in

Αυξημένη η χρήση του διαδικτύου από παιδιά

Σταθερή αύξηση του ποσοστού των παιδιών που κάνουν «εξεζητημένη και υπέρμετρη» χρήση του διαδικτύου, σε βαθμό που μπορεί να χαρακτηριστεί ως εθισμός, παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, σε ολοένα μικρότερες ηλικίες, που μπορεί να φτάνουν ακόμη και αυτή των 10 ετών, διαπιστώνεται από έρευνες που πραγματοποίησε η Β? πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο.

Η πανελλαδική έρευνα, που διενεργήθηκε το διάστημα από το 2008 έως το 2014, διαπιστώνει αύξηση του ποσοστού υπέρμετρης χρήσης του διαδικτύου κατά 5-6%, σε ηλικίες από 12 ετών και πάνω, αλλά επίσης και σε ηλικίες από 12 ετών και κάτω, μέχρι την ηλικία των 10 ετών. «Η έρευνά μας από το 2008 με την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο, διαπιστώνει μία σταθερή αύξηση του ποσοστού από το 7-8% που βρισκόταν στο 12-13%, ενώ οι ηλικίες των παιδιών που κάνουν χρήση του διαδικτύου, είναι όλο και μικρότερες. Στην αρχή μιλούσαμε για ηλικίες από 12 ετών και πάνω, τώρα βλέπουμε παιδιά 10 ετών που κάνουν μία εξεζητημένη και υπέρμετρη χρήση του διαδικτύου, η οποία μπορεί να χαρακτηριστεί ως εθισμός», δήλωσε ο Ψυχίατρος και επιστημονικός συνεργάτης της Β? πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής του ΑΠΘ, Γιώργος Φλώρος, σε εκδήλωση που διοργάνωσε στο «Νόησις» το Διαπεριφερειακό Θεματικό Σχολικό Δίκτυο «Ασφάλεια στο Διαδίκτυο», με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου.

Σύμφωνα με τον κ. Φλώρο, η αύξηση παρατηρήθηκε ακόμη και σε μικρές νησιωτικές περιοχές, όπως η Κως, ή περιφερειακές πόλεις, όπως η Λάρισα, ενώ αφορά εξίσου και ενήλικες. Πάντως, για τους γονείς που έχουν διαπιστώσει ότι τα παιδιά τους είναι εθισμένα στο διαδίκτυο, ή οι ίδιοι αντιμετωπίζουν παρόμοιο πρόβλημα, ανέφερε ότι μπορούν να απευθυνθούν σε υπάρχουσες δομές, όπως στην Παιδοψυχιατρική Κλινική του «Ιπποκράτειου» νοσοκομείου, όπου λειτουργεί ειδικό εξωτερικό ιατρείο. Αντιστοίχως, για φοιτητές λειτουργεί συμβουλευτικός σταθμός στην φοιτητική Λέσχη του ΑΠΘ, ενώ για ενήλικες γενικότερα, το τμήμα Αποκατάστασης Εξαρτημένων Ατόμων «Ιανός» στο νοσοκομείο «Παπανικολάου».

«Η καλύτερη αντιμετώπιση είναι η πρόληψη. Οι γονείς θα πρέπει να θέσουν σαφή όρια από νωρίς, να μην αντιμετωπίζουν το διαδίκτυο και τις ψηφιακές συσκευές ως «νταντά» που ησυχάζει τα παιδιά, καθώς αυτό μπορεί να έχει δυσμενείς συνέπειες και στο μέλλον. Πρέπει να κρατάμε στο μυαλό μας ότι το διαδίκτυο δεν μπορεί να είναι η μοναδική μας διασκέδαση, όποια ηλικία και να έχουμε. Θα πρέπει να διοχετεύουμε την δημιουργικότητά μας σε άλλους τρόπους. Συνήθως καταφεύγουμε στο διαδίκτυο αν αντιμετωπίζουμε κάποια στρεσογόνα κατάσταση στη ζωή μας, για να ξεφύγουμε όπως λέμε, αλλά αυτό είναι μία μη παραγωγική λύση, δεν αντιμετωπίζει ούτε το πρόβλημα ούτε μας δίνει μία πραγματική διέξοδο», επεσήμανε.

 

Πηγή

Αγαπημένο μου παιδί, σε αυτήν την ζωή δεν γίνεται να αρέσεις σε όλους

13 πάρτυ αποκάλυψης φύλου που… πήγαν λάθος! (Vid)