Αρκετοί είναι εκείνοι που αλλάζουν την ιστορία τους, ανησυχώντας για τα μηνύματα που περνούν
Όπως αναφέρεται, εκατομμύρια είναι πια οι γονείς που αισθάνονται αναγκασμένοι να αλλάξουν το τέλος κλασικών παραμυθιών, ανησυχώντας πως τα μηνύματα που περνούν είναι εντελώς λάθος για τους μοντέρνους καιρούς μας.
Σύμφωνα με έρευνα της OnePoll, το 1/4 των γονέων δήλωσαν πως κάποιες από τις κλασικές ιστορίες των μεγάλων παραμυθάδων δεν είναι πια «politically correct για τα σημερινά στάνταρ», κι έτσι αναγκάζονται να τα διηγηθούν ελαφρώς παραλλαγμένα. Και εξαιτίας αυτού, το 16% αποφεύγουν να τα διαβάζουν στα παιδιά τους.
Το πλέον διαβόητο γι’ αυτούς παραμύθι είναι η «Κοκκινοσκουφίτσα», το τέλος της οποίας αλλάζουν οι περισσότεροι, ακολουθούμενο από τα «Τρία γουρουνάκια», τη «Χιονάτη και τους εφτά νάνους», τη «Σταχτοπούτα», ακόμα και τη «Χρυσομαλλούσα και τα τρία αρκουδάκια».
«Κάποιες από αυτές τις ιστορίες κυκλοφορούν εδώ και γενιές και πολλές από αυτές έχουν διαβαστεί σε σημερινούς μπαμπάδες και μαμάδες όταν ήταν παιδιά», λέει ο επικεφαλής της μελέτης Liam Howley, «αλλά οι εποχές έχουν αλλάξει και υπάρχουν αρκετά στοιχεία στα κλασικά αυτά παραμύθια που για κάποιους δεν χωρούν στην κοινωνία με τον τρόπο που το έκαναν. Και όχι μόνο αυτό … αλλά κάποια είναι και πολύ τρομακτικά για τα παιδιά».
Το 1/4 της μελέτης των 2.000 γονέων είπε πως αρνείται να διαβάσει ακόμα και το «Ασχημόπαπο» στα παιδιά του, καθώς κάτι τέτοιο ενθαρρύνει τις διακρίσεις και τους μειωτικούς χαρακτηρισμούς κατά της διαφορετικότητας. Άλλο 1/4 αποφεύγει τη «Σταχτοπούτα», καθώς όπως λένε την αναγκάζουν να κάνει τις δουλειές του σπιτιού, κάτι που δείχνει στο παιδί πως είναι κακό να καθαρίζουμε το σπίτι μας.
Αντίστοιχο ποσοστό ενοχοποιεί και την «Ωραία κοιμωμένη», μιας και ο πρίγκιπας τη φιλά χωρίς τη συγκατάθεσή της, πόσο μάλλον το «Χάνσεν και Γκρέτελ» που τα παιδιά εγκαταλείπονται μόνα στο δάσος!
Στη λίστα των «καταδικασμένων» παραμυθιών φιγουράρουν επίσης η «Πεντάμορφη και το τέρας», «Ο Τζακ και η φασολιά», ο «Πινόκιο», η «Μικρή γοργόνα», ο «Πρίγκηπας βάτραχος», η «Ραπουνζέλ», αλλά και τα «Καινούρια ρούχα του αυτοκράτορα»…