλή διάθεση και όχι με πρόθεση να κλείσετε τη συζήτηση όπως-όπως.
Αν το παιδί επιθυμεί να κάνει μια μεγάλη και ανεδαφική αλλαγή στη ζωή του, στο χαρακτήρα του ή στην καθημερινότητά του, εκεί είναι που έρχεστε εσείς να του δείξετε με διακριτικό τρόπο ότι δεν μπορεί να περιμένει κάτι τέτοιο και να το βοηθήσετε να έχει πιο ρεαλιστικές προσδοκίες.
Τέλος, αν δεν είναι απόλυτη ανάγκη, μη βάλετε το παιδί να βιώσει και δεύτερη αλλαγή την ίδια περίοδο με την πρώτη γιατί απλά είναι αδύνατον. Το μόνο που θα καταφέρετε είναι να του δημιουργήσετε τεράστια ανασφάλεια και εκνευρισμό.