in

Εσείς πόση προσοχή δίνετε στο παιδί σας;

Σε όλους συμβαίνει. Οι απαιτήσεις της καθημερινότητας, οι σκοτούρες και το άγχος συχνά κρατούν τη σκέψη μας παγιδευμένη στο παρελθόν ή στο μέλλον, με αποτέλεσμα να μην ζούμε συνειδητά το παρόν και να μην μπορούμε να εστιάσουμε την προσοχή μας στο «εδώ και τώρα». Έτσι, πολλές φορές, ενώ νομίζουμε ότι «είμαστε εκεί» και ακούμε το παιδί μας, αν παρατηρήσουμε τον εαυτό μας λίγο πιο συνειδητά, θα διαπιστώσουμε ότι η προσοχή μας δεν είναι στραμμένη πραγματικά και ολοκληρωτικά στο παιδί και στην δεδομένη κατάσταση εκείνης της στιγμής.

Ακούμε τι λέει το παιδί αλλά όχι αρκετά προσεκτικά ώστε να το καταλάβουμε

Πολλές φορές μπορεί να ακούμε τα παιδιά όταν μας λένε κάτι, αλλά να μην δίνουμε αρκετή προσοχή ώστε να καταλάβουμε πώς αισθάνονται. Ενδεικτικό αυτής της αντιμετώπισης είναι ότι τους απαντάμε ή δίνουμε καθοδήγηση και συμβουλές χωρίς να έχουμε πραγματικά επεξεργασθεί με ενσυναίσθηση και κατανόηση αυτό που προσπαθούν να μας πουν, χωρίς δηλαδή να κατανοούμε τα συναισθήματα που συνοδεύουν τα λόγια τους.

Όταν θέλουμε πραγματικά να δώσουμε την προσοχή μας και συνειδητά προσπαθούμε να καταλάβουμε, καλό είναι να μην διακόπτουμε το παιδί πριν ολοκληρώσει αυτό που προσπαθεί να μας πει και να ανταποκρινόμαστε με φράσεις όπως «Δηλαδή εννοείς ότι…» ή «Αν καταλαβαίνω σωστά λες ότι…» ή «Πώς αισθάνεσαι λοιπόν για….».

Με τον τρόπο αυτό ενθαρρύνουμε το παιδί να εκφραστεί, του δείχνουμε την διάθεση μας να καταλάβουμε και να αποδεχθούμε τις σκέψεις και τα συναισθήματα του και χτίζουμε μία σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Το παιδί αντιλαμβάνεται το ενδιαφέρον και την αποδοχή μας και «επιβεβαιώνει» μέσα του ότι μπορεί να λάβει κατανόηση και υποστήριξη από εμάς.

Η εμπιστοσύνη και η κατανόηση ενδυναμώνουν την σχέση μας, με αποτέλεσμα να δίνει και το ίδιο το παιδί μεγαλύτερη αξία στην γνώμη και τις συμβουλές μας και να είναι πιο δεκτικό να μας ακούσει.

Παρευρίσκεστε αλλά δεν «είστε εκεί»

Μία πολύ εύκολη παγίδα στην οποία όλοι οι γονείς πέφτουν ενίοτε. Ένα τηλεφώνημα από τη δουλειά, ένας φίλος ή συγγενής που κάθεται δίπλα μας ή ακόμα και το smartphone, μπορεί πολύ εύκολα να αποσπάσουν την προσοχή μας για αρκετή ώρα και να στερήσουν το παιδί από την παρουσία μας, στο παιχνίδι, σε μια θεατρική παράσταση ή ένα αθλητικό γεγονός όπου έχουμε πάει μαζί ή ακόμα και στη γιορτή του σχολείου, όπου έχουμε πάει για να το καμαρώσουμε.

Σαν γενικότερη αρχή, όταν πηγαίνουμε σε μια δραστηριότητα με τα παιδιά είναι καλό να περιορίζουμε στο ελάχιστο την χρήση του κινητού μας και να προσπαθούμε να αποφύγουμε οποιοδήποτε άλλο περισπασμό που θα κρατήσει την προσοχή μας για αρκετή ώρα μακριά τους.

Ο ποιοτικός χρόνος μας με τα παιδιά, που δεν αναλώνεται στις καθημερινές δραστηριότητες μας, ετοιμασία για το σχολείο, μπάνιο, μελέτη μαθημάτων, ή δουλειές μέσα στο σπίτι, είναι πολύτιμος και για μας και για τα παιδιά. Όταν ξεκινάμε για να κάνουμε μία δραστηριότητα μαζί τους, τα παιδιά περιμένουν και αποζητούν την προσοχή και το ενδιαφέρον μας, για να μιλήσουμε, να γελάσουμε, να παίξουμε, ή να διασκεδάσουμε μαζί τους, «μακριά» από την καθημερινή ρουτίνα. Το να αποφεύγουμε ή να αποτρέπουμε, λοιπόν, τους συνήθεις περισπασμούς μας βοηθά να είμαστε και εμείς πιο ήρεμοι και να αφιερώσουμε την προσοχή και την ενέργεια μας στα πρόσωπα που αγαπάμε.

Δεν διαχωρίζετε τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε παιδιού

Ειδικά αν έχετε παραπάνω από δύο παιδιά, είναι εύκολο να μπείτε σε μία ρουτίνα όπου αντιμετωπίζετε την οικογένεια και τα παιδιά ως ένα σύνολο, παραμελώντας ή παραβλέποντας τις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε παιδιού. Για να μεγαλώσουμε όμως υγιή παιδιά, είναι σημαντικά και τα δύο αυτά είδη προσοχής: και η αντιμετώπιση της οικογένειας ως σύνολο, στο οποίο τα παιδιά νιώθουν ότι ανήκουν  και από το οποίο αντλούν συνοχή και ασφάλεια, αλλά και η υποστήριξη της πνευματικής, συναισθηματικής και φυσικής ανάπτυξης του κάθε παιδιού ξεχωριστά.

Είναι λοιπόν σημαντικό να αντιμετωπίζουμε συνειδητά το κάθε παιδί ως μία ξεχωριστή προσωπικότητα, να γνωρίζουμε τις προτιμήσεις και τις ανάγκες του, να αναγνωρίζουμε και να αποδεχόμαστε την διαφορετικότητα της χαρακτήρα του και να το κάνουμε να νιώθει όχι μόνο αποδεκτό αλλά και πολύτιμο κομμάτι του συνόλου που λέγεται οικογένεια.

letsfamily.gr

6 Λόγοι που ο άντρας μου είναι καλύτερος γονιός από εμένα!

Τα 4 στηρίγματα μιας υγιούς οικογένειας!