in

Όταν το παιδί μεγαλώνει με έναν γονιό

Όλο και περισσότερα παιδιά ανά τον κόσμο ζουν με έναν από τους δύο γονείς και τα διαζύγια είναι η πιο συνηθισμένη αιτία γι’ αυτό το φαινόμενο. Βέβαια υπάρχουν και άλλοι λόγοι, όπως αν ένας από τους δύο γονείς έχει αποβιώσει ή αν έχουν αποφασίσει εξ αρχής ότι δεν μπορούν να ζήσουν μαζί.

Όταν ένα παιδί ζει με τον ένα γονέα, αντί για δύο, αυτό μπορεί να αναδείξει πολλά συναισθήματα τα οποία να είναι αρκετά ισχυρά, προκαλώντας σύγχυση. Ένα παιδί χωρισμένων γονιών μπορεί να νιώθει τρομερά λυπημένο και θυμωμένο και πολλές φορές να μην καταλαβαίνει ακριβώς τον λόγο. Ίσως να υπάρχει αρκετή αγάπη από τους παππούδες και τις γιαγιάδες, όμως το παιδί πάντα θέλει μια οικογένεια με μια μητέρα και έναν πατέρα.

Επίσης, στις μονογονεϊκές οικογένειες ο γονιός πρέπει να δουλέψει για να κερδίσει χρήματα, για να πληρώσει τα έξοδα του σπιτιού. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να λείπει πολλές ώρες από το σπίτι και να μην βλέπει το παιδί όσο θα ήθελε. Αλλά, ακόμα και αν ένα παιδί μπορεί να καταλάβει γιατί η μαμά ή ο μπαμπάς πρέπει να δουλεύει πολλές ώρες, μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να το αποδεχθεί. Η φράση «Όχι τώρα, έχω να δουλέψω» σίγουρα δεν είναι αυτή που θέλει να ακούσει ένα παιδί, όταν αναζητάει να περάσει χρόνο με τον γονιό του.

Επιπλέον, σε μια οικογένεια που υπάρχει μόνο ο ένας γονιός, ο ελεύθερος χρόνος είναι σπάνιος. Εκτός από την δουλειά εκτός σπιτιού, ο γονιός θα πρέπει να είναι υπεύθυνος για το παιδί, για το σπίτι, το μαγείρεμα, τα κατοικίδια και γενικά να κάνει τις δουλειές δύο ανθρώπων. Και εκτός από όλα αυτά, το παιδί θέλει τον μπαμπά ή τη μαμά να είναι σε θέση να περνάει περισσότερο χρόνο μαζί του.

Όλα αυτά είναι δύσκολα και χρίζουν ιδιαίτερης διαχείρισης, ώστε να μην δημιουργηθεί καμία συναισθηματική σύγχυση στο παιδί. Ένας από τους καλύτερους τρόπους είναι να ορίσετε μαζί με το παιδί σας κάποια ώρα μέσα στην ημέρα, όπου θα συζητάτε πως ήταν στο σχολείο, στη δουλειά, αν κάτι ανησύχησε το παιδί σας και γενικά πως περάσατε και οι δύο την ημέρα σας. Επιπλέον, θα μπορούσατε να προγραμματίσετε ένα εβδομαδιαίο παιχνίδι ή μια κινηματογραφική βραδιά, ώστε να περνάτε ποιοτικό και ευχάριστο χρόνο με το παιδί σας.

Τέλος, μη ξεχνάτε να συζητάτε μαζί του, να μιλάτε για τα συναισθήματα σας και να είστε ειλικρινείς, ώστε να υπάρχει μια σχέση εκτίμησης και αγάπης.

jenny.gr

 

Πώς αλλάζει η ζωή ενός άνδρα όταν γίνεται πατέρας

Ο κοροναϊός θα τελειώσει, ο φόβος;