in

3 πράγματα που πρέπει να συζητήσουμε με τα παιδιά πριν από την έναρξη του σχολικού έτους

Με το σχολικό έτος να πλησιάζει γρήγορα, υπάρχουν πολλά μαθήματα που τα παιδιά μας θα μάθουν. Ωστόσο, μερικά από τα σημαντικότερα δεν θα προέρχονται από τους δασκάλους τους, αλλά από τις επιλογές που κάνουν στις καθημερινές τους συναναστροφές.

Εδώ είναι 3 σημαντικές συζητήσεις που οι γονείς πρέπει να κάνουν μαζί με τα παιδιά τους καθώς ξεκινούν αυτό το νέο έτος.

1. Να λέτε πάντα την αλήθεια.

Καθώς τα παιδιά μας μπαίνουν στα σχολικά τους χρόνια, αναπτύσσουν γρήγορα μια τάση για ψέματα. Δεν εννοώ μόνο ότι λένε σκόπιμα πράγματα που είναι αναληθή για να πάρουν αυτό που θέλουν. Θέλω να πω ότι μαθαίνουν να ψεύδονται για αυτό που σκέφτονται, υιοθετώντας τις επικρατούσες ιδέες των φίλων τους. Λένε ψέμματα για το ποιοι είναι, αντί να δείχνουν τον πραγματικό τους εαυτό στους άλλους. Λένε ψέμματα για το πώς αισθάνονται, αντί να επιλέγουν να αναλάβουν την ευθύνες τους ώστε να είναι «καλά». Ή λένε ψέμματα για το πώς είναι εξωτερικά, φιλτράροντας την εικόνα τους μέσα από αδύνατα και ψεύτικα πρότυπα ομορφιάς / ελκυστικότητας.

Με χιλιάδες τρόπους, τα παιδιά μάθουν να ψεύδονται – στους εαυτούς τους, στους άλλους και σε εμάς. Μιλήστε με το παιδί σας για τη σημασία του να λέει πάντα την αλήθεια για τον εαυτό του και το πως βλέπει τον κόσμο, τα προβλήματα της καθημερινότητάς του και το πως να δείχνει ταπεινότητα, αναγνωρίζοντας ότι δεν ξέρει τα πάντα. Πρέπει να διδάξουμε στα παιδιά μας ότι είναι δώρο στον κόσμο, αλλά μόνο αν είναι ο εαυτός τους. Και μπορούν να είναι ο εαυτός τους μόνο αν μάθουν να λένε την αλήθεια.

2. Δοκιμάστε κάτι νέο.

Κάθε νέο έτος είναι μια νέα ευκαιρία – νέοι εκπαιδευτικοί, νέες τάξεις, νέες δραστηριότητες. Πολλά από τα παιδιά μας όμως, είναι πλάσματα της συνήθειας (όπως κι εμείς). Αυτό δεν είναι από μόνο του κακό. Η συνήθεια είναι σημαντικό και απαραίτητο χαρακτηριστικό του ανθρώπινου είδους. Ωστόσο, για τα παιδιά μας, καθώς μαθαίνουν για τον εαυτό τους και τον κόσμο, είναι σημαντικό να βγαίνουν από τη καθημερινή τους ασφάλεια και να δοκιμάζουν καινούρια πράγματα.

Συζητήστε με τα παιδιά σας για τη λήψη κινδύνων και την προσπάθεια νέων πράξεων. Ενθαρρύνετέ τους να ενταχθούν σε ένα νέο σύλλογο ή να δοκιμάσουν ένα άθλημα. Θα μπορούσαν να ξεκινήσουν μια καινούρια δραστηριότητα που να είναι ενδιαφέρουσα αλλά όχι απαραίτητη, να γράψουν για την εφημερίδα ή να μάθουν ένα μουσικό όργανο.

3. Κάνε στους άλλους αυτό που θέλεις να σου κάνουν.

Είναι δημοφιλές να λέμε στα παιδιά μας να είναι «ευγενικά». Το να είσαι καλός είναι σπουδαίο, αλλά είναι πολύ γενικό. Είναι ευγενικό απλά να αποφεύγουν να λένε κάτι κακό; Σίγουρα. Αλλά είναι αυτό η έννοια της καλοσύνης και της ευγένειας που ελπίζουμε ότι δείχνουν τα παιδιά μας; Σίγουρα όχι. Είναι πολύ καλύτερο να μιλήσετε με το παιδί σας για το Χρυσό Κανόνα: Κάνε στους άλλους αυτό που θέλεις να σου κάνουν.

Εάν κάποιος σας πείραζε, θα ελπίζατε να βρεθεί κάποιος να του μιλήσει και να του εξηγήσει πόσο άσχημο είναι αυτό που κάνει. Να τον διώξει. Αν ήσασταν το καινούριο παιδί στο σχολείο, θα ονειρευόσασταν να σας κάνουν παρέα τα άλλα παιδιά και να παίζετε όμορφα όλοι μαζί.

Συζητήστε με το παιδί σας για να είναι κάτι παραπάνω από ευγενικό. Κάνε στους άλλους αυτό που θέλεις να σου κάνουν.

 

Ρωτήστε τα παιδιά σας: “Τι περιμένουν με ανυπομονησία σε αυτό το σχολικό έτος; Ποιο είναι αυτό που δεν το περιμένουν καθόλου ανυπόμονα; “

 

Συμβουλές για να γίνετε καλύτερος πατέρας

Καψούρα ξανά στα 30φευγα