Η ψυχοθεραπεύτρια Amy Morin μας λέει όσα πρέπει να αποφεύγουν οι γονείς για να μεγαλώσουν πνευματικά υγιή παιδιά.
Ένα πνευματικά υγιές παιδί, δεν σημαίνει πως δεν θα κλάψει όταν είναι στενοχωρημένο ή ότι δεν θα αποτύχει κάποιες φορές. Η πνευματική δύναμη δεν θα το θωρακίζει από τις δυσκολίες, ούτε θα το κάνει να καταπνίξει τα συναισθήματά του.
Στην πραγματικότητα δρα με αντίθετο τρόπο. Ένας ισορροπημένος ψυχικός κόσμος, μία καλή πνευματική υγεία, είναι αυτό που κάνει ένα παιδί να ξεπερνάει την κάθε δυσκολία και του δίνει την δύναμη να συνεχίζει, ακόμα και όταν έχει αμφιβάλει για τον ίδιο του τον εαυτό.
Το να μεγαλώσεις ένα παιδί με πλούσιο ψυχικό κόσμο, προϋποθέτει από εσένα τον ίδιο να αποφεύγεις τις λάθος συνήθειες, οι οποίες έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα.
Ποια είναι τα 13 λάθη που κάνουν οι γονείς; Διάβασε παρακάτω.
Δεν συγχωρούν
Το να χάσει σε έναν αγώνα ή να αποτύχει σε ένα τεστ, δεν κάνει το παιδί «άχρηστο». Η απόρριψη, η αποτυχία και η αδικία είναι μέρος της ζωής μας.
Μάθε στο παιδί πως σε καθετί δύσκολο, θα πρέπει να πάντα να βλέπει την θετική πλευρά.
Αποκρύπτουν την ενοχή
Το να παραδέχεσαι το αίσθημα της ενοχής μαθαίνει στο παιδί ότι κάποια στιγμή στη ζωή του θα νιώσει ενοχές. Είναι αναπόφευκτο. Ένα παιδί που αντιμετωπίζει το αίσθημα της ενοχής ως κάτι τρομερό είναι αυτό που δεν μπορεί να πει όχι όταν κάποιος του λέει «Άσε με να αντιγράψω. Έτσι κάνει ένας σωστός φίλος» ή «αν με αγαπάς κάνε αυτό».
Δείξε στο παιδί σου ότι ακόμα κ εσύ ο ίδιος νιώθεις ενοχές κάποιες φορές– κάθε σωστός γονιός το κάνει αυτό- και ότι δεν θα αφήσεις ποτέ κανένα συναίσθημα να επηρεάσει μία σωστή απόφαση.
Κάνουν το παιδί τους το κέντρο του κόσμου
Αν όλη σου η ζωή περιστρέφεται γύρω από το παιδί σου, εκείνο θα μεγαλώσει έχοντας στο μυαλό του ότι είναι το κέντρο του κόσμου και πως όλοι πρέπει να ασχολούνται μαζί του. Έτσι, δεν θα πάει μπροστά στη ζωή του.
Μάθε στο παιδί σου να σκέφτεται τι μπορεί να προσφέρει στον κόσμο και όχι τι μπορεί να κερδίσει από αυτόν.
Ο φόβος καθορίζει τις αποφάσεις τους
Το να είσαι υπερπροστατευτικός με το παιδί σου, σίγουρα θα σε κάνει να αισθάνεσαι λιγότερο άγχος. Ένα παιδί που αισθάνεται πολύ μεγάλη ασφάλεια, δεν γνωρίζει το αίσθημα του φόβου.
Δείξε στο παιδί σου πως ο καλύτερος τρόπος να νικήσεις τον φόβο είναι να τον αντιμετωπίσεις. Έτσι θα μεγαλώσεις ένα παιδί με θάρρος που δεν θα φοβάται να βγει από την σφαίρα της προστασίας σου.
Αφήνουν τα παιδιά να κάνουν ότι θέλουν
Το να αφήνεις το παιδί να αποφασίσει τι θα φάτε το βράδυ ή πού θα πάτε διακοπές, του δίνει περισσότερη δύναμη από αυτήν που μπορεί να χειριστεί. Με το να συμπεριφέρεσαι στο παιδί σου σαν ίσος ή ακόμα χειρότερα σαν να είναι αυτό το αφεντικό, αυτόματα του στερείς την πνευματική του δύναμη.
Μάθε στο παιδί σου να δέχεται εντολές, να ακούει – ακόμα και ότι δεν του αρέσει – και να κάνει πράγματα που δεν θέλει να κάνει. Άσε το παιδί σου να παίρνει πολύ απλές αποφάσεις και διατήρησε την ιεραρχία της οικογένειας.
Απαιτούν το τέλειο
Το να θέλεις το παιδί σου να έχει καλή απόδοση είναι φυσιολογικό. Το να θέλεις να είναι τέλειο και άριστο δεν είναι. Μάθε στο παιδί ότι δεν πειράζει αν αποτύχει και ότι δεν χρειάζεται να είναι καλό σε ότι κάνει. Κανείς δεν είναι τέλειος.
Τα παιδιά που προσπαθούν να είναι πάντα τέλεια σε ότι κάνουν, απογοητεύονται στην πρώτη δυσκολία γιατί σκέφτονται πάντα πώς τα βλέπουν οι άλλοι και τι περιμένουν από αυτά.
Δεν τους μαθαίνουν την έννοια της ευθύνης
Τα παιδιά, όπως όλοι, έχουν δικαιώματα και υποχρεώσεις. Το να μην τους αναθέτεις μικροδουλειές για να μην τους στερήσεις την παιδική τους ηλικία, δεν είναι σωστό. Τα καθήκοντα και οι υποχρεώσεις δεν επιβαρύνουν το παιδί. Αντίθετα, το βοηθούν να θέτει τις βάσεις ώστε να είναι υπεύθυνο στην ενήλικη ζωή του.
Τα προστατεύουν από τον πόνο
Η στενοχώρια και ο φόβος είναι μέρος της ζωής μας. Αφήνοντας το παιδί να βιώσει άσχημα συναισθήματα, του δίνεις την δυνατότητα να βγει από το ροζ συννεφάκι του και να μπορεί να αντιμετωπίσει την κάθε δυσκολία.
Γι’ αυτό δώσε στο παιδί σου την καθοδήγηση και την υποστήριξη που χρειάζεται προκειμένου να αντιμετωπίσει τον πόνο, για να μπορεί να αντιμετωπίζει με αυτοπεποίθηση κάθε δυσκολία.
Νιώθουν υπεύθυνοι για τα συναισθήματα των παιδιών τους
Το να προσπαθείς να κάνεις το παιδί σου να χαρεί όταν είναι λυπημένο ή να προσπαθείς να το ηρεμήσεις όταν είναι ταραγμένο σημαίνει πως θέλεις ρυθμίσεις τα συναισθήματά του. Τα παιδιά πρέπει να έχουν συναισθηματική επάρκεια έτσι ώστε να μπορούν να μάθουν να διαχειρίζονται μόνα τους τα συναισθήματά τους.
Μάθε στο παιδί πώς μπορούν να χειριστεί τα συναισθήματά του μόνο του για να μην εξαρτάται από άλλους.
Δεν αφήνουν περιθώρια για λάθη
Το να διορθώνεις τα μαθήματα του σχολείου του παιδιού, να διπλοτσεκάρεις ότι έχει πάρει το κολατσιό του και να του υπενθυμίζεις τις δουλειές που πρέπει να κάνει, δεν είναι σωστό. Επίτρεψε στα παιδί σου κάποιες φορές να τα θαλασσώσει και δείξε του πώς μπορεί να μάθει από τα λάθη του για να μπορεί να γίνει πιο σοφό και πιο δυνατό. Από τα λάθη μας μαθαίνουμε. Και αυτό είναι το σημαντικότερο μάθημα ζωής.
Μπερδεύουν την πειθαρχία με την τιμωρία
Τιμωρία είναι να κάνεις το παιδί να υποφέρει επειδή έκανε λάθος. Η πειθαρχία όμως έχει σχέση με το πώς μπορεί να συμπεριφερθεί καλύτερα στο μέλλον.
Είναι άλλο να θέλεις να μεγαλώσεις ένα παιδί που φοβάται να κάνει λάθη και άλλο να μεγαλώσεις ένα παιδί που θέλει να κάνει σωστές επιλογές. Βοήθησε το παιδί σου να αποκτήσει αυτοπειθαρχία και να μπορεί να λαμβάνει τις καλύτερές αποφάσεις.
Αποφεύγουν την ταλαιπωρία
Το να κάνεις ο ίδιος αυτά που πρέπει να κάνει το παιδί σου, θα κάνει σίγουρα την ζωή σου ευκολότερη, ωστόσο όλες αυτές οι διευκολύνσεις δεν θα το βοηθήσουν.
Γίνε εσύ ο ίδιος παράδειγμα προς μίμηση για το παιδί σου και εξήγησέ του ότι η εύκολη λύση δεν είναι πάντα η καλύτερη. Έτσι θα το μάθεις να είναι αρκετά δυνατό ώστε να μην το βάζει κάτω και να μην τα παρατάει.
Χάνουν τις αξίες
Πολλοί γονείς δεν μεταλαμπαδεύουν τις αξίες της ζωής στα παιδιά τους. Κι αυτό γιατί είναι τόσο απορροφημένοι με το χάος που επικρατεί στην καθημερινότητά τους, που συχνά χάνουν το νόημα.
Φρόντισε να δίνεις προτεραιότητα σε αυτά που θεωρείς σημαντικά στην ζωή σου. Μάθε το παιδί σου να κάνει το ίδιο και βοήθησέ το να αποκτήσει μία ζωή με νόημα.