in

Βραδινός ύπνος: Πέντε tips που θα βοηθήσουν τα παιδιά να κοιμηθούν πιο εύκολα

Πόσες και πόσες φορές έχεις ονειρευτεί (με τα μάτια ανοιχτά) πως μόλις το ρολόι δείχνει 20:30, το μικρό σου έχει ήδη κάνει το χαλαρωτικό μπανάκι του, έχει φορέσει τα αξιολάτρευτα πιτζαμάκια του και με ένα βιβλίο στα χέρια ξαπλώνει στο κρεβάτι του και ετοιμάζεται να κοιμηθεί; Αλήθεια, δεν θα ήθελες ως δια μαγείας να εξαλειφθεί αυτή η “αιώνια” μάχη για τον ύπνο που… καταδυναστεύει τόσα και τόσα σπίτια ανά τον κόσμο; Να μπορούσε κάποιος να ανακαλύψει ή να εφεύρει ένα αδιάψευστο σύστημα, σύμφωνα με το οποίο κάθε παιδάκι θα μπορούσε να πέσει για ύπνο χωρίς γκρίνιες, αντιρρήσεις και εκνευρισμό! Αλλά όλα αυτά ανήκουν σε μια -πολύ- φανταστική σφαίρα, που βρίσκεται μίλια μακριά από την πραγματικότητα.

Ωστόσο, ακόμη και αν η… μαγεία ή τα θαύματα δεν μπορούν να σου φέρουν τη λύση, υπάρχουν μικρές κινήσεις που μπορείς να κάνεις για να βοηθήσεις το παιδί σου να νυστάξει εγκαίρως και να αφεθεί σε γλυκό ύπνο τα βράδια, χωρίς να επικαλεστείς τις ουράνιες δυνάμεις. Μερικά βήματα ρουτίνας και μια σταθερή καθημερινότητα, με πρόγραμμα και σωστούς χειρισμούς θα μπορέσουν να σε βοηθήσουν να διαχειριστείς τις δυσκολίες του μικρού σου στο θέμα του ύπνου -ή καλύτερα του… αποκοιμίσματος!Εκείνο που έχει σημασία να καταλάβεις είναι πως μπορεί το θέμα του ύπνου να περιλαμβάνει αρκετές συναισθηματικές και ψυχολογικές προεκτάσεις, μιας και είναι η ανάγκη του παιδιού να βρίσκεται κοντά στους γονείς του και να τους “χορταίνει” που το κάνουν να αποφεύγει τόσο σθεναρά τον ύπνο στο κρεβάτι του, αλλά ταυτόχρονα υπάρχουν και πιο απτές, πρακτικές και οργανικές διαστάσεις που καθορίζουν τη δεδομένη δυσκολία!

Για να πάρεις, λοιπόν, μερικά tips που θα σε βοηθήσουν να διαχειριστείς πιο εύκολα το ζήτημα του βραδινού ύπνου του μικρού σου, ρίξε μια ματιά παρακάτω!


♦ Απόφυγε την καφεΐνη

Ναι, πρόκειται για μια ουσία που δυστυχώς “κρύβεται” σε αρκετά τρόφιμα χωρίς να το γνωρίζεις, όπως η σοκολάτα, οι τσίχλες και τα παγωτά! Εν ολίγοις, τα πιο αγαπημένα σνακ και λιχουδιές για τα παιδιά μπορούν να τους προκαλέσουν υπερδιέγερση και να μην τα αφήνουν να ησυχάσουν. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερος έλεγχος γύρω από το τι καταναλώνουν τα παιδιά, και φυσικά να μην τρώνε τις αντίστοιχες τροφές για τουλάχιστον τρεις ώρες πριν το βραδινό ύπνο.

♦ Ελάττωσε τη ζάχαρη
Το σίγουρο είναι πως το μικρό σου σου ζητάει να.. τσιμπήσει κάτι πριν τον ύπνο του και αυτό είναι λογικό, μιας και χρειάζεται να κάνει ένα βραδινό γεύμα. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως είναι και θεμιτό να καταναλώνει προϊόντα με μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Αντιθέτως, σύμφωνα με τους παιδίατρους, το κατάλληλο γεύμα είναι ένα υγιεινό σνακ, ισορροπημένο και σύμφωνο με τις θερμίδες που έχει καταναλώσει στη διάρκεια της ημέρα, σε μικρή ποσότητα και χωρίς ζάχαρη ή τουλάχιστον ελάχιστη.

♦ Μείωσε τις φωτεινές οθόνες
Η εποχή είναι τέτοια που laptop, tablet, smartphone και τηλεοράσεις είναι συνεχώς αναμμένα και σε χρήση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Σύμφωνα όμως με αναρίθμητες έρευνες, οι φωτεινές οθόνες των ηλεκτρονικών συστημάτων προκαλούν υπερδιέγερση και δεν βοηθούν καθόλου στον ύπνο. Για αυτό το λόγο, είναι προτιμότερο να τεθεί ένας κανόνας, σύμφωνα με τον οποίο καμία συσκευή δεν θα χρησιμοποιείται στο σπίτι τουλάχιστον για μία ώρα πριν τον ύπνο.

♦ Μετρίασε τις δραστηριότητες
Η άσκηση και η κίνηση είναι μια διεγερτική διαδικασία και τονώνει πολύ την ενέργεια, τόσο των ενηλίκων, όσο και των παιδιών. Για αυτό είναι καλύτερο να μειωθεί το πολύ παιχνίδι πριν τον ύπνο, προκειμένου τα μικρά να μπουν πιο εύκολα σε διαδικασία ύπνου, παρά να είναι γεμάτα διάθεση για περισσότερο παιχνίδι.

♦ Χαμήλωσε τα φώτα
Όπως και στην περίπτωση των φωτεινών οθονών και των ηλεκτρονικών συσκευών, έτσι και σε εκείνη των δυνατών φώτων στο σπίτι, η επίδραση είναι η ίδια. Όσο ο χώρος είναι πολύ φωτισμένος, τόσο πιο δύσκολο είναι για τα παιδιά να χαλαρώσουν και να προετοιμαστούν για το κρεβάτι τους. Επομένως, φρόντισε τα φώτα να είναι χαμηλωμένα την τελευταία ώρα πριν τον ύπνο!

 

Πηγή

Τα παιδιά χρειάζονται όρια για να είναι αληθινά ελεύθερα

Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στα παιδιά και τους εφήβους