Στις μέρες μας παρατηρούμε αρκετά συχνά κοπέλες και αγόρια νεαρής σχετικά ηλικίας να επισκέπτονται πλαστικούς χειρουργούς και να ζητούν να βελτιώσουν την εικόνα τους. Επιθυμούν περισσότερο να βελτιώσουν τα χαρακτηριστικά τους και να απαλλαγούν από ατέλειες σε πρόσωπο και σώμα, παρά να μοιάσουν με διασημότητες – κάτι που ήταν «της μόδας» πριν από λίγα χρόνια.
Τα διάφορα φίλτρα στα κοινωνικά δίκτυα όπως το Snapchat και το Instagram μας δίνουν τη δυνατότητα να αλλάξουμε στις φωτογραφίες που κοινοποιούμε την εμφάνισή μας, όπως, για παράδειγμα, να βελτιώσουμε την εμφάνιση του δέρματος «εξαφανίζοντας» προβλήματα, να αλλάξουμε το σχήμα του προσώπου μας, ακόμη και να μικρύνουμε τη μύτη μας ή να μεγαλώσουμε το βλέμμα μας.
Όπως μας εξηγεί ο πλαστικός χειρουργός Απόστολος Γαϊτάνης, MD CCST, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Χειρουργικής & της Διεθνούς Ένωσης Πλαστικών Χειρουργών ISAPS (www.agaitanis.gr, www.onemanclinic.gr): «Νέες κοπέλες και αγόρια, βλέποντας την βελτιωμένη εικόνα τους, αφού προηγουμένως έχουν επεξεργαστεί την αρχική φωτογραφία με τη χρήση διάφορων φίλτρων, επιθυμούν ολοένα και πιο πολύ να αποκτήσουν την βελτιωμένη εκδοχή τους κι έτσι επιλέγουν να επισκεφτούν το γραφείο του πλαστικού χειρουργού».
Τα προηγούμενα χρόνια οι ασθενείς επισκέπτονταν τον γιατρό τους με φωτογραφίες από διάσημα πρόσωπα ή γνωστά μοντέλα, που θαύμαζαν και ήθελαν να τους μοιάσουν. «Πλέον, λόγω της διαδεδομένης χρήσης των social media και των φίλτρων, όλο και συχνότερα ασθενείς έρχονται στο ιατρείο με φωτογραφίες από τη βελτιωμένη εκδοχή τους και την επιθυμία να αποκτήσουν τη νέα αυτή εμφάνιση», λέει ο γιατρός.
Η κάμερα Snapchat δείχνει αυτό που βλέπουμε στον καθρέφτη μας, αλλά μας δίνει τη δυνατότητα, προσθέτοντας ένα – δύο φίλτρα στο πρόσωπό μας, να αλλάξουμε τα πάντα.
Η 17χρονη Ιουλία εκμυστηρεύτηκε πώς ποτέ δεν ήταν ικανοποιημένη με την εικόνα, που έβλεπε στην φωτογραφία. Την ενοχλούσε η μύτη της, που δεν ήταν σε αρμονία με το υπόλοιπο πρόσωπο. Επιλέγοντας, όμως, τα ανάλογα φίλτρα, ένιωθε αυτοπεποίθηση, για να κοινοποιήσει την φωτογραφία της στο internet και να παρουσιάσει τον εαυτό της, όπως ιδανικά θα ήθελε να είναι.
«Σε σχετικά νεαρές ηλικίες, που μας επισκέπτονται, εφαρμόζουμε μια επιλεκτική διαδικασία αξιολόγησης, με την οποία εξετάζουμε την καταλληλότητα του ασθενούς για θεραπεία (με κριτήριο την ηλικία, το μέγεθος του προβλήματος και την ψυχολογική σταθερότητα) και συνήθως δεν κάνουμε θεραπεία την ίδια μέρα, επιτρέποντας, έτσι, στον ασθενή να σκεφτεί πραγματικά την επιλογή του», εξηγεί ο κύριος Γαϊτάνης.
«Αυτό το πρώτο στάδιο είναι σημαντικό, καθώς πολλοί μπορεί να ενεργήσουν παρορμητικά, ή να έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση ή ακόμη οι προσδοκίες τους ως προς το αναμενόμενο αποτέλεσμα μπορεί να μην είναι ρεαλιστικές».
Η σημερινή νέα γενιά (διεθνής ονομασία millennials) ζει και μεγαλώνει σε μία εποχή, που τα social media ασκούν μεγάλη επιρροή στους χρήστες τους. Η ενίσχυση της αυτοπεποίθησής τους βασίζεται αποκλειστικά στον αριθμό των like και των followers που έχουν και στο πόσο καλοί φαίνονται στις φωτογραφίες που κοινοποιούν.
«Καθημερινά βλέπουμε εικόνες, που φαινομενικά είναι ιδανικές, η πρόσβασή μας, μάλιστα, σε αυτές είναι πολύ πιο εύκολη από ό,τι παλιότερα, λόγω του διαδικτύου. Πριν τις βλέπαμε ξεφυλλίζοντας ένα περιοδικό ή βλέποντας τηλεόραση. Η αλλαγή αυτή μας κάνει ίσως ακόμα πιο επικριτικούς απέναντι στον εαυτό μας», τονίζει ο ειδικός.
Καθώς οι εικόνες αυτές γίνονται ο κανόνας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η ιδέα του τι είναι ελκυστικό αλλάζει και στην πραγματική ζωή. Το γεγονός αυτό μπορεί να επηρεάσει την αυτοεκτίμηση του ατόμου και κυρίως ενός εφήβου.
Ποιες επεμβάσεις επανορθωτικής πλαστικής χειρουργικής είναι κατάλληλες για εφήβους και σύμφωνες με τον κώδικα ιατρικής δεοντολογίας;
«Εμείς οι πλαστικοί χειρουργοί δεχόμαστε πολύ συχνά στο ιατρείο ραντεβού από γονείς, που έρχονται με τα παιδιά τους, ώστε να μας συμβουλευτούν πάνω σε κάποιο αισθητικό πρόβλημα, που αντιμετωπίζει το παιδί τους και που, μάλιστα, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τον ψυχισμό του», υπογραμμίζει ο κύριος Απόστολος Γαϊτάνης.
• Η μειωτική στήθους είναι μία πλαστική επέμβαση, που μπορεί να συζητηθεί. Μείωση εκτελείται συχνά σε κορίτσια με υπερβολικά μεγάλο στήθος, που μπορεί να προκαλέσει πόνο στην πλάτη, καθώς και να περιορίσει τη σωματική δραστηριότητα. Εκτελείται, όταν το στήθος έχει φτάσει σε πλήρη ανάπτυξη.
• Η ωτοπλαστική ή αλλιώς η χειρουργική επέμβαση στα αυτιά είναι, επίσης, συνηθισμένος λόγος επίσκεψης. Μπορεί να γίνει και σε μικρή ηλικία, για να αποφευχθούν προβλήματα bullying, καθώς σχεδόν η ολική ανάπτυξη στα αυτιά πραγματοποιείται στην ηλικία των πέντε ή έξι ετών.
• Η επέμβαση της γυναικομαστίας μπορεί να γίνει και σε έφηβα αγόρια, όταν η υπερβολική ανάπτυξη του στήθους μπορεί επηρεάσει την ψυχοσύνθεση του παιδιού.
• Τέλος η ρινοπλαστική (πλαστική μύτης) είναι η πιο συνηθισμένη αισθητική χειρουργική επέμβαση σε σχέση με τις άλλες, που γίνεται σε εφήβους. Μπορεί να πραγματοποιηθεί περίπου από την ηλικία των 16 ή 17.
Και ο γιατρός καταλήγει: «Στην περίπτωση, λοιπόν, που το παιδί αισθάνεται μειονεκτικά ως προς την εξωτερική του εμφάνιση, οι γονείς είναι εκείνοι που θα απευθυνθούν στον πλαστικό χειρουργό και θα συζητήσουν μαζί του τη λύση, ώστε να διασφαλίσουν την ψυχολογική υγεία και την αυτοεκτίμηση του παιδιού τους. Επεμβάσεις αισθητικής πλαστικής χειρουργικής δεν πρέπει ποτέ να επιβάλλονται σε έναν έφηβο, ούτε πρέπει η επιμονή ενός εφήβου να επηρεάζει την κρίση του πλαστικού χειρουργού».