Η περιφρούρηση της ασφάλειας του φαγητού με το οποίο εφοδιάζουμε τα παιδιά για το σχολείο είναι σημαντική για την υγεία όλων στο σχολικό περιβάλλον.
Αφιερώστε χρόνο στη σωστή προετοιμασία, και προσπαθήστε να εξασφαλίσετε την ασφάλεια, την ευκολία, την πρακτικότητα, τη γεύση και την θρεπτική αξία στα γεύματα που θα βάλετε στην τσάντα του παιδιού.
Σχολικό κολατσιό και ασφάλεια των τροφίμων
Φυλαγμένα σε κάποιο συρτάρι, στριμωγμένα στα σακίδια, ή πεταμένα κάτω από το θρανίο, τα σχολικά κουτιά με το μεσημεριανό φαγητό μπορούν να παραμείνουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα σε θερμοκρασίες δωματίου- αυτό, ενώ η επικίνδυνη ζώνη για την ανάπτυξη βακτηρίων είναι οι 4 – 60ο κελσίου.
Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Austin στο Τέξας, εντόπισαν ότι ένα ποσοστό περίπου στο 95% των φαγητών σε ταπεράκια, συντηρούνται σε μη ασφαλείς θερμοκρασίες. Έτσι, είναι σημαντικό να εξασφαλίσουμε τη σωστή αποθήκευση, ώστε να διατηρηθεί το γεύμα σε ασφαλής θερμοκρασίες.
Εάν πακετάρετε το μεσημεριανό σας το πρωί, τοποθετήστε τη συσκευασία στο ψυγείο όλο το προηγούμενο βράδυ. Εάν το ετοιμάζετε από το προηγούμενο βράδυ, βάλτε το φαγητό μέσα στο κουτί, και ψύξτε τα μαζί για όλο το βράδυ. Αυτό βοηθάει στη διατήρηση των τροφίμων σε χαμηλές θερμοκρασίες για περισσότερο διάστημα.
Eάν στο τάπερ του παιδιού, θέλουμε να βάλουμε τροφές που μπορεί να χαλάσουν, όπως κρέας, αυγά, τυρί ή γιαούρτι, η καλύτερη ιδέα είναι να το τοποθετήσουμε μαζί με τουλάχιστον 2 πηγές ψύξης. Εκτός από παγοκύστες, καλή ιδέα είναι τα παγωμένα κουτάκια χυμού ή μπουκάλια νερού, που έχουμε ψύξει από το προηγούμενο βράδυ. Τέτοια πακέτα με τρόφιμα που εύκολα χαλάνε, θα είναι καλό να αποθηκεύονται ξεχωριστά, και σε καμία περίπτωση σε χάρτινες σακούλες, καθώς μέχρι την ώρα που το παιδί θα τα καταναλώσει, μπορεί άνετα να έχουν αναπτύξει επικίνδυνα μικρόβια.
Η τελευταία και ασφαλέστερη τάση στις ‘’συσκευασίες κολατσιού’’, αποκαλείται στα αγγλικά “lunch kit”. Είναι κουτιά εξοπλισμένα με ειδικά διαμορφωμένο χώρο για την προσθήκη πάγου, και ακόμη με μία εσωτερική επίστρωση εύκολη στο καθάρισμα, με αντιμικροβιακή δράση που προστατεύει από την ανάπτυξη βακτηρίων.
Eπιπλέον, σημαντικό είναι να εκπαιδεύστε τα παιδιά να πλένουν τα χέρια τους ή να χρησιμοποιούν αντισηπτικά μαντηλάκια καθαρισμού πριν το φαγητό. Οι έρευνες δείχνουν ότι ένα απλό πλύσιμο χεριών μπορεί να περιορίσει τις ασθένειες στα παιδιά σχολικής ηλικίας μέχρι και 25%. Μαζί με το γεύμα, είναι καλή ιδέα να πακετάρουμε και υγρά μαντηλάκια ή κάποιο υγρό απολύμανσης, για να πλύνουν τα παιδιά τα χέρια τους πριν και μετά το γεύμα.
Χρησιμοποιούμε ξεχωριστά τάπερ ή δοχεία για κάθε ένα διαφορετικό σνακ ή γεύμα που επιθυμείτε να αποθηκεύσετε, ακόμα κι αν ετοιμάζετε το γεύμα για περισσότερο από ένα παιδιά.
Τέλος, φροντίζουμε να πετάμε ότι επιστρέφει το παιδί στο σπίτι- είτε το φαγητό που έμεινε, είτε σακουλάκια συσκευασίας μίας χρήσης και χάρτινες σακούλες, καθώς μπορεί να αποτελούν πηγή μικροβίων.
Εξασφαλίστε την ευκολία αλλά και τη διατροφική αξία του γεύματος
Ετοιμάστε το κολατσιό με τρόπο εύκολο να καταναλωθεί από το παιδί, βάλτε ντοματίνια μαζί με κύβους τυριού, κρακεράκια ή τορτίγια με γαλοπούλα και λαχανικά, κομμένη σε μικρά ρολάκια, ή ακόμα και φρούτα σε κομμάτια.
Και φυσικά, φροντίστε για τη σωστή θρέψη των παιδιών! Για να εξασφαλίσετε ότι το κολατσιό του παιδιού έχει τη μέγιστη δυνατή θρεπτική αξία, φροντίστε το μισό από αυτό να αποτελείται από λαχανικά και φρούτα, ενώ στο υπόλοιπο μισό, μοιράστε ένα καθαρά πρωτεϊνούχο τρόφιμο( πχ, αυγά, κοτόπουλο, κόκκινο κρέας) και κάποιο άμυλο ολικής άλεσης (πχ, πολύσπορο ψωμί, ρύζι ολικής άλεσης, κριτσίνια).
Δάφνη Νταλάπα Διαιτολόγος-Διατροφολόγος