Είναι πιθανό κατά τη διάρκεια της μέχρι τώρα ζωής σας να είχατε οραματιστεί περισσότερες φορές την αγορά μιας Ferrari , την κατάκτηση του Champion League από την ομάδα σας ή ένα ταξίδι στο Las Vegas, παρά την στιγμή που θα γινόσασταν πατέρας. Δεν είστε ο μόνος! Είναι, μάλιστα, ευρέως γνωστό πως ελάχιστοι είναι οι άνδρες εκείνοι που ονειρεύονται τον γάμο και την οικογένεια με τον τρόπο που το κάνουν οι γυναίκες.
Ακόμα, όμως, κι αν η πατρότητα δεν ήταν μέσα στο top3 των στόχων σας, σίγουρα περιμένατε με ανυπομονησία την μέρα που θα πρωτοαντικρίζατε το παιδί σας. Η στιγμή έφτασε, η αντίστροφη μέτρηση άρχισε, ο μπόμπιρας έκανε το ντεμπούτο του στον κόσμο, τον πήρατε στα χέρια και- μπαμ- τίποτα. Ούτε λάμψη στα μάτια, ούτε καρδιοχτύπι, ούτε η φιλαρμονική του Δήμου να παίζει χαρμόσυνα εμβατήρια στο κεφάλι σας! Μόνο ένα άβολο συναίσθημα και μια ρυθμικά επαναλαμβανομένη νοερή ερώτηση- «και τώρα τι»;
Πού είναι ο έρωτας με την πρώτη ματιά; Πού είναι τα σκιρτήματα της πατρικής αγάπης; Πού είναι ο δεσμός πατέρα-παιδιού; Υπάρχει ή μήπως, τελικά, οι πατεράδες δεν είναι προορισμένοι να αποκτούν έναν τόσο ισχυρό δεσμό όπως συμβαίνει με τις μητέρες; Μην ανησυχείτε! Το απόμακρο συναίσθημα που πλανάται στον αέρα είναι απόλυτα φυσιολογικό. Μην ξεχνάτε πως μέχρι τώρα δεν είχατε την ευκαιρία να επικοινωνείτε μαζί το μωρό συνεχώς, ούτε έχετε λάβει από την μητέρα-φύση το δώρο του θηλασμού, που επιταχύνει δραστικά την διαδικασία δεσίματος.
Ωστόσο, δεν χρειάζεται να κάτσετε με σταυρωμένα χέρια και να περιμένετε το «θαύμα» να συμβεί από μόνο του. Εμπλακείτε ενεργά σε όσα χρειάζεται το νεογέννητο, μπείτε στο γήπεδο της πατρότητας και ιδρώστε -αλλά και λερώστε- την φανέλα. Ακολουθούν 7 δοκιμασμένοι τρόποι:
1.Αλλάξτε του την πάνα: Μπορεί να είναι το τελευταίο που θα θέλατε να ακούσετε, αλλά η αλλαγή συνήθως περιλαμβάνει ψιλοκουβέντα, ελαφριά πειράγματα, παιχνίδι και αρκετή δέρμα με δέρμα επαφή.
2.Κοιτάξτε το: Διαγωνιστείτε για το ποιος θα κλείσει πρώτος τα μάτια του και εκμεταλλευτείτε το ενδιάμεσο διάστημα για να το παρατηρήσετε. Έχει τα χρώματά σας, τα χείλη της μητέρας του… τι; Βλεφαρίσατε; Μόλις σας νίκησε! Βλέπετε, έρευνες έχουν δείξει πως τα μωρά βλεφαρίζουν κατά μέσο όρο λιγότερο από δύο φορές το λεπτό.
3.Ταΐστε το: Μπορεί με τον θηλασμό να είναι η μαμά εκείνη που έχει αναλάβει την σίτιση του μωρού, αλλά εάν κάποια στιγμή χρειαστεί να λείψει ή εάν για τον οποιονδήποτε λόγο λαμβάνει γάλα με μπιμπερό, μπορείτε να γίνετε εσείς ο τροφός. Το μικρούλι σας θα νιώσει την φροντίδα σας κι εσείς στην σιγαλιά της νύχτας θα αισθανθείτε πως του είστε απαραίτητος.
4.Κουβαλήστε το στον μάρσιπο: Το να καταπιάνεστε με τις δουλειές σας, ενώ παράλληλα έχετε συνεχώς το μωράκι σας στην αγκαλιά θα σας φέρει σίγουρα πιο κοντά.
5. Κρατήστε το στα χέρια: Έρευνες έχουν δείξει πως οι μαμάδες και οι μπαμπάδες κρατούν τα μωρά με διαφορετικό τρόπο. Εάν το δικό σας μπορεί πλέον να στηρίζει μόνο του το κεφαλάκι του προσφέρετέ του μια διαφορετική εμπειρία απλά και μόνο κρατώντας το. «Ρίξτε» το πάνω από τον ώμο σας, πιάστε το όπως θα πιάνατε μια μπάλα του ράγκμπι, «πετάξτε» το στον αέρα ή βάλτε το να καβαλικέψει τους ώμους σας. Από φυσική άποψη οι μαμάδες δεν μπορούν να τα κάνουν αυτά για πολύ ώρα, οπότε θα είναι μια χαρά που μοιράζεται κυρίως μαζί σας!
6. Φροντίστε το σε περίπτωση κρυολογήματος: Κανείς δεν θέλει το μωράκι του να αρρωστήσει, αλλά εάν κάτι τέτοιο συμβεί να είστε εκεί για να το φροντίσετε. Με τον τρόπο αυτό θα μάθει πως μπορεί να στηρίζεται πάνω σας, ενώ εσείς θα εκπλαγείτε με το πόση συμπόνια θα νιώσετε με ένα πλάσμα που σας έχει ανάγκη για να ανακουφιστεί.
7.Περάστε χρόνο μόνοι σας: Μόλις περάσετε την βασική εκπαίδευση, έχει έρθει η ώρα για μια βουτιά στα βαθιά: ένα μεγάλο διάστημα της ημέρας μόνος με το μωρό. Τις ώρες εκείνες δεν θα έχετε καμία εξωτερική βοήθεια, κάτι που σημαίνει πως θα στηρίζεστε ο ένας στον άλλο για τα πάντα. Εάν γνωρίζετε πως, γιατί δεν δοκιμάζετε να το κάνετε κι ένα μπανάκι; Η δέρμα με δέρμα επαφή, η ανακουφιστική αίσθηση του νερού, τα παπάκια, τα γελάκια και οι αστείες φατσούλες θα σας προσφέρουν μία εμπειρία μόνο για τους δυο σας.