Πολλοί σύγχρονοι γονείς, που θέλουν το καλύτερο για τα παιδιά τους, σκέφτονται ότι χρειάζεται να τους δίνουν όσα περισσότερα ερεθίσματα γίνεται. Κάποιες όμως φορές, το αποτέλεσμα είναι τα παιδιά να εξουθενώνονται πραγματικά και οι γονείς, επίσης πανικόβλητοι και κουρασμένοι, να τρέχουν από τη μια δραστηριότητα στην άλλη.
Ωστόσο, πολυάριθμες έρευνες, όσο κι αν ακούγεται παράξενο, μας τονίζουν την αξία της ανίας. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες που κλείνουν τα σχολεία.
Γιατί να αφήνουμε το παιδί και να βαρεθεί;
Η ανία προάγει τη φαντασία.
Το παιδί, χρειάζεται να κάνει διαλείμματα από τη δράση, όχι μόνο για να ξεκουράζεται, αλλά και για να δημιουργεί εικόνες φαντασίας στο μυαλό του. Το παιδί, μέσα από αυτή τη διαδικασία δημιουργεί ‘internal stimulus’ , δηλαδή, εσωτερικό ερέθισμα, κάτι που προάγει την δημιουργικότητά του.
Η ανία, το βοηθάει να καταλάβει τι του αρέσει πραγματικά
Όταν το παιδί φτάνει στο σημείο να νοιώσει ανία, τότε του δίνεται η ευκαιρία να σκεφτεί τι πραγματικά απολαμβάνει να κάνει και τι το ικανοποιεί. Αντιλαμβάνεται περισσότερο, τι του λείπει και τι χρειάζεται. Γι’ αυτό και προτείνονται περίοδοι διαλείμματος, χαλάρωσης και ηρεμίας.
Επίσης, όταν το παιδί βαριέται, μπαίνει στη διαδικασία να μαθαίνει πως να φεύγει από αυτή.
δεν είναι κακό συναίσθημα η ανία, είναι μια απόλυτα φυσική κατάσταση, την οποία μπορεί να νιώσουν τα παιδιά μας σε διάφορες στιγμές στη ζωή τους. Αυτό που χρειάζεται να τους μάθουμε, είναι να αναγνωρίζουν αυτό το συναίσθημα, να το αποδέχονται και να το χρησιμοποιούν θετικά, βοηθώντας τα τελικά να κινητοποιηθούν. Έτσι, το παιδί ανατρέχει στον εαυτό του για να βρει τη λύση και δεν εξαρτάται από τους εξωτερικούς παράγοντες.
Ένας τρόπος για να βοηθήσουμε το παιδί μας να επιτύχει τα παραπάνω, είναι να γράψουμε μαζί του μια λίστα δραστηριοτήτων.
Η λίστα των επιλογών
Ζητείστε από το παιδί να γράψετε μαζί μια λίστα δραστηριοτήτων, στην οποία μπορείτε να ανατρέχετε κάθε φορά που εκείνο νιώθει ότι βαριέται. Σκεφτείτε μαζί διάφορες δραστηριότητες οι οποίες το ικανοποιούν, όπως για παράδειγμα, το να πάει για ποδήλατο, να διαβάσει ένα βιβλίο ή παραμύθι, μα μαγειρέψετε μαζί του (ή και μόνο του αν η ηλικία του το επιτρέπει), να ακούσει μουσική, να ζωγραφίσει, να βγάλει φωτογραφίες, να ακούσει μουσική, να παίξει χαρτιά ή ένα επιτραπέζιο.
Ο ψυχαναλυτής, Adams Philips, έγραψε ότι η ανία βοηθάει να «υπομένουμε τη ζωή», αντί να την προσπερνάμε βιαστικά.