Μία μελέτη που δημοσιεύεται στους Sunday Times, αποκάλυψε πως οι ετεροφυλόφιλοι άνδρες και οι ομοφυλόφιλες γυναίκες έλκονται από μία σύντροφο η οποία έχει το ίδιο χρώμα ματιών με την μητέρα τους ενώ, την ίδια στιγμή, οι ομοφυλόφιλοι άνδρες διαλέγουν έναν άλλον άνδρα με το ίδιο χρώμα ματιών που έχει ο πατέρας τους.
H έρευνα μας έρχεται από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, όπου οι ερευνητές ‘εξέτασα’ δείγμα από 300 άνδρες και γυναίκες. Συγκεκριμένα, ρωτούσαν για το χρώμα ματιών των γονιών τους και των συντρόφων τους και βρήκαν πως είναι διπλάσιες οι πιθανότητες να τα βρουν με κάποιον του οποίου το χρώμα των ματιών του ταιριάζει με εκείνο ενός από τους γονείς του – αναλόγως φυσικά και της σεξουαλικής προτίμησης του ατόμου.
Πετυχαίνοντας αυτό, βοήθησαν τρόπον τινά να επιβεβαιωθεί μία παλιά θεωρία. Πρόκειται για εκείνη που διατύπωσε ο Ζίγκμουντ Φρόυντ: το «οιδιπόδειο σύμπλεγμα» το οποίο πήρε το όνομά του από το μύθο του Οιδίποδα.
«Αν η μοίρα του μας συγκινεί, είναι επειδή θα μπορούσε να ήταν και δική μας – επειδή το μαντείο έχει επιτάξει πριν από τη γέννησή μας την ίδια κατάρα σε μας όπως σε εκείνον», είχε πει ο ψυχίατρος προσθέτοντας ότι «ίσως είναι η μοίρα όλων μας να κατευθύνουμε την πρώτη μας σεξουαλική παρόρμηση προς την μητέρα μας». Και ενώ γράφει το δημοσίευμα ο ίδιος ήταν ευχαριστημένος με τη φαντασίωση να έλκεται σεξουαλικά από την ίδια του τη μητέρα, δεν θα μπορούσε να φανταστεί πως κάποιοι από τους ακροατές των θεωριών του θα ήταν τελικά και γυναίκες.
Η έρευνα του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης δεν είναι η πρώτη που βρίσκει στοιχεία για την γονική έλξη ασυνείδητα.
Προηγούμενες μελέτες είχαν βρει πως ανάμεσα σε ετεροφυλόφιλα ζευγάρια η δομή του προσώπου του συζύγου μοιάζει με εκείνη του πατέρα της συζύγου και αυτό δεν συμβαίνει κατά τύχη, όπως θα περίμενε κανείς. Το ίδιο ισχύει και αντιστρόφως. Η ιδέα είναι ότι – όπως υποψιάστηκε ο Φρόιντ- όταν είμαστε παιδιά μαθαίνουμε να βλέπουμε τους γονείς μας ως πρότυπα για τους μελλοντικούς μας συντρόφους.