in

Oι διαζευγμένοι μπαμπάδες στην Κύπρο αναλαμβάνουν δράση!

Οι Κύπριοι πατεράδες αρνούνται να είναι γονείς Β’ Κατηγορίας

Δεκαεπτά χιλιάδες παιδιά στην Κύπρο ζουν χωρίς τον πατέρα τους, αναφέρει σε επιστολή του προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, την Επίτροπο Διοικήσεως και την Επίτροπο Ισότητας, καθώς και στη Βουλή, ο σύνδεσμος Cyprus Fatherhood Initiative, ο οποίος απαιτεί την τροποποίηση όλων των νομοθεσιών που, όπως υποστηρίζει, καταπατούν τα δικαιώματα των ανδρών στις περιπτώσεις διαζυγίων και δίνουν υπερδικαιώματα στις γυναίκες, ως μητέρες, «υποτιμώντας» έτσι τον γονικό ρόλο του πατέρα. 

Ο σύνδεσμος, ο οποίος συστάθηκε με «σκοπό την προώθηση της πατρότητας ως ιδιότητας, ευθύνης αλλά και ως δικαιώματος του οποίου θα πρέπει να απολαμβάνουν όλοι οι πατέρες και όλα τα παιδιά», τονίζει στην επιστολή του ότι «η γονική ισότητα είναι το κλειδί για την επίτευξη της γενικότερης ισότητας ανάμεσα στα δύο φύλα».

Όπως αναφέρει ο σύνδεσμος «για να επιτευχθεί πραγματική ισότητα ανάμεσα στα δύο φύλα δεν αρκεί μονάχα το να τηρούνται ποσοστώσεις του 50% όσον αφορά την κατάληψη θέσεων Δημόσιας Διοίκησης». Βασική θέση του «συνδέσμου μας είναι πως από τη στιγμή που η κοινωνία/πολιτεία διατηρεί και αναπαράγει απηρχαιωμένες, σεξιστικές, μονοδιάστατες και άλλες αντιλήψεις περί εντελώς διακριτών ρόλων ανάμεσα στα δύο φύλα διατηρούνται και αναπαράγονται διακρίσεις εναντίον και των δύο φύλων».

Οι περιπτώσεις μπαμπάδων που απευθύνονται στον σύνδεσμο ζητώντας βοήθεια, αναφέρεται στην επιστολή, είναι «αμέτρητες» επειδή, όπως προστίθεται, «όταν ένας πατέρας μετατρέπεται μέσα σε μια στιγμή, και παρά τη θέλησή του, από γονιός σε επισκέπτη και επιταγή διατροφής για το παιδί του, είναι πολύ πιθανό να οδηγηθεί σε πτώχευση ακόμα και φυλάκιση εξαιτίας της αδυναμίας του να ανταποκριθεί στις, πολλές φορές, υπέρογκες/παράλογες οικονομικές υποχρεώσεις που του επιβάλλονται μέσω της διατροφής, αλλά και των χιλιάδων ευρώ που αναγκάζεται να καταβάλει ως δικηγορικά έξοδα στα οικογενειακά δικαστήρια».

Πολλοί μπαμπάδες, αναφέρει ο σύνδεσμος, «οι οποίοι αγαπάνε τα παιδιά τους αντιμετωπίζονται ως “επισκέπτες”, ενώ πάρα πολλοί εξ αυτών αποξενώνονται πλήρως από τα παιδιά τους, με την οικογένειά τους (παππούδες, θείους, ξαδέλφια) να έχουν την ίδια ακριβώς τύχη».

«Προβληματικό το οικογενειακό δίκαιο»

«Καθημερινά γινόμαστε δέκτες αλλά και μάρτυρες του ιδιαίτερα προβληματικού τρόπου λειτουργίας των οικογενειακών δικαστηρίων όπου απαξιώνεται βάναυσα η ίδια η Δημοκρατία και ο θεσμός της Δικαιοσύνης» αναφέρει απευθυνόμενος προς όλους τους αρμοδίους ο σύνδεσμος και εξηγεί: «Tο ευρύτερο σύστημα του οικογενειακού δικαίου είναι με τέτοιο τρόπο δομημένο ώστε να εντείνει και να διαιωνίζει τις δικαστικές διαμάχες αντί να τις αμβλύνει και ή να τις αποτρέπει».

Οι ιδιαίτερα χρονοβόρες διαδικασίες, προσθέτει, «η γραφειοκρατία που επικρατεί, το ιδιαίτερα ψηλό οικονομικό κόστος που απαιτείται για τους αντίδικους, η ατιμωρησία που παρατηρείται στις περιπτώσεις ψευδών κατηγοριών και/ή στις περιπτώσεις παρακοών διαταγμάτων επικοινωνίας, η πολιτική της άμεσης επιβολής διαταγμάτων διατροφής χωρίς την εκ των προτέρων εξέταση της οικονομικής κατάστασης του υπόχρεου γονιού, επί το πλείστον του πατέρα, η άμεση έκδοση διαταγμάτων φυλάκισης για τους πατέρες που δεν πληρώνουν διατροφή, αλλά και κυρίως η ιδιαίτερα σεξιστική αντιμετώπιση κατά των χωρισμένων πατέρων που καταντούν σε συντριπτικό ποσοστό, πέραν του 95%, ως επισκέπτες των παιδιών τους».

Απαιτούν την από κοινού φύλαξη των παιδιών

Στην επιστολή του ο Cyprus Fatherhood Initiave καταγράφει μια σειρά από εισηγήσεις αλλά και απαιτήσεις που σχετίζονται με την ισότητα των δύο φύλων γενικά και την αλλαγή του οικογενειακού δικαίου κατά τρόπο που να καθιστά τη μητέρα και τον πατέρα ίσους σε ό,τι αφορά τη φύλαξη και επιμέλεια των παιδιών στις περιπτώσεις διαζυγίου.

Ο σύνδεσμος ζητά, μεταξύ άλλων, «τη θέσπιση της από κοινού φύλαξης και εναλλασσόμενης κατοικίας ως της νόρμας που ακολουθείται στις περιπτώσεις διαζυγίων».

Αυτό, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο θα πρέπει «να ισχύει αυτομάτως (εκτός των περιπτώσεων αποδεδειγμένης ενδοοικογενειακής βίας και/ή ανικανότητας του ενός γονιού) από τη στιγμή που οι δύο γονείς θα βρίσκονται σε διάσταση, εφόσον και οι δύο δηλώσουν πρόθυμοι και ικανοί για τη φύλαξη των παιδιών τους».

Απαιτεί, επίσης, «να θεσπιστεί ως η νόρμα ο από κοινού διαμοιρασμός των εξόδων ενός παιδιού στις περιπτώσεις διαζυγίων».

Ο σύνδεσμος υποστηρίζει ότι «θα πρέπει να επιβάλλονται επιπλέον χρηματικές κυρώσεις στους γονείς που, ενώ δύνανται, αποδεδειγμένα αδιαφορούν να συμμετέχουν ενεργά στη φύλαξη των παιδιών τους ή, ενώ αποδεδειγμένα δύνανται, δεν τηρούν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς αυτά».

Ζητά παράλληλα τον «ορισμό εορτασμού της Ημέρας του Πατέρα εντός της σχολικής χρονιάς έτσι ώστε να εορτάζεται μαζί με την Ημέρα της Μητέρας και ορισμός κοινού εορτασμού και για τους δύο γονείς από τα σχολεία όλων των βαθμίδων» και απαιτεί «υποχρεωτική ενημέρωση και των δύο γονέων/κηδεμόνων από το σχολείο για την πρόοδο του παιδιού τους και για οτιδήποτε μπορεί να αφορά το παιδί τους».

Σε πιο πρακτικό επίπεδο ο σύνδεσμος Cyprus Fatherhood Initiative ζητά από τον υπουργό Δικαιοσύνης και τη Βουλή να παρέμβουν ώστε να διασφαλίζεται η «άμεση και υποχρεωτική εκτέλεση όλων των διαταγμάτων επικοινωνίας των οποίων γίνεται παρακοή από την Αστυνομία (εκτός των περιπτώσεων αποδεδειγμένης κακοποίησης από τον γονιό που επιδιώκει την επικοινωνία) και υποστηρίζει ότι «σε περίπτωση εκδίκασης υπόθεσης γονικής μέριμνας, όπου οι κατηγορίες της μιας πλευράς αποδεικνύονται ως ψευδείς, να επιβάλλονται ποινές».

Επιπλέον, γίνεται εισήγηση για «τροποποίηση της νομοθεσίας έτσι ώστε η γονική αποξένωση όχι μόνο να θεωρείται ως ένα είδος βίας αλλά και ένα είδος ψυχολογικού εξαναγκασμού και βάναυσης κακοποίησης».

Γίνεται επίσης εισήγηση για «άμεση εκδίκαση των παρακοών σε διατάγματα επικοινωνίας από τα δικαστήρια οποιαδήποτε περίοδο του έτους, των διακοπών μη εξαιρουμένων», ενώ ο Σύνδεσμος αιτείται και «την ποσοτική αλλά και ποιοτική αύξηση των δικαστών στα οικογενειακά δικαστήρια, έτσι ώστε να υπάρχει όχι μόνο ταχεία αλλά και σωστή, πάνω από όλα, εξυπηρέτηση του πολίτη καθόλη τη διάρκεια του έτους».

Ο σύνδεσμος εισηγείται παράλληλα την «υποχρεωτική και συνεχή επιμόρφωση των δικαστών/δικηγόρων από ειδικούς πάνω σε θέματα γονικής αποξένωσης και την υποχρεωτική επιμόρφωση όλων των δημοσίων λειτουργών στο θέμα της ισότιμης μεταχείρισης των δύο φύλων σε όλους τους τομείς συμπεριλαμβανομένου και του γονικού τους ρόλου».

Σε περίπτωση κατηγορίας για βία στην οικογένεια, ο σύνδεσμος εισηγείται όπως «ανατίθεται άμεσα η φύλαξη του παιδιού, είτε στο γραφείο Ευημερίας είτε σε πρόσωπο κοινώς αποδεκτό και από τους δύο γονείς, μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης με δικαίωμα επικοινωνίας των δύο γονιών με το παιδί τους σε διαφορετικές όμως χρονικές περιόδους και υπό την επίβλεψη λειτουργού του Γραφείου Ευημερίας μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης η οποία θα πρέπει να γίνεται τάχιστα».

Επιπλέον γίνεται εισήγηση όπως «παρέχεται νομική/αστυνομική κάλυψη για την ασφάλεια/προστασία δημόσιων λειτουργών, που θα διαπιστώνουν περιστατικά βίας, έτσι ώστε να αισθάνονται ασφάλεια να καταγγέλλουν/μαρτυρούν το περιστατικό χωρίς να παίρνουν το ρίσκο για οποιοδήποτε προσωπικό κόστος».

Καταλήγοντας στην επιστολή του ο Cyprus Fatherhood Initiative τονίζει ότι αναμένει την επίσημη τοποθέτηση Κυβέρνησης, κομμάτων και ανεξάρτητων Αρχών «πάνω στο μείζονος σημασίας κοινωνικό πρόβλημα της ανισότητας μεταξύ των δύο φύλων» και εκφράζει την ελπίδα ότι «αυτή θα είναι η αρχή ενός ειλικρινούς και εποικοδομητικού διαλόγου που θα οδηγήσει στην πλήρη αποκατάσταση της πατρότητας, ως ισότιμου γονικού ρόλου, πάντοτε με γνώμονα την επίτευξη της ισότητας ανάμεσα στα δύο φύλα, σε όλους τους τομείς».

Πηγή

Μαθαίνουμε τα παιδιά μας να αναζητούν το περιτύλιγμα, αδιαφορώντας για το περιεχόμενο.

Να χρησιμοποιούμε ή όχι την τιμωρία; Κι αν ναι, με τι τρόπο; Κι αν όχι, γιατί;