Σου συνέβη να νιώθεις πως οι πράξεις σου δεν αντιπροσωπεύουν τις ανάγκες σου και πως αντί να σκέφτεσαι εσένα και το τι χρειάζεσαι, σκέφτεσαι τι χρειάζεται κάποιος άλλος; Νιώθεις πως πρέπει οπωσδήποτε να τον ικανοποιήσεις και αγχώνεσαι για τις αντιδράσεις του;
Φυσικά όταν αγαπάμε ή όταν είμαστε ερωτευμένοι, ο άλλος γίνεται προτεραιότητά μας. Υπάρχει όμως ένα πολύ λεπτό σημείο που διαχωρίζει τον έρωτα, την αγάπη και την εκμετάλλευση του εαυτού σου. Υπάρχει ένα όριο, που μόνο εσύ το γνωρίζεις, το οποίο, εάν το ξεπεράσεις αρχίζεις να αλλοτριώνεις την προσωπικότητά σου. Δίνω στον άλλο, όμως μέχρι το σημείο που κάνει εμένα ευτυχισμένη, μέχρι το σημείο που νιώθω ότι το θέλω και το χρειάζομαι. Εάν αφήνεις τον εαυτό σου στην άκρη, κάποια στιγμή δεν θα μπορείς να δώσεις.
Κάποιοι άνθρωποι δίνουν, με απώτερο συνειδητό ή ασυνείδητο στόχο να πάρουν. Έτσι, η δοτικότητά τους είναι ένα μέσο χειρισμού των άλλων. Έτσι, εκείνος που φαίνεται το θύμα μπορεί τελικά να είναι ο «θύτης».
Στην ψυχολογία οι χειριστικοί άνθρωποι λέγονται και μακιαβελιστές. Ο όρος «μακιαβελισμός», χαρακτηρίζει το άτομο όπου είναι τόσο πολύ εστιασμένο στις δικές του ανάγκες, όπου χειρίζεται, εξαπατά και εκμεταλλεύεται τους άλλους ώστε να πετύχει τους στόχους του.
Χαρακτηριστικά του μακιαβελισμού:
Το άτομο με χαρακτηριστικά μακιαβελισμού παρουσιάζει τις παρακάτω ιδιότητες:
- Εστιάζει στις δικές του φιλοδοξίες και ενδιαφέροντα
- Φλερτάρει συχνά
- Παρουσιάζεται ως γοητευτικός και με αυτοπεποίθηση
- Δεν έχει αρχές και ηθικούς φραγμούς
- Θεωρεί σημαντικά τα χρήματα και την δόξα
- Δεν συμπονά τους άλλους
- Κάνει υπομονή μέχρι να πετύχει αυτά που θέλει
- Χειρίζεται τους άλλους
- Βρίσκει περιστασιακούς συντρόφους
- Δυσκολεύεται να προσδιορίσει τα συναισθήματά του
- Δεν συνειδητοποιεί τις συνέπειες των πράξεών του
- Μπορεί εύκολα να καταλαβαίνει τους άλλους
- Του είναι εύκολες οι κοινωνικές συναναστροφές
- Αποφεύγει τη δέσμευση και την συναισθηματική εμπλοκή
Κάποιοι άνθρωποι, πέφτουν θύματα χειριστικών ανθρώπων για πολλούς λόγους:
- Γιατί κολακεύονται καθώς οι χειριστικοί άνθρωποι δίνουν πολλή προσοχή και χρησιμοποιούν την κολακεία
- Από απειρία
- Από έλλειψη αυτοπεποίθησης
- Γιατί δυσκολεύονται να απογοητεύσουν τους άλλους και να βάλουν όρια
- Με την ελπίδα ότι θα τους αλλάξουν
Τι οδηγεί κάποιον στον μακιαβελισμό;
Το άτομο που θέλει να χειρίζεται κρύβει μέσα του πολύ βαθιές, ισχυρές και καλά ριζωμένες ανασφάλειες και φοβίες. Είναι πολύ φοβισμένο και μέσα από την προσπάθειά του να φέρνει τους άλλους στα δικά του μέτρα και σταθμά, νομίζει ότι αποφεύγει την απόρριψη, την απογοήτευση , την δυστυχία και νιώθει μια ψεύτικη ασφάλεια, που ανά πάσα στιγμή μπορεί να ανατραπεί. Όταν αυτή ανατρέπεται κλονίζεται πολύ και ίσως ψάχνει άμεσα το επόμενο «θύμα».
Ο άνθρωπος που χειρίζεται τους άλλους, νομίζει ότι έχει εξουσία. Ωστόσο, αυτό είναι μόνο μια ψευδαίσθηση, καθώς όχι μόνο εξουσία δεν έχει, αλλά χάνει και τον εαυτό του προκειμένου να αναπτύξει στρατηγικές. Οι άλλοι εξουσιάζουν εκείνον και όχι εκείνος τους άλλους. Η απομάκρυνση από την ουσία και τον εαυτό του, τον οδηγούν στο να περνά φάσεις κατάθλιψης ή απομόνωσης. Η θεραπεία, έχει αποδειχτεί ότι μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά το άτομο να έρθει σε επαφή με τον πραγματικό του εαυτό και να αναγνωρίσει τις φοβίες και τις ουσιαστικές του ανάγκες. Αν και ο μακιαβελιστής θα προσπαθήσει να χειριστεί και τον θεραπευτή, καθώς έτσι έχει μάθει να σχετίζεται, ο θεραπευτής θα τον βοηθήσει φέρνοντάς τον αντιμέτωπο με την αλήθεια.
Να είσαι καλά και να προσέχεις τον εαυτό σου!
missbloom.gr