Για κάποιο αδιευκρίνιστο λόγο στην Ελλάδα – και όχι μόνο – ο κόσμος αισθάνεται την ανάγκη να εκφράζει την άποψή του για τα πάντα. Ακόμη και για θέματα για τα οποία δεν έχει ιδέα ή δεν τον αφορούν. Τις περισσότερες φορές μάλιστα, πρόκειται για στερεότυπα παλαιότερων γενεών ή για μύθους που… βολεύουν τις ανασφάλειες του καθενός.
Οι μπαμπάδες πλήρους απασχόλησης, οι άνδρες που αποφάσισαν να μην διεκδικήσουν την επαγγελματική τους καταξίωση, αλλά να μείνουν στο σπίτι μεγαλώνοντας τα παιδιά, δεν ταιριάζουν στο προφίλ πολλών. Χρειάζεται σθένος και δύναμη για να τα καταφέρει κανείς, ειδικότερα στην ελληνική κοινωνία. Θεωρούμε χρέος μας να υπερασπιστούμε αυτούς τους λίγους που πήραν τη θαρραλέα αυτή απόφαση και να διαλύσουμε τους επικρατέστερους μύθους που τους αφορούν.
1. Κάθεται όλη μέρα στον καναπέ και βλέπει αθλητικά.
Η αλήθεια είναι ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας …δεν έχει και τόσα πολλά αθλητικά στην τηλεόραση! Είναι κοινός τόπος ότι το τηλεοπτικό πρόγραμμα, τουλάχιστον μέχρι το απόγευμα, είναι αποκλειστικά στοχευμένο στις γυναίκες. Πόσα πρωινάδικα να αντέξει κανείς και πόσες ενημερωτικές εκπομπές όταν δεν δουλεύει; Εξάλλου, πόσο εύκολο είναι να δει κανείς τηλεόραση με το μωρό να ζητάει συνέχεια προσοχή και φροντίδα και τα μεγαλύτερα παιδιά να παίζουν τριγύρω. Στην καλύτερη περίπτωση, η τηλεόραση θα είναι αναμμένη, αλλά στο κανάλι με … παιδικά!
2. Η γυναίκα θα προτιμούσε να είναι στο σπίτι αντί να δουλεύει.
Στην εποχή μας, τα στερεότυπα αυτά έχουν καταρριφθεί. Όπως ακριβώς καταρρίφθηκε ο μύθος που ήθελε τον πατέρα να κάθεται ατελείωτες ώρες στο γραφείο για να μην αντιμετωπίσει την φασαρία των παιδιών, έτσι θα πρέπει να καταρριφθεί και ο μύθος που θέλει όλες τις γυναίκες να προτιμούν το σπίτι από το γραφείο. Αδιαμφισβήτητα, όλες οι μητέρες θέλουν να περνούν περισσότερο χρόνο με τα παιδιά τους. Υπάρχουν όμως πολλές, που δεν είναι διατεθειμένες να θυσιάσουν την καριέρα τους.
3. Οι μπαμπάδες δεν μένουν στο σπίτι με τα παιδιά.
Ας μιλήσουμε με αριθμούς. Και επειδή δεν υπάρχουν στοιχεία για την Ελλάδα, θα χρησιμοποιήσουμε τα στοιχεία για μία πιο εκσυγχρονισμένη κοινωνία, όπως η αμερικανική. Στις ΗΠΑ λοιπόν, σύμφωνα με την τελευταία επίσημη απογραφή, 159.000 άνδρες είναι καταχωρημένοι με το επάγγελμα «οικιακά». Στον αντίποδα, υπάρχουν 5,6 εκατομμύρια μαμάδες που ασχολούνται …επισήμως με τα οικιακά. Εάν όμως, σε αυτή τη μέτρηση συνυπολογίσουμε τους πατεράδες που εργάζονται σε καθεστώς μερικής απασχόλησης ή και εκείνους που εργάζονται σε νυχτερινές δουλειές, τότε το ποσοστό των πατεράδων που ασχολείται κυρίως με τα παιδιά ανεβαίνει στο 20%. Επιπλέον, το ποσοστό των μπαμπάδων που πλέον μένουν στο σπίτι με τα παιδιά έχει τριπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία. Εν κατακλείδι… οι μπαμπάδες πλήρους απασχόλησης είναι πλέον μία πραγματικότητα.
4. Οι μπαμπάδες δεν μπορούν να φροντίζουν τα παιδιά εξίσου καλά με τις μαμάδες.
Μία συμβουλή προς τους απανταχού μπαμπάδες: Σταματήστε να ακούτε τις συμβουλές των χιλιάδων καλοθελητών στο δρόμο. «Πως τα έντυσες έτσι;» ή «Τα παιδιά δεν πρέπει να τρώνε pop corn» ή ακόμη «Καλέ, γιατί δεν είναι με τη μαμά τους τα παιδιά;». Συχνά θα ακούτε τέτοια σχόλια. Μη δίνετε σημασία. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι και οι μαμάδες ακούν παρόμοια …καλοπροαίρετα σχόλια όταν βγαίνουν βόλτα με τα παιδιά.
5. Σίγουρα είναι άνεργος.
Για τους περισσότερους, είναι αδιανόητο να αποτελεί επιλογή για έναν άνδρα να μείνει στο σπίτι με τα παιδιά. Θα πρέπει να είναι έσχατη λύση. Αναμφίβολα, σε καιρό οικονομικής κρίσης, πολλοί είναι εκείνοι που αναγκάζονται να αναλάβουν καθήκοντα μπαμπά πλήρους απασχόλησης. Αυτό όμως, δεν σημαίνει ότι δεν θέλουν να μείνουν στο σπίτι. Μην εκπλαγείτε εάν διαπιστώσετε ότι αρκετοί μπαμπάδες χρησιμοποιούν την κρίση σαν πρόφαση για να περνούν περισσότερο χρόνο με τα παιδιά τους.
6. Θα πρέπει να ψάχνει για δουλειά.
Όπως είπαμε και νωρίτερα, για τους περισσότερους είναι δύσκολο να συναισθανθούν τον μπαμπά που επιλέγει να μείνει σπίτι. Δύσκολα θα βρείτε συμπαράσταση σε αυτή σας την απόφαση. Ο κόσμος έχει βολευτεί με τα στερεότυπα που έχει μάθει. Στην αρχή θα σας πουν πόσο υπέροχο είναι αυτό που κάνετε, αλλά αμέσως μετά θα σας ρωτήσουν αν ψάχνετε για δουλειά ή ακόμη καλύτερα θα σας δώσουν κάποια αγγελία που ταιριάζει στα προσόντα σας! Ο καλύτερος τρόπος να αντιδράσετε είναι να τους ευχαριστήσετε για το ενδιαφέρον που δείχνουν. Μην χάνετε χρόνο προσπαθώντας να τους εξηγήσετε κάτι που δεν θέλουν να καταλάβουν.
7. Πρέπει να έχει κατάθλιψη.
Η γενικότερη αντίληψη για τον άνδρα που επιλέγει να μείνει στο σπίτι είναι πως έχει χάσει το κίνητρο για ζωή. Ότι κοιμάται μέχρι το μεσημέρι, τρώει συνέχεια junk food και παίζει 24ώρες το 24ωρο videogames. Το πρόβλημα με αυτό το σενάριο που έχουν πλάσει, είναι πως τα παιδιά δεν κοιμούνται όλη μέρα και πως στην καλύτερη περίπτωση, αν έχετε λίγο χρόνο το πρωί, θα φάτε μαζί τους λίγα δημητριακά. Για τους μπαμπάδες που έχουν επιλέξει να μείνουν σπίτι, το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν έχουν χάσει το κίνητρο για ζωή. Χρειάζεται μεγάλη αποφασιστικότητα και σθένος για να γίνει κάποιος μπαμπάς πλήρους απασχόλησης. Είναι άλλωστε, μία δουλειά που δεν έχει 8ωρο, σαββατοκύριακα και αργίες!
8. Δηλαδή θα κάνεις babysitting σήμερα;
Είναι μία φράση που ακούν καθημερινά όλοι οι μπαμπάδες που κάθονται στο σπίτι με τα παιδιά. Και μάλιστα με τον γνωστό υποτιμητικό τόνο. Δείχνει πόσο βαθιά είναι τα στερεότυπα της κοινωνίας ως προς τον ρόλο των γονέων. Ο καλύτερος τρόπος αντίδρασης είναι απλά να χαμογελάσετε και να απαντήσετε με υπερηφάνεια: «Ναι, είναι κάτι που κάνω κάθε μέρα». Το πιθανότερο είναι ότι θα αισθανθούν άσχημα που σας έφεραν σε δύσκολη θέση και θα σταματήσουν τα κακεντρεχή σχόλια.
9. Δεν είναι και πολύ… άνδρας.
Αυτό είναι το αποκορύφωμα! Η πεποίθηση ότι η ανατροφή των παιδιών είναι καθαρά γυναικεία υπόθεση είναι βαθιά ριζωμένη στο νου όλων. Η επιλογή σας αρκεί για να αμφιβάλουν άπαντες για τον ανδρισμό σας! Οι περισσότεροι μπαμπάδες λυγίζουν σε αυτό το σημείο. Η μόνη άμυνα σε αυτή την περίπτωση είναι να σκέφτεστε την ανταμοιβή που παίρνετε από τον σωστό τρόπο με τον οποίο μεγαλώνετε τα παιδιά σας. Φροντίζετε την οικογένειά σας. Τώρα το τι υποτίθεται ότι πρέπει να κάνει ένας άνδρας… στη σημερινή εποχή είναι θέμα ανοιχτό προς συζήτηση.