in

5 “παράξενα” πράγματα που μπορούμε να κάνουμε με τα παιδιά μας

Πόσες φορές έχετε βρεθεί να προτείνετε κάτι στα παιδιά σας μόνο και μόνο για να σας πουν ότι η πρότασή σας είναι παράξενη; Πιθανότατα μισή ντουζίνα σήμερα. Ξέρεις τι σημαίνει “παράξενο” στα παιδιά σου, σωστά; Σημαίνει “πράγματα που οι φίλοι μου δεν κάνουν ή δεν βρίσκουν cool”. Αλλά πόσες φορές αυτό που σκέφτονται οι φίλοι ήταν ένα επιτυχημένο βαρόμετρο για το τι είναι καλό;

Ακριβώς. Υπό αυτό το πρίσμα, σας παραθέτουμε 5 περίεργα πράγματα που μπορείτε να κάνετε με τα παιδιά σας.

1. Δειπνήστε μαζί τους.

Πολύ λίγοι από εμάς το κάνουμε πια. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, πάνω από το 46% των ανθρώπων παραδέχτηκε ότι το να φάνε όλοι μαζί ως οικογένεια είναι δύσκολο να γίνει. Ξέρεις τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει να φάτε δείπνο μαζί είναι περίεργο. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους το να τρώτε μαζί είναι πολύ σημαντικό. Αυτό περιλαμβάνει την ενίσχυση των σχέσεων σας ως οικογένειας και την προώθηση υγιεινών συνηθειών στα παιδιά σας.

 

2. Περιορίστε την ώρα μπροστά σε οθόνες.

Το μέσο παιδί ξοδεύει περισσότερες από επτά ώρες την ημέρα κοιτάζοντας οθόνες. Τι κάνουμε γι’ αυτό; Ορίστε, θέτουμε όρια. Ξέρω – παράξενο. Αλλά αν πραγματικά δεν θέλετε το παιδί σας μπροστά από μια συσκευή για επτά ώρες την ημέρα, έχετε λίγες επιλογές. Πρέπει να είστε αυτός που θα διδάξει στο παιδί σας πώς να δώσει προτεραιότητα στην πραγματική, φυσική ζωή, σε σχέση με την εικονική πραγματικότητα της οθόνης.

Έχω φίλους που έχουν μπασκέτες στην μπροστινή πόρτα τους. Τα κινητά τηλέφωνα και τα tablet των φίλων των παιδιών τους μπαίνουν σε ένα κουτό όταν φτάσουν και δεν βγαίνουν μέχρι να φύγουν. Άλλοι φίλοι απλά ορίζουν τις συσκευές των παιδιών τους για να τους κλειδώνουν αυτόματα μετά από μια ορισμένη χρονική περίοδο. Και άλλοι έχουν ορίσει  κάποιες ώρες “ελεύθερης οθόνης” κατά τη διάρκεια του απογεύματος, όπως για παράδειγμα κατά τη διάρκεια του δείπνου ή μία ώρα πριν από τον ύπνο. Οτιδήποτε κι αν κάνεις, είναι λιγότερο σημαντικό από το να μάθεις στα παιδιά σου ότι υπάρχει ζωή μακριά από την οθόνη.

 

3. Αγκαλιάστε το παιδί σας.

Αυτό είναι πραγματικά εύκολο όταν το παιδί σας είναι μικρό. Τα μικρά παιδιά επιθυμούν φυσική επαφή και ευχαρίστως χαμογελούν ή σκαρφαλώνουν στην αγκαλιά σας. Ωστόσο, όσο μεγαλώνουν τα παιδιά, τόσο περισσότερο προσπαθούν να διαφοροποιηθούν από εσάς, τόσο συναισθηματικά όσο και σωματικά. Το οποίο, παρεμπιπτόντως, είναι απίστευτα φυσιολογικό, υγιές και απαραίτητο. Αυτό βέβαια, δεν σημαίνει ότι πρέπει απλά να χαιρετάμε τα παιδιά μας από απόσταση και να περιμένουμε ειδικές περιστάσεις όπως η αποφοίτηση ή ο γάμος για να δείξουμε στοργή. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν τη σημασία της φυσικής επαφής στην ανάπτυξη του εγκεφάλου, η οποία δεν σταματάει όταν ένα παιδί γίνει έφηβος.

Γι ‘αυτό να είστε προσεκτικοί σχετικά με αυτό. Μια μεγάλη αγκαλιά μπροστά στους φίλους του έφηβου γιου σας μπορεί να μην είναι ο καλύτερος τρόπος (αν και θα μπορούσε). Αλλά μια περιστασιακή αγκαλιά πριν το πάει το βράδυ στο κρεβάτι ή όταν έχει μάθει απογοητευτικά νέα ή ακόμη και πριν φύγει για το σχολείο μπορεί να είναι ένα ισχυρό εργαλείο στην επικοινωνία της αγάπης, στην οικοδόμηση της αυτοεκτίμησης και στην καλλιέργεια της κατανόησης.

&nbsp

4. Διαβάστε με το παιδί σας.

Αυτό δεν είναι μόνο για τα μικρά παιδιά. Η ανάγνωση στα παιδιά σας όταν είναι μικρά τους βοηθά να μάθουν να αγαπούν την ανάγνωση, αλλά η ανάγνωση καθώς μεγαλώνουν μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να χτίσεις οικογενειακούς δεσμούς γύρω από αγαπημένες ιστορίες και να συμμετέχεις σε όμορφες συζητήσεις. Ξέρω οικογένειες που έχουν διαβάσει τη σειρά του Χάρι Πότερ δυνατά μαζί. Μερικοί λαοί διαβάζουν τη Βίβλο. Άλλοι μπορεί να διαβάσουν κάτι που έχουν βρει στο διαδίκτυο. Όποιο κι αν είναι το βιβλίο, επιλέγοντας να αφιερώσετε χρόνο για να διαβάσετε μαζί μπορεί να προσφέρει μια μοναδική και θαυμάσια ευκαιρία για σύνδεση, μάθηση και χαρά.

&nbsp

5. Αναπτύξτε οικογενειακές τελετουργίες.

Η ζωή γίνεται τόσο χαοτική που συχνά αισθανόμαστε ότι χάνουμε το χρόνο μας. Πρέπει να αναπτύξουμε οικογενειακές τελετουργίες-ρυθμούς ζωής που μας βοηθούν να προσανατολίσουμε τον εαυτό μας σωστά ως οικογένεια. Η οικογένειά μας κάνει αυτό κάθε βράδυ με μια “τελετή” 15 έως 30 λεπτών που ονομάζουμε “Από ψηλά στα χαμηλά”. Απλά κάθε βράδυ πριν πέσουμε στο κρεβάτι καθένας από εμάς μοιράζεται μία υψηλή (θετική εμπειρία) από την ημέρα και μία χαμηλή (αρνητική εμπειρία). Με αυτό τον τρόπο μαθαίνουμε να ακούμε τις χαρές και τις απογοητεύσεις του άλλου και να συζητάμε γι’ αυτές.

 

Πες μου τι είδους παιδική ηλικία είχες, να σου πω τι είδους μπαμπάς θα γίνεις

Οι 10 πιο πρόσφατες μελέτες που πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς