in

Όταν οι γονείς γίνονται «παρανοϊκοί» με την καθαριότητα του παιδιού

Αφήστε τα παιδιά σας να παίζουν έξω και να λερώνονται. Αυτό το μήνυμα στέλνει στους απανταχού γονείς μια ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο, που διαπίστωσε πως η υπερβολική καθαριότητα βλάπτει τη ικανότητα αυτοΐασης του δέρματος.

Τα φυσιολογικά βακτήρια που ζουν στο δέρμα, ανακάλυψαν οι επιστήμονες, πυροδοτούν μια διαδικασία που καταλήγει τελικά να εμποδίζει τη φλεγμονή όταν τραυματιζόμαστε.
Μελετώντας ποντίκια και ανθρώπινα κύτταρα, οι ειδικοί εντόπισαν ένα κοινό γένος βακτηρίων, τον σταφυλόκοκκο, ο οποίος μπλοκάρει ένα σημαντικό βήμα στην αλληλουχία των γεγονότων που οδηγούν στη φλεγμονή.Πιο συγκεκριμένα, παράγει ένα μόριο ονόματι λιποτειχοϊκό οξύ (LΤΑ), το οποίο επενεργεί στα κερατινοκύτταρα, τα βασικά είδη κυττάρων που απαντώνται στην εξωτερική στιβάδα του δέρματος, διατηρώντας τα υπό έλεγχο και αποτρέποντάς τα από το να πυροδοτήσουν κάποια επιθετική φλεγμονική αντίδραση.

Παρανοϊκοί γονείς

Τα πορίσματα των Αμερικανών επιστημόνων συνάδουν με την επονομαζόμενη «υπόθεση της υγιεινής», σύμφωνα με την οποία η μειωμένη έκθεση σε μολυσματικούς παράγοντες κατά την παιδική ηλικία συντελεί σε μεγαλύτερη αλλεργική ευαισθητοποίηση.

“Οι γονείς έχουν γίνει τόσο παρανοϊκοί όσον αφορά τον “κίνδυνο” του να παίζουν τα παιδιά τους έξω και να βρομίζουν, με αποτέλεσμα τα σημερινά παιδιά να μην απολαμβάνουν μια φυσιολογική παιδική ηλικία”, δήλωσε η Μάργκαρετ Μόρισεϊ, εκπρόσωπος της οργάνωσης γονέων Ρarents Οutloud.

“Δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε τους γονείς γι΄ αυτό διότι βομβαρδίζονται συνεχώς με διαφημίσεις που τους λένε πως πρέπει να αγοράζουν αντιβακτηριδιακά προϊόντα για να κρατούν τα παιδιά τους καθαρά και υγιή. Ελπίζουμε, όμως, πως έρευνες όπως αυτή θα βοηθήσουν τους γονείς να συνειδητοποιήσουν πως είναι φυσικό και υγιές για ένα παιδί να παίζει έξω, να λερώνεται, ακόμα και να γεμίζει λάσπες, και πως αυτό δεν βλάπτει την υγεία του.”

 

Πηγή

Παιδικές φοβίες: Τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνει ο γονιός

Τιμωρία στο παιδί δεν σημαίνει ξύλο