Ένας νέος μπαμπάς θα σου πει τι κάνει μια μαμά και τον εκνευρίζει, ειδικά το πρώτο δύσκολο διάστημα με το μωρό στο σπίτι.
Νέα μαμά και νέος μπαμπάς: Κανείς από τους δυο σας δεν είναι ειδικός στην ανατροφή όταν φέρνετε στον κόσμο το πρώτο σας παιδί… σωστά; Περίπου; Καλά, η νέα μαμά ξέρει πάντα καλύτερα. Ή τουλάχιστον έτσι πιστεύει.
Και επειδή πολλές νέες μαμάδες θίγουν συχνά το πόσο ευέξαπτος έγινε μετά τη γέννηση του μωρού ο σύντροφός τους, εμείς ρωτήσαμε και πήραμε την αντρική οπτική. Ρωτήσαμε 5 μπαμπάδες νέους αλλά και με πιο μεγάλα παιδιά και καταλήξαμε στα 8 πιο κοινά παράπονά τους. Και, ναι, μπορούμε να σου πούμε τι είναι αυτό που κάνουν οι περισσότερες μαμάδες και εκνευρίζουν το νέο μπαμπά!
1. Με κάνει να νιώθω γονιός δεύτερης κατηγορίας
Με κάθε κουβέντα που της λέω του τύπου, «γιατί δεν δοκιμάζεις να του δώσεις πιπίλα», με κοιτάζει λες και της είπα να περπατήσει με τα χέρια μέχρι το μπαλκόνι και να απλώσει με τα πόδια τη μπουγάδα. Αν, δε, μπει στο δωμάτιο την ώρα που αλλάζω το μωρό θα διαπιστώσει πως τα κάνω όλα λάθος, θα μπει στη μέση και θα βάλει «σωστά» την κρέμα και την πάνα στο μωρό κι εγώ θα κάτσω και θα κοιτάζω. Ξέρω πως δεν το κάνει για να με απογοητεύσει, και μπορεί όντως να μην αλλάζω το μωρό με την ίδια ευκολία και ταχύτητα όπως εκείνη, αλλά θα εκπλαγεί αν με αφήσει μερικές φορές να προσπαθήσω και να μάθω κι εγώ. Και θα νιώσω πιο κοντά στο μωρό μου και θα μπορώ να συμμετέχω περισσότερο (και να την ξεκουράζω) στις απαιτήσεις της καθημερινότητας.
2. Μου κλέβει το χρόνο με το μωρό μου
Όταν δουλεύουμε και οι δύο, ο χρόνος μας με το μωρό είναι πολύτιμος. Και το να κάνω την κόρη μου μπάνιο ή να της διαβάσω ένα παραμύθι είναι από τις λίγες ευκαιρίες που έχω να είμαστε μόνο οι δυο μας. Το ξέρω πως είναι υπέροχο να περνάμε οι τρεις μας οικογενειακές στιγμές, θα ήθελα όμως λίγο χρόνο μόνος με το μωρό μου για να δεθούμε συναισθηματικά και να το απολαύσω.
3. Μου αναλογεί μόνο το πρακτικό κομμάτι της οικογενειακής ζωής
Ναι, θα πάω στο σούπερ μάρκετ, θα μαγειρέψω, θα απλώσω τα ρούχα, θα σκουπίσω κιόλας επειδή η γυναίκα μου κοιμίζει/θηλάζει/ταΐζει το μωρό. Δεν μπορεί όμως να μου αναλογεί μόνο αυτό το πρακτικό και βαρετό κομμάτι της οικογενειακής ζωής! Θέλω κι εγώ να παίξω με το μωρό, να το ταΐσω την πρώτη του φρουτόκρεμα, να του τραγουδήσω, να το πάω βόλτα με το καροτσάκι. Αν περνάω όλο τον ελεύθερο χρόνο μου κάνοντας δουλειές και διεκπεραιώνοντας υποχρεώσεις, νιώθω ότι χάνω όλη τη διασκέδαση και τη χαρά που σημαίνει ένα μωρό στο σπίτι.
4. Πού πήγε η γυναίκα μου
Είμαι απόλυτα ευγνώμων και τη θαυμάζω που έχει γίνει η καλύτερη μαμά του κόσμου από την πρώτη στιγμή που γεννήθηκε το παιδί μας. Είναι συνέχεια στο πλευρό του γιου μας, ξυπνάει με τον παραμικρό ήχο από την κούνια του, παίζει μαζί του, του τραγουδάει, του μαθαίνει ένα σωρό πράγματα, τον ενθαρρύνει, διαλέγει με προσοχή το φαγητό του. Νιώθουν όμως και οι άλλοι νέοι μπαμπάδες την ίδια μοναξιά; Πού πήγε η γυναίκα μου; Πότε θα έχει ξανά λίγο χρόνο για εμάς (για μένα); Πότε θα με ρωτήσει ξανά πώς ήταν η μέρα μου; Και πότε θα δεχτεί να αφήσει το μωρό στη μαμά της ένα βράδυ για να βγούμε οι δυο μας.
5. Τι εκνευρίζει το μπαμπά: Για να μη μιλήσω για το σεξ
Τι είναι αυτό; Νομίζω πως ο μόνος τρόπος για να κάνουμε ξανά σεξ είναι να αποφασίσει η γυναίκα μου ότι ήρθε η ώρα για το δεύτερο παιδί μας…
6. Τι εκνευρίζει το μπαμπά: Είμαστε δυο είμαστε τρεις είμαστε χίλιοι δεκατρείς
Όλοι θέλουν να βλέπουν το μωρό. Λογικό. Αυτό όμως στην πράξη σημαίνει πως όλα τα Σαββατοκύριακα το σπίτι μας είναι γεμάτο με συγγενείς/επισκέπτες που θέλουν να μας δουν. Μερικές φορές έρχονται όλοι μαζί και είναι σαν να ένα διαρκές πάρτι με καλεσμένους μόνο θείους και θείες και ξαδέρφια.
Άλλες φορές η γυναίκα μου κανονίζει να έρθουν για φαγητό και τότε τον ελάχιστο χρόνο που θα είχα με το μωρό μέσα στην εβδομάδα τον περνάω στο σούπερ μάρκετ ψωνίζοντας για τα οικογενειακά γεύματα. Και την Κυριακή το βράδυ, η γυναίκα μου είναι τόσο εξαντλημένη από την υπερδραστηριότητα και τις επισκέψεις, που κοιμάται πριν καν ακουμπήσει το κεφάλι της στο μαξιλάρι. (Βλ. «Για να μη μιλήσω για το σεξ».)
7. Τι εκνευρίζει το μπαμπά: Πόσες οδηγίες πια;
Δεν έχει σημασία πόσο προσεκτικός μπαμπάς είμαι και πόσο γρήγορα μαθαίνω να φροντίζω το μωρό. Παρόλα αυτά, κάθε φορά που η γυναίκα μου θα πρέπει να με αφήσει μόνο με το μωρό, τότε χρειάζεται να μου πει και να σημειώσει τα πάντα: πόση ώρα να ζεστάνω το μπιμπερό και φυσικά πόσα ml γάλα να φτιάξω, ποια κρέμα βάζω όταν αλλάζω την πάνα και ποιο φορμάκι να του φορέσω αν λερωθεί.
Ποιο είναι το αγαπημένο του παιχνίδι και να μην ξεχάσω να το δέσω αν το βάλω στο ριλάξ. Κι αν πάω λίγο πιο πίσω, τις πρώτες εβδομάδες με το μωρό στο σπίτι, δεν θα ξεχάσω πόσο άσχετος ένιωθα κάθε φορά που μου ζητούσε να της φέρω το ζιπουνάκι ή με ρωτούσε αν έχει πλυμένο δαχτυλίδι του μπιμπερό κι εγώ την κοιτούσα με απλανές βλέμμα, χωρίς να ξέρω τι εννοεί. Και έχω δύο μάστερ, σημειωτέον.
8. Τι εκνευρίζει το μπαμπά: Κάνει τα πάντα να δείχνουν εύκολα
Τι είπα στην αρχή, η μαμά ξέρει πάντα καλύτερα; Ε, μάλλον αυτό ισχύει. Γιατί πώς αλλιώς εξηγείται πώς η γυναίκα μου φαίνεται να ξέρει τι ακριβώς πρέπει να κάνει σε κάθε στιγμή; Λένε πως τα παιδιά γεννιούνται χωρίς οδηγίες χρήσης, αυτό όμως μάλλον συμβαίνει επειδή οι μαμάδες γεννιούνται γνωρίζοντάς τες! Πρόκειται ίσως για μια εγγενή, γονιδιακή γνώση που ξεκλειδώνει με το πρώτο κλάμα του μωρού τους.
Και αυτό και μόνο, αυτή η έμφυτη γνώση, αγάπη και αυταπάρνηση που δείχνει είναι αρκετοί λόγοι για να λατρεύω και να εκτιμώ και να θαυμάζω τη νέα αυτή γυναίκα που έχει γίνει η σύζυγός μου μετά τη γέννηση του παιδιού μας. Ακόμη κι αν μερικές φορές αυτή η νέα γυναίκα με εκνευρίζει.