in

Οι νέοι ξέρουν από ασφάλεια στο διαδίκτυο!

Το μεγαλύτερο στοίχημα της σύγχρονης εποχής, κατά κοινή ομολογία γονέων και ειδικών, είναι η εκπαίδευση των παιδιών απέναντι στους κινδύνους του Διαδικτύου. Η γενιά που γεννήθηκε και μεγάλωσε μέσα στον ψηφιακό κόσμο αναπτύσσει το δικό της ενεργό ρόλο στην προσπάθεια για ασφαλές Διαδίκτυο, όπως δείχνουν τα αισιόδοξα συμπεράσματα πρόσφατης ευρείας έρευνας.

Οι λεγόμενοι «ψηφιακοί αυτόχθονες» εμφανίζονται πιο ενημερωμένοι και πιο υποψιασμένοι από προγενέστερες γενιές, έτοιμοι όχι μόνο να αντιδράσουν περιφρουρώντας την προσωπική τους ασφάλεια, αλλά και να υπερασπιστούν όποιον υποστεί απειλές και προσβολές μέσω Internet. Σύμφωνα, μάλιστα, με την έρευνα που διεξήγαγε η Microsoft σε 23 χώρες του πλανήτη, τα παιδιά είναι περισσότερο ευαίσθητα και πιο ενεργά ακόμη και από τους ενήλικες.

Ένα εξίσου σημαντικό εύρημα, πάντως, είναι ότι συνολικά οι γονείς κρίνονται από ενήλικες και εφήβους ως οι ικανότεροι και αρμοδιότεροι για να διαχειριστούν την ασφάλεια των παιδιών κατά τη διάρκεια του ταξιδιού των τελευταίων στον κόσμο του Διαδικτύου, καλύτερα και από τις εθνικές υπηρεσίες ασφαλείας. Μάλιστα, ειδικά οι έφηβοι θεωρούν μακράν πρώτους και καλύτερους τους γονείς τους, όσον αφορά την υπευθυνότητα (23%) και την εμπιστοσύνη (35%) γύρω από το πόσο καλά γνωρίζουν και διαχειρίζονται θέματα που έχουν να κάνουν με online κινδύνους.

Με τη συμμετοχή συνολικά 11.584 ατόμων, μεταξύ των οποίων έφηβοι 13-18 ετών και ενήλικες έως 74 ετών, η έρευνα με τίτλο «Civility, Safety and Interaction Online 2017» (Ευγένεια, Ασφάλεια και Αλληλεπίδραση στο Διαδίκτυο) κατέγραψε τις εντυπωσιακές θέσεις των παιδιών, συγκρίνοντας τις με εκείνες των μεγαλύτερων. Οι ερευνητές μοίρασαν ερωτηματολόγια σε Αργεντινή, Αυστραλία, Βέλγιο, Βραζιλία, Χιλή, Κίνα, Κολομβία, Γαλλία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ινδία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ιαπωνία, Μαλαισία, Μεξικό, Περού, Ρωσία, Νότια Αφρική, Τουρκία, Μεγάλη Βρετανία, ΗΠΑ και Βιετνάμ, φιλοδοξώντας έτσι να καταλήξουν σε πολυπολιτισμικά συμπεράσματα, που εξέπληξαν ακόμη και τους ίδιους.

Εντυπωσιακά ενεργοί οι έφηβοι

·         Εννέα στους δέκα αντέδρασαν σε κάποιον διαδικτυακό κίνδυνο που αντιμετώπισαν.

·         Το 65% υπερασπίστηκε και βοήθησε άτομα που είχαν εκτεθεί στον κυβερνοχώρο.

·         Το 77% ζήτησε βοήθεια όταν αντιμετώπισε online προσβολές.

·         Το 56% δήλωσε ότι γνωρίζει πού θα απευθυνθεί για να καταγγείλει ανάρμοστη ή ενοχλητική Διαδικτυακή συμπεριφορά.

Λιγότερο ενεργοί οι ενήλικες

·         Το 84% των ενηλίκων δήλωσε πως έχει αντιδράσει σε διαδικτυακή προσβολή.

·         Το 59% έχει σπεύσει να υπερασπιστεί ή βοηθήσει κάποιον άλλον που δέχεται προσβολές διαδικτυακά.

·         Το 60% αποφάσισε να ζητήσει βοήθεια.

·         Μόνο το ένα τρίτο των ενηλίκων ξέρει πού θα απευθυνθεί για καταγγελίες που αφορούν στις Διαδικτυακές απειλές.

Η σημασία της αλληλεπίδρασης

·         Είναι στο χέρι των νέων να κατανοήσουν τα ψηφιακά δικαιώματα και υποχρεώσεις τους και να αναγνωρίζουν κινδύνους και οφέλη.

·         Η διαπαιδαγώγησή τους είναι απαραίτητο να γίνεται από νωρίς, με την καθοδήγηση και τη συνεργασία γονέων, δασκάλων, καθηγητών, αλλά και φορέων που υπερασπίζονται το ασφαλές διαδίκτυο.

Τέσσερις κοινές δράσεις για ασφαλέστερο διαδίκτυο

Όπως τονίζει η Microsoft, η πρόσφατη έρευνά της καταγράφει ότι η ψηφιακή αλληλεπίδραση και επικοινωνία εμφανίζεται βελτιωμένη παγκοσμίως και μπορεί να γίνει ακόμη πιο υγιής, αν παιδιά και ενήλικες:

1.                   Ακολουθούν τον χρυσό κανόνα της ψηφιακής δράσης, με γνώμονες την ευγένεια, την συμπάθεια, την συμπόνια, τον σεβασμό, την αξιοπρέπεια.

2.                   Σέβονται τις διαφορές και τις διαφορετικές προοπτικές και όταν οι διαφωνίες είναι επιφανειακές διαφωνούν προσεκτικά, αποφεύγοντας τις προσωπικές και ονομαστικές επιθέσεις.

3.                   Κάνουν παύση για να σκεφτούν πριν απαντήσουν σε θέματα που διαφωνούν και δεν αναρτούν ή στέλνουν σε μήνυμα οτιδήποτε μπορεί να πληγώσει, θίξει, δυσφημίσει ή απειλήσει κάποιον.

4.                   Υπερασπίζονται τον εαυτό τους και τους άλλους, υποστηρίζοντας όσους είναι στόχοι και θύματα online κακοποίησης ή σκληρότητας, καταγγέλλοντας απειλητικές συμπεριφορές και δραστηριότητες.

Πηγές:

https://blogs.microsoft.com/on-the-issues/2017/10/03/teens-play-active-role-online-safety-new-microsoft-research-shows/

https://news.microsoft.com/apac/2018/02/06/microsoft-digital-civility-study-shows-online-abuse-often-comes-peoples-social-circles/

 

Πηγή

Πώς θα βάλεις τέλος στις οθόνες χωρίς φωνές

Παιδί και αθλητισμός: Πόσα σπορ μπορεί να κάνει ένα παιδί και τι οφέλη θα έχουν;